Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 16 z 16

Temat: [166] PROBLEM Z AUDIO

Użytkownik Romeo Avatar blackalfa166
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR 166 3.0 V6 1999; AR 166 3.0 V6 2002; JEEP Grand Cherokee V8 5.9 1998; Cadillac Seville STS

Domyślnie

Sprawdziłem ... zamontowane mam u siebie z tylu glośniki BLAUPUNKT GTX 803 są t głośniki trójdrożne jednak mają odpowiednią średnicę i pasmo przenoszenia a ponieważ tony średnie i wysokie nie sa nam potrzebne to pod naklejką na magnesie jest wkręt, który trzeba wykręcić i te tweterki na takim plastikowym patyku i trzymające się na przewodach odciąć i stajesz się posiadaczem wypasionych głośników niskotonowych oraz jeszcze bardziej wypasionych tweeterków, które później jak ci brakuje sopranów możesz sobie włożyć w dowolne miejsce, mnie najlepiej odpowiada szuflada ze szpargałami w garażu tam się spisuja i ładnie wyglądają pośród innych różnych dupereli.
    Co się zaś tyczy glosników w drzwiach to zobaczysz że jak włożysz basy to głośników w drzwiach nie zmienisz bo dopiero to wszystko zagra jak powinno. Jesli jesteś maniakiem basu będziesz jeździł z ustawieniem POP i z basem na zero a pasażerowie będą cię prosili czy możesz delikatnie ująć basu ... po wycięciu basu na minimum na equalizerze nadal będą łupały

Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR 166 3.0 V6 1999; AR 166 3.0 V6 2002; JEEP Grand Cherokee V8 5.9 1998; Cadillac Seville STS

Domyślnie

kolego kmito ... jeśli brakuje ci tonów wysokich to podkręć to tak na equalizerze żeby soprany były na maxa a resztą zjedź proporcjonalnie poniżej skali i uzyskasz syczenie bardzo słyszalne. Jeśli jednak nadal będzie za mało spopranu to musisz pokombinować ze mnianą ustawienia kąta głośniczka wysokotonowego lub zmiany jego umiejscowienia. Amplituda tych częstotliwości jest tak prosta, że w zasadzie dźwięk celuje w miejsce gdzie jest skierowany. Biorąc pod uwagę umiejscowienie tych głośniczków czyli na wysokości klamek i kąt z jakim celują to dźwiek piekny i czysty płynie prosto w nasze brzuchy bądź klaty zależy czy ktoś wysoki czy niski żeby zaś poprawnie usłyszeć tą amplitudę w tak małej przestrzeni jaką jest samochód to musisz mieć to na wysokości ucha stąd zawsze przy przeróbkach audio tweterki trafiaja z montażem na slupki i walą prosto w uszy ... mnie jedna wystarcza podkręcenie sopranów na maxa a resztą zjechanie na dół ...

Mieszka w
    Łódź
    Auto

Domyślnie

jeszcze jedno ...

kolego rds ... symbol głosników zamontowanych w półce podałem na podstawie wizualnego porównania z tym co znalazłem w necie... Nie mam na moich glośnikach naklejek na magnesie bo je zdjąłem przy odkręcaniu tych tweeterów. Więc dla bezpieczeństwa narodowego zanim kupisz takie głośniki to zmierz sobie średnice oryginalne ... wydaje mi się że było to coś koło 17cm w kazdym razie tak że nic normalnego tam wleźć nie chciało albo było za duże albo za małe więc mój głośnik był większy od oryginalnego a dystans z MDFu ma kształt \ / i na górze jest glośnik

rds
    Gość

Domyślnie

Wielkie dzieki za pomoc , teraz juz wszystko wiem :-)
    i ide sobie działac :-)
    Pozdrawiam
    rds
    P.S. a przy okazji PIWO STAWIAM !

kmito
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał blackalfa166
    jeśli brakuje ci tonów wysokich to podkręć to tak na equalizerze żeby soprany były na maxa
    Problem w tym, że ja nie lubię podbarwień. Takie zboczenie audiofilskie.
    Wszystkich sprzętów słucham zazwyczaj bez żadnej korekcji barwy dźwięku.
    I stwierdzam, że w Alfe w takim ustawieniu subiektywnie wysokie tony są lekko wycofane.
    A przy próbie ich podbicia niemiłosiernie rzucają piachem.
    Ale trudno od wzmacniacza samochodowego wymagać krystalicznych wysokich tonów.

Mieszka w
    Łódź
    Auto

Domyślnie

zgadzam się zupełnie jesli chodzi o ustawienia zerowe to faktycznie brak tych syków ale gwarantuję że minimalna korekta ustawienia kąta tweeterków podniesie poziom odsłuchu