Koledzy ale z tego co widzę nikt z was nie pomyślał o przepływomierzu,może kolego pogadaj z kimś kto ma kabelek i podepnij sie pod kompa bedziesz wiedział co jest przyczyna , u mnie tez jest taka turbo dziura tak to nazwijmy i jest to wina przeplywomierza, nie koniecznie wyskoczy ci blad ale jesli sprawdzisz na fesie i zrobisz pomiary to przeplywka moze okazać sie walnięta
zacznij od tego pozniej sprawdzaj dalej
pozdr
O przepływce nie pomyślałem, warto sprawdzić, jestem właśnie w trakcie zakupu interfejsu, bo nie opłaca jeździć się do mechaników, aby podpinać pod kompa. Z tego co kojarzę, po odpięciu przepływki, silnik powinien przełączyć się w tryb awaryjny czy jakoś tak i jeżeli przepływka świruje, to przy odpiętej od niej wtyczne silnik powinien działać na standardowych parametrach i usterka na tą chwilę powinna ustąpić, czy dobrze mówię?
Było 156 jtd 16v, jest 159 jtdm 16v
Tego nie jestem pewien ale warto wykonac taki zabieg moze okaze sie ze nie trzeba wymieniac polowy silnika tylko przeplywke :"P jesli po podpieciu nie wykoczy ci blad przeplywki sprawdz powietrze jakie mierzy docelowe u siebie mam 300 a mierzone pokazzuje mi 420 wiec ewidentnie przeplywka![]()
Ja jak się wziąłem za czyszczenie czujnika ciśnienia doładowania to się przeraziłem jak on wygląda.
Prawdopodobnie nigdy nie był czyszczony i cały był zalepiony smołowatym syfem. Nawet kształtu nie można było rozpoznać.
Lałem na niego preparat do czyszczenia gaźników i hamulców więc bardzo agresywny. W zasadzie nie dotykałem samego czujnika tylko lałem ten preparat dopóki cały syf nie spłynął.
Pomogło i nie miałem już od tego czasu MCSFa.
w tamtym tygodniu miałem takie same objawy i okazało się że łopatki od zmiennej geometrii blokowały mi się w różnych miejscach, a szczególnie przy gwałtownym dodaniu gazu. Mi cała operacja zajęła 4h wiec nie ma tragedii.
nie nie było żadnego kopcenia, jedyny objaw to dziura przy gwałtownym przyspieszaniu, a przy gwałtownym przyspieszaniu następnie odpuszczeniu na chwilkę i znowu przyspieszeniu to uczucie było takie jak by w ogóle turbiny ten silnik nie miał. Z tym że tak jak już pisałem u mnie nie była geometria zablokowana tylko blokowała sie w różnych pozycjach.