Witam,
Jako że przed lipcem chciałbym się stać posiadaczem takiej alfy ( jeśli mi chcica nie przejdzie a jeszcze dozbieram inf. ), mam pytanie ile powinien kosztować dobrze utrzymany model 166 z silnikiem 2.0 tb ? na alledrogo można znalesc kilka aut z tym silnikiem a cena min a max to duża rozbiezność, oczywiście nie pisze że kusi mnie na jakąś za 5 tys, ewentualnie jakby użytkownicy takich alf napisali za ile sprzedali by swoje wozy (oczywiście czystko teoretycznie ;D )
Z tego co się dowiedziałem to najbardziej kosztowną rzeczą w silnikach v6 jest wał korbowy bo jest azotowany i ze szlifem ciężko. A co myślelibyście żeby poddać go obróbce ceramizerem ? Ja wlewając go do mojego błękitnego szerszenia astry F 1,6 8v :> z tego co zauważyłem to napewno ciszej chodzi zaraz po rozruchu no i bardziej gładko wchodzi 'na obroty' ( kręce go do całych 4k bo więcej to strachP ) a więc tworzy tą warstwe co ma bardzo nisku współczynnik tarcia co było by wskazane w silniku właśnie TB.
Ale to tak swoją drogą
Wcześniej myślałem o 2.4 ale chyba przy tej cenie ON a LPG to ekonomiczniej wyjdzie LPG
czekam na odpowiedzi ,
pozdrawiam
Wojtek
(pisze z konta brata)