Witam!
Mam w swojej alfce silnik 2.5 V6 24v od kilku dni zauwazyłem że coś rzegocze w okolicach prawej strony silnika (od strony paska rozrządu)
Na początku myślałem że klepie któryś w hydropopyhaczy, ale wczoraj po zmianie oleju osłuchałem dokładnie silnik lekarkismi słuchawkami i z głowić nie słychać nic niepokojącego od obudowy rozrządu także nic (tylko normalny szum rolek), patrząc od dołu auta zauwarzyłem że pasek napędzający urządenia pomocnicze nie pracuje idealnie równo na rolce obok alternatora tolerancja w jakiej sie przemieszcza to około 2-3 min na szerokosci rolki i w sumie pomyślałem że to któryś z napinaczy paska urządeń pomocniczych, moje pytanie kieruje do osób które znają sie na tym i powiedzą mi ile takich rolek tam jest i jakie są mniej wiecej koszty takich rolek nie licząc robocizny.
Następne pytanie: czym napędzana jest pompa oleju w tym silniku ? jest tam może jakiś łańcuch ??? może trzaba go jakoś naciągnąć sposobem podobnym jak rozrząd starszych silnikach 2.0 ts
Dodam jeszcze że rzegot bardziej słuchać od strony wnęki nadkola niż z pod maski.