Pokaż wyniki od 1 do 3 z 3

Temat: układ zasilania ma problemy a ja nie wiem co proszę o poradę

Użytkownik Maniak resoraków Avatar patelka3
    Auto
    Alfa romeo 146 1,9 td 1995r

Domyślnie układ zasilania ma problemy a ja nie wiem co proszę o poradę

Proszę o pomoc kogoś kto zna układ paliwowy w modelu 146 z silnikiem 1,9 td. Trzy tygodnie temu wracając ze świąt samochód zaczął tracić moc i nierówno pracować. Po kilkunastu kilometrach wszystko się uspokoiło. W domu wymieniłem filtr paliwa i aż do wczoraj problemu nie było. Problem się powtórzył z większą mocą i ledwie dojechałem do domu. Dzisiaj znowu został wymieniony filtr paliwa i wydawało się że jest OK. Niestety, silnik lekko znów się odzywa. Sądziłem że to brudne paliwo lecz jak widać problem jest gdzieś indziej. Oleje i filtry wymieniam regularnie a i turbina zachowuje się prawidłowo. Proszę o kompetentną poradę i z góry dziękuję. Dodam, że tym samochodem jeździ moja kobieta.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar patelka3
    Auto
    Alfa romeo 146 1,9 td 1995r

Domyślnie

Trochę główkowania, trochę pracy i problem rozwiązany. Silnik znów pracuje jak należy. Bez żadnych kosztów. Na początku, aby wyeliminować bardzo groźne usterki odłączyłem przewód zasilający silnik paliwem przy filtrze. W ruch poszła sprężarka. Po przedmuchaniu przewodu paliwowego silnik zaczął normalnie pracować. Kierunek okazał się właściwy. Aby wyeliminować na przyszłość kolejne tego typu kłopoty musiałem dostać się do ssaka zamontowanego w zbiorniku. Do tego potrzebny jest tylko śrubokręt krzyżakowy. Ściągamy dywanik w bagażniku i widzimy plastikowy dekiel. Odkręcamy go i pod spodem jest zbiornik. Przewody paliwowe oprócz jednego zamocowane są na zatrzaski. Odłączywszy wszystkie można odkręcić nakrętkę i wyciągnąć ssak. Urządzenie jest dosyć spore. W moim przypadku okazało się że wewnątrz jest bardzo sporo brudu. Poprzedni właściciel próbował uszczelniać przewody silikonem i jak się okazało narobił więcej kłopotów. Silikon rozpuścił się i małe kawałki blokowały przepływ paliwa. Po oczyszczeniu i zamontowaniu silnik znów pięknie pracuje. Mam nadzieję że komuś ten opis się przyda.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar piotralfa
    Mieszka w
    Wielkopolska
    Auto
    Alfa Romeo 156 1.9JTD 2001

Domyślnie

No i moja sugestia zalej auto jakimś lepszym paliwem typu verba czy v-power