Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 23

Temat: [166] coś rzegocze, szukam pomocnej porady

Użytkownik Fachowiec Avatar QBA
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    ALFA 166 SWAP 3.0+Q2 / ALFA 166 2.4 20v FL 180 HP/Jumper 2.8 JTD /Fiat Regata/Alfa 147 JTD 8v

Domyślnie [166] coś rzegocze, szukam pomocnej porady

Witam!

Mam w swojej alfce silnik 2.5 V6 24v od kilku dni zauwazyłem że coś rzegocze w okolicach prawej strony silnika (od strony paska rozrządu)
    Na początku myślałem że klepie któryś w hydropopyhaczy, ale wczoraj po zmianie oleju osłuchałem dokładnie silnik lekarkismi słuchawkami i z głowić nie słychać nic niepokojącego od obudowy rozrządu także nic (tylko normalny szum rolek), patrząc od dołu auta zauwarzyłem że pasek napędzający urządenia pomocnicze nie pracuje idealnie równo na rolce obok alternatora tolerancja w jakiej sie przemieszcza to około 2-3 min na szerokosci rolki i w sumie pomyślałem że to któryś z napinaczy paska urządeń pomocniczych, moje pytanie kieruje do osób które znają sie na tym i powiedzą mi ile takich rolek tam jest i jakie są mniej wiecej koszty takich rolek nie licząc robocizny.

Następne pytanie: czym napędzana jest pompa oleju w tym silniku ? jest tam może jakiś łańcuch ??? może trzaba go jakoś naciągnąć sposobem podobnym jak rozrząd starszych silnikach 2.0 ts

Dodam jeszcze że rzegot bardziej słuchać od strony wnęki nadkola niż z pod maski.
    http://www.flar-ital.pl/ - CZĘŚCI ZAMIENNE- SERWIS: Lancia, Fiat, Alfa Romeo
    USŁUGI AUTOLAWETĄ- POMOC DROGOWA

Michal166
    Gość

Domyślnie

a kiedy wymieniales rozrzad :?:

Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    ALFA 166 SWAP 3.0+Q2 / ALFA 166 2.4 20v FL 180 HP/Jumper 2.8 JTD /Fiat Regata/Alfa 147 JTD 8v

Domyślnie

Nie wymieniałem jeszcze, kupiłem niedawno to auto i jest faktura z autoryzowanego serwisu że robiony był rozrząd jak auto miało 83 tyś (obecnie ma 129 tyś) po wypłacie mam zamiar jechać podpiąć alfke pod komputer i sprawdzić czy przebieg jest wiarygodny, choć stan wnętrza ktory jest jak z pod igły nie wskazuje żeby auto miało przejechane więcej niż wskazuje

Michal166
    Gość

Domyślnie

hm ale nie masz pewnosci czy licznik nie byl cofniety prawda,chyba ze data w dokumentacji mnie wiecej pokrywa sie z przebiegiem czyli ze np zostal wymieniony ten rozrzad w 2005 roku bo ktos np zrobil te 86000 przez piec lat bo duzo nie jezdzil,rozumiesz do czego zmierzam? chodzi o to aby wyeliminowac odejzenie cofnietego licznika.ja bym na twoim miejscu wymienil jak najszybciej na nowy lacznie z rolkami prowadzacym paska wielorowkowegoi,napinaczem i pompa wody,najczesciej to te elementy robia cala robote

Mieszka w
    Częstochowa
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał Michal166
    hm ale nie masz pewnosci czy licznik nie byl cofniety prawda,chyba ze data w dokumentacji mnie wiecej pokrywa sie z przebiegiem czyli ze np zostal wymieniony ten rozrzad w 2005 roku bo ktos np zrobil te 86000 przez piec lat bo duzo nie jezdzil,rozumiesz do czego zmierzam? chodzi o to aby wyeliminowac odejzenie cofnietego licznika.ja bym na twoim miejscu wymienil jak najszybciej na nowy lacznie z rolkami prowadzacym paska wielorowkowegoi,napinaczem i pompa wody,najczesciej to te elementy robia cala robote
    No właśnie trafiłeś w samo sedno jak byś sam jeździł tym autem, doładnie rozrząd był robiony w 2005 roku w tym tygodniu mam nadzieje alfa bedzie podpięta pod komputer i będe wiedział całą prawde czy cofali czy jednak nie, aczkolwiek nic na to nie wskazuje.

PS. co ile zmienia się pompe wody ?????

Spostrzegłem że zjawisko opisane przezemnie 3 posty wyżej wystepuje przy nagrzanym silniku tzn. przy 90* słychac bardziej, a przy 50*-60* znacznie mniej

Użytkownik Romeo Avatar blackalfa166
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR 166 3.0 V6 1999; AR 166 3.0 V6 2002; JEEP Grand Cherokee V8 5.9 1998; Cadillac Seville STS

Domyślnie

no to pewnie cię nie pocieszę ...

ja też miałem udokumentowaną zmianę rozrządu a jednak okazało się że gośc coś ściemniał i zwyczajnie mnie oszukał ...
    też zaczęło się od hałasowania po prawej ale nie przejąłem sie tym aż pewnego pięknego dnia ... jebut ... no i juz wiedziałem co się stało łzy same napłynęły do oczu :-)

okazało się po rozebraniu że gość owszem wymienił pasek ale nie zmienił rolek i napinacza wsio się zatarło i zerwało pasek przedtem wycinając połowę zębów

skończyło się wymianą dwóch głowic rozrządu i wszystkich kółek od paska klimy i alternatora bo oryginalne były już tak wytarte że niebawem skończyłoby się tym samym. całość zamknęła się w 6300zł na oryginalnych częściach a głowicach używanych i wymianie w nich uszczelniaczy planowaniu etc.

Michal166
    Gość

Domyślnie

o to kolega jest najlepszym przykladem ze rozrzad robic czym predzej

ViP Romeo Avatar Alfamaniak156
    Mieszka w
    Luboń
    Auto
    Seat Leon FR 186KM/413Nm - Lancia Y 1,2 8V 1998r/ 60KM

Domyślnie

Rozrząd to rzecz Święta, nawet przez głowę Alfisicie niee moze przejść myśl o czekaniu na wymianę... Nie wierz nikomu kto Cie zapewnie że rozrząd był robiony, bo najczesciej jest robiony albo przez partacza albo własnie rolek jakis idiota nie wymieni ...Takich to pod pręgierz!

Wymieniaj rozrząd i jesli on jest Ok to spokojnie mozesz szukac przyczyny...

Pozdrawiam
    "Wiem że masz duszę. Masz Alfę - masz klasę" - Jeremy Clarkson
    Alfa Romeo 166 3.0V6 226 KM i uśmiech z twarzy nie schodzi
    Lancia Ypsilon 1,2 - Miejski przemieszczacz

waldi
    Gość

Domyślnie

Wymien rozrzad bedzie ok

Mieszka w
    Częstochowa
    Auto

Domyślnie

a co konkretnie trzeba zmienić ile jest rolek napinających pasek wielorowkowy i jakie sa tego koszty rozumie ze nie małe ???