Witam , mam problem z alarmem -zamykaniem samochodu.
Zacznę od opisu alarmu, fabryczny chyba , pilot scyzoryk dwu przyciskowy z otwieraniem klapy , z lewej strony pod kierownica za plastikiem obok złącza do diagnostyki wpina się jakieś coś podobne do pendrivachyba można alarm wyłączyć , a syrenka ma duza kostkę chyba wchodzi do niej oko 9 kabli z własnym zasilaniem ale bez możliwości wyłączenia jej chyba ,Dioda w jakimś czrnym kółeczku chyba z jakimś napisemw lewym rogu szyby .
Problem polega na tym że nie za każdym razem działają mi piloty-alarm -- klikam kilka razy pilota i dopiero za którymś razem mi zadziałają (powymieniałem baterie w pilotach ale nic to nie zmieniło )
rożne objawy
--sporadycznie działa prawidłowo ,ale sie zdarza
--nie za każdym przyciśnięciem świeci się dioda na pilocie ,ale jak załapie to już świeci ,ale nadal nie otwiera auta
--jak pilot-alarm zacznie działać normalnie to testowałem go 10 min non stop i działał 100na 100 kliknięć prawidłowo -- po czym po 5 godzinach otworzyłem-rozbroiłem samochód dopiero za jakimś 5 razem
--kilka razy po powrocie do domu nie mogłem go zamknąć
--jak otwiera-zamyka jeden pilot to drugi nie działa -i tak na zmianę -- oczywiście czasami bo czasem działają 2
Ogólnie działa kiedy chce ,pomyślałem ze popsuły się piloty ale, byłem u jakiegoś gościa co dorabia klucze,kluczyki i powiedział mi ze piloty sa dobre bo generują jakiąs częstotliwość czy coś takiego przykładał je do jakiś aparatur w coś wkładał i że prawdopodobnie alarm nie pamieta pilotów.
No dobra skoro nie pamięta to czemu po jakimś czasie one działają .
Dodam że kiedyś niedawno musiałem wyjąć akumulator i nie mogłem uciszyć syreny , wiec odpiłem z niej kostkę i wtedy zastanowiło mnie czemu ma około 9 kablipewnie jest z jakimś modułem , ale o ile dobrze pamiętam po podpieciu akumulatora wszystko było ok . To była jedyna ingerencja w auto przez 2 lata było ok.
I pytanko czy jest jakaś możliwość przypisania kluczyka -- coś w rodzaju włącz zapłon , otwórz drzwi kliknij dzesięc razy przycisk potem 2 ,przebiegnij się 2 razy wokoło auta ... itd ,bo w niektórych autach wiem ze da się tak zrobić .
Czy mam nazbierać kasy i jechać do serwisu ( najbliższy chyba wawa ) , a może coś laptopem da sie zrobić ?
Dzięki z góry za podpowiedzi