Strona 1 z 4 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 36

Temat: młody kierowca - prośba o pomoc w wyborze Alfy

shtefen
    Gość

Domyślnie młody kierowca - prośba o pomoc w wyborze Alfy

Witam wszystkich.
    W sobotę zdałem egzamin i w połowie maja odbieram prawko.
    Wczoraj w poszukiwaniu auta dla siebie, przeglądając serwisy gratka i otomoto zobaczyłem AR 156. Tak mnie zauroczyła, że szukając informacji na jej temat, trafiłem na Wasze forum, a tu zobaczyłem jeszcze piękniejsza 147.
    W sieci jest dużo ciekawych (dla laika - dla mnie [na razie]) ofert. Nie chcę kupić tanio (przepraszam za określenie, nie wszyscy traktują swoje damy z należnym szacunkiem i niestety doprowadzają je do takiego stanu) szrotu i bluźnić na markę.
    W tej chwili na zakup samochodu mogę przeznaczyć ok 10 tyś. Czy za takie pieniądze można kupić jakiś w miarę dobry samochód spod znaku AR?
    Czy może lepiej kupić jakiegoś "cieńkiego" za 2 tysiące i wstrzymać się z zakupem do czasu uzbierania pieniędzy na sprawną 147?
    2 pytanie:
    Czy AR to dobra partnerka dla niedoświadczonego kierowcy?

Pozdrawiam Shtefen

Użytkownik Znawca
    Auto
    AR 166 busso / AR 166 jtdm / AR 166 jtd / AR 156 jtdm / AR 156 jtd / AR 147 jtdm

Domyślnie

mając 10 tysięcy to raczej koncetrował bym się na 156. 147 produkowana od końca 2000 roku może okazać się skrabonką za taką kwotę.
    A czy alfa to dobre auto na początek? Auto jak auto skoro ci się podoba i po jeździe próbnej stwierdzisz że to jest to ,to dlaczego nie?

Użytkownik Ogier Avatar Rewil
    Auto
    BMW 440i M / Alfa 159 / kiedyś 156 SW

Domyślnie

Kup sobie alfę, pojeździsz i jak będziesz zmieniał to, kupując za 2tys samochód, wyjdzie ci tyle samo po sprzedaży, a przynajmniej będziesz już jeździł samochodem.
    Jedynym problemem może być ubezpieczenie dla ciebie jak nie masz nikogo ze zniżkami.
    Inteligentna kamera samochodowa, z użyciem sztucznej inteligencji - watchoutai.com

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    156 2.5 V6 SW jakiś SP, 02r. / 147 1.9 jtd 8v 115km. 3d czerwona :)

Domyślnie

Cytat Napisał shtefen Zobacz post
    Witam wszystkich.
    W sobotę zdałem egzamin i w połowie maja odbieram prawko.

Czy AR to dobra partnerka dla niedoświadczonego kierowcy?

Pozdrawiam Shtefen
    A ja odpowiem przewrotnie. Kup cieniasa, a dlaczego? Bo:
    1. Wielokrotnie tańszy w utrzymaniu - tam nie ma co się popsuć, a jak juz to kosztuje do 50pln prawie każda część.
    2. Znacznie,znacznie,znaaaacznie gorzej się prowadzi, hamuje, przyśpiesza itd., co zmusi Cię do pracy nad techniką jazdy, a nie tylko gaz, hamulec i modły do ESP. Syndrom taki występuje wyraźnie widocznie u kierowców BMW, gdzie połączenie prymitywnej elektroniki trakcji z brakiem wyobraźni i tylnym napędem powoduje akcje pt. "BMW na dachu budynku po opuszczeniu jezdni na zakręcie". Nie zmyślam, poszukajcie w G.
    3. Cienkusia możesz taniutko zagazować.

Pozdrówka

yasioxxx
    Gość

Domyślnie

Również jestem zdania, że na sam początek jakiś fajny samochód to nie jest dobra opcja. Gdybym np. ja obtarł czy coś piękną Alfunię za 10tys to bym chyba się pociął
    Sam kilka miechów śmigałem (w sumie to jeszcze do teraz śmigam) CC 900, tak jak poprzednik mówił - utrzymanie tanie jak barszcz, zarówno tankowanie jak i naprawy, nie mówiąc już o tym że po przesiadce do jakiejkolwiek Alfy to tak jakby przeskoczyć na coś co jeździ jak Ferrari i jest wygodne i komfortowe jak Rolls
    Nie mówiąc już o tym, że cientka można kupić za grosze i "nie traci na wartości" (w sumie już nie ma z czego tracić, ale to tym lepiej dla początkujących moim zdaniem). Ogólnie polecam, bo mimo wielu wad to wdzięczny samochodzik, szczególnie za te pieniądze

Użytkownik Romeo Avatar Barus91
    Mieszka w
    Ząbkowice Śląskie / Wrocław
    Auto
    BYŁO: 12xAR BĘDZIE: numer 13 :)

Domyślnie

A ja kupiłem jako pierwsze auto 2-litrową 156 i byłem mega szczęśliwy

Wszystko zależy od tego, ile będziesz przypuszczalnie jeździł, jak stoisz z finansami iiiiiii czy masz kogoś ze zniżkami, żeby nie brać auta na siebie, bo OC Cię 'zje'

Jeśli technika jazdy bdb opanowana, masz 10000zł, szukaj 156-tki za jakieś 7 (spokojnie znajdziesz coś fajnego) i będziesz zadowolony

Jeśli nie czujesz się zbyt pewnie, kup jakiegoś Punciaka I za 2500, poćwicz i za jakiś czas zmień To już Twoja decyzja Ja bym brał To moja pierwsza: http://www.forum.alfaholicy.org/album.php?albumid=423

Dziś (po 2 latach) mam już 5'tą z kolei Alfę i nie zamienię na nic innego (na Mustanga z lat 60'tych mnie nie stać, na Ferrari też nie )

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Szczepan
    Mieszka w
    Łódź, Polska
    Auto
    była: Alfa Romeo 147 jest: BMW 740i

Domyślnie

Też skłaniałbym się w stronę raczej 156, chociaż wiadomo, że dla młodego chłopaka 147 ma fajniejszą linię itd. Jednak ceny egzemplarzy, w które nie będziesz musiał ładować połowy kwoty zakupu, zaczynają się (jak dla mnie) 12 tyś TSy i 15 tyś JTD'ki.

Pozdrawiam

Moje maleństwo - kliknij na zdjęcie!

Pomogłem? - kliknij PODZIĘKUJ ZA POST!

shtefen
    Gość

Domyślnie

Jeżeli chodzi o OC zrobiłem symulacje (wziąłem pierwszy lepszy model z serwisu otomoto) i do zapłaty (jeśli wszystko będzie na mnie) ponad 3000 zł przy 156
    Tata ma zniżki, ale wolę nie ryzykować i zrobiłem wyliczenie na mamę. Za ten sam sam model koszt ubezpieczenia OC był za 1370 zł. Chyba jednak wybiorę tymczasowo coś mniejszego i tańszego, a na Alfę poczekam pół ewentualnie rok.
    W tym czasie poczytam i dowiem się czegoś więcej o AR.
    Przyznam szczerze, że do poniedziałku nawet nie brałem pod uwagę tej marki, dopiero to forum sprawiło, że nie mogę o niej przestać myśleć.

Użytkownik Rowerzysta Avatar tofik
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.6 TS 105 KM

Domyślnie

Doszedłeś do rozsądnych wniosków. Kup sobie jakiś tani dupowóz, naucz się jeździć, przeżyj swoją pierwszą zimę za kółkiem...a na alfę zawsze przyjdzie czas. Pozdrawiam

Sent from my LT15i using Tapatalk

Użytkownik Znawca Avatar szewi
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa

Domyślnie

jako pierwszy samochod miałem 147 2.0 TS i był to super wybór - od tego czasu kazdy nastepny samochod to alfa.
    Jak masz 10 tys mozesz poszukac 156, 147 lepiej w tej cenie odpusc, ale 156 jest spoko, wyglada ponadczasowo, tylko sprawdz dobrze przed zakupem, moze znajdziesz od kogos z forum w dziale ogloszen.
    Cienias - nazwa mowi sama za siebie, chyba ze szukasz auta bylejakiego, ktore ma sluzyc tylko do przemieszczania sie z punktu a do b.