Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Temat: Silniczek robi zwarcie

Użytkownik Romeo Avatar Wicked
    Mieszka w
    Dublin
    Auto
    145 1.4 TS

Domyślnie Silniczek robi zwarcie

Pytanie do kogoś ogarniętego w elektryce. Nie działa mi szyba od strony pasażera. Cała instalacja jest ok, łącznie z przekaźnikiem. Podpiąłem silniczek tej szyby na krótko i co się okazało, robi zwarcie. Ważna rzecz, podpiąłem go do kabli od zapalniczki, a nie bezpośrednio do akumulatora. Czy to może mieć znaczenie? Czy to kwalifikuje silniczek do wymiany?

---------- Post added at 22:46 ---------- Previous post was at 21:45 ----------

Podłączyłem silniczek bezpośrednio do aku i co się okazało, silniczek opuszcza i podnosi szybę, natomiast przewody w miejscu zetknięcia z akumulatorem iskrzą, nagrzewają się i po chwili czuć zapach spalenizny. Przewody są grube. rozumiem, że to ewidentnie uszkodzony silniczek?

Gutek1983
    Gość

Domyślnie

to ewidentnie pokazuje objawy zwarcia w silniczku wymien go zanim spalisz polowe Belli

Użytkownik Romeo Avatar GrzesiuŻar
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    156 SW 2.5 V6 2002/03 192KM

Domyślnie

Silniczek out... Kurde, miałem kiedyś cały w garażu idealny ze 146 ale ojciec mi go wywalił po przeprowadzce .. Tak bym Ci za free wysłał
    AR 146ti 2.0 16v '96
    AR 155 1.8 16v '97+ podtlenek LPG
    AR 155 2.0 16v '95
    AR 156 SW 2.4 JTD '01 - biała perła
    AR 156 SW 2.5 V6 192KM '02 + podtlenek LPG

Mieszka w
    Dublin
    Auto
    145 1.4 TS

Domyślnie

Dzięki za odpowiedzi i chęć pomocy

Mieszka w
    Dublin
    Auto
    145 1.4 TS

Domyślnie

Panowie już nie wiem co robić. Opiszę dokładnie o co chodzi. Od roku szyba nie działała, czasem dało się ja opuścić, naciskając przycisk kilkadziesiąt razy na minutę, teraz stanęła na dobre. Sprawdziłem przekaźnik, jest sprawny, sprawdziłem przyciski szyby, oba są sprawne, Podłączyłem silniczek na krótko do akumulatora i o dziwo szyba zaczęła się opuszczać i podnosić. Jednak w miejscu styku przewodów idących do silniczka a złączy akumulatora zaczęło iskrzyć. Znajomy elektryk powiedział, że to silniczek robi zwarcie. Kupiłem więc inny, sprawny silniczek. Silniczek dzisiaj dotarł. Podpiąłem go na szybko w domu do zasilacza komputerowego i działa jak nówka. Poszedłem do auta go zamontować i zonk. Silniczek rusza prowadnica tylko na około 2cm i stoi. W jedną i drugą stronę tak samo, jednak nie dzieje są to za każdym razem, Muszę klikać przełącznikiem jak głupi, żeby raz coś się stało. Przy podłączeniu tego silniczka bezpośrednio do aku jest tak samo. Przyciski są ok. Przypominam, że w domu działa dobrze. Spróbowałem więc podłączyć stary silniczek do aku. Szyba się opuściła, ale już nie chciała się podnieść. Dopiero po wyłączeniu zapłonu (spadku poboru prądu?) szyba się podniosła. Zaobserwowałem, że czasem nie dochodzi napięcie do przełącznika, a zaraz się pojawia. Natomiast napięcie idące do silniczka pojawia się raz na około 100kliknięć. Co się dzieje?

Użytkownik Maniak resoraków Avatar piter
    Mieszka w
    Katowice
    Auto
    146 1,6 TS 2000r

Domyślnie

Według mnie silnik jest dobry. Sprawdziłbym sterownik do szyb pod kątem połączeń i zimnych lutów.

Mieszka w
    Dublin
    Auto
    145 1.4 TS

Domyślnie

Rozwiązane, raz dochodziło, raz nie napięcie do przełącznika. Doprowadziłem nowe kable i śmiga aż miło Temat do zamknięcia

p.s sprzedam sprawny silniczek do szyby pasażera