Na rozrzad + wariator + panewki wariatora + uszczelniacze walkow + pasek osprzetu kaske juz mamNie chce tylko wtopic diengow bez sensu w blokady i czujnik zegarowy, jezeli bede musial robic remont (ktory bedzie sie pewnie wiazal ze zdjeciem glowicy). Za samo sprawdzenie panewek korbowodowych mechanior w mojej okolicy zawolal 300 - troche drogo :/ To przeciez w zasadzie tylko zdjecie miski.
Nagralem przed chwila nowe filmiki, bo udalo mi sie zwerbowac pomocnika do naciskania gazuPrzypadkowo odkrylem element wpadajacy w rezonans, jest to obudowa rozrzadu. Nie swiadczy to zbyt dobrze o poprzednim wlascicielu. Niestety (albo moze i stety) nie slychac zadnego metalicznego, glosnego dzwieku charakterystycznego dla panewek (zaslyszanego przeze mnie z innych filmikow). Podobny dzwiek pojawil sie u mnie tylko raz, przy calkowicie zimnym silniku (temp. zewn. ok 1st.) i zniknal po 2-3 minutach.
Mam jeszcze pytanko, czy przy jakiejkolwiek awarii panewek w oleju beda duze ilosci opilkow? Jezeli tak, to po prostu zmienie olej na jakis Lotos, ktory wyleje niedlugo przy wymianie rozrzadu (albo przy remoncie). Nabylem juz zreszta Valvoline DuraBlend 10w40Niestety nie mam pod blokiem warunkow na sciaganie michy (podobno sa dwie czy trzy trudno dostepne sruby).
Edit:
Wrzucilem juz pierwszy filmik, sorry za oswietlenie. Jutro wrzuce pozostale dwa.
http://w659.wrzuta.pl/film/7pexVp7IuNm/p1050226
Pprzez jakis czas slychac rezonans obudowy rozrzadu, bo jeszcze sie nie kapnalem, ze to ona tak halasuje. Poza tym okazuje sie, ze aparat lepiej wylapal klepanie silnika niz oboje moich uszu. W rzeczywistosci bylo duzo mniej slyszalne (pewnie zagluszone przez normalne odgosy pracy silnika), wydawalo mi sie, ze wogole go nie ma. Dotyczy to tez nastepnych filmikow.