Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Temat: 159 2,4 210 wymiana intercoolera, średnica wydechu + dolot

Użytkownik Znawca Avatar szewi
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa

Domyślnie 159 2,4 210 wymiana intercoolera, średnica wydechu + dolot

Mam pytanie planuje bezpiecznie podniesc moc w swoim aucie i robie rozpoznanie.
    Obecnie z wersji 2.4 jtd 210 po wyrzuceniu DPF i programie mam 250 koni, ale apetyt rosnie w miare jedzenia.
    W miejscu gdzie chipowalem powiedzieli mi ze warto zwiekszyc srednice wydechu. czy dodatkowo warto dlubac przy intercoolerze np wymienic go na frontowy wiekszy i czy zmieniac dolot ?
    Czy to mam sens w dizlu.
    czy skupic sie tlyko na wydechu ?
    Chcialbym osiagnac przyrost rzedu plus 50KM czyli zeby po tym modzie bylo ok 300 kucy, moment +60 NM do ok 600 i bede happy

Tylko nie pisac mi tu ze mi odbiło bo to wiadome od samego poczatku.
    Czy znacie jakies miejsce gdzi eprofesjonalnie i nie zoastawiajac majatku mozna wykonac takie operacje, aha i czy po zmianie wydechu ew dolotu / intercoolera trzeba robic kolejne strojenie programu czy nie.

Dzieki za opinie pozdro!
    Ostatnio edytowane przez szewi ; 03-05-2012 o 21:28

ViP Pirat drogowy Avatar szamacz
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR GT 1.9 jtd

Domyślnie

Nie jestem specem od tuningu ale wydaje mi się że dalsze zwiększanie mocy w tym aucie nie obejdzie się bez poważniejszych przeróbek. Jeśli jeszcze podniesiesz moment to podejrzewam że klęknie sprzęgło i dwumas, więc już na początek dodatkowe koszty. Nie wiem tez czy wtryski nie będą musiały zostać wymienione na jakieś wydajniejsze, no i także turbina. Sam jestem ciekaw jakie są możliwość tego silnika... Kolega Krajcok podniósł moc podobnie procentowo jak Ty planujesz ale z tego co pamiętam u niego bez ICeka i zmian w turbinie się nie obeszło. Powodzenia w modowaniu tak czy siak
    To co się liczy w życiu to szybkie dziewczyny i piękne samochody...

AR 156 2.0 TS - była i jest dalej w rodzinie
    AR GT 1.9 jtd powered by Rperformance

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    sląsk
    Auto
    JTD

Domyślnie

Na ori klamotach nierealne. Te 250ps u kolegi przy jakim doładowaniu i jakim egt?
    www.cinsoft.pl; http://www.facebook.com/CINSOFT
    CHIPTUNING, MECHANIKA, MODYFIKACJE
    USUWANIE DPF, EGR, KLAP WIROWYCH
    HAMOWNIA OBCIĄŻENIOWA 4x4 MAHA LPS 3000

Użytkownik Znawca Avatar szewi
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa

Domyślnie

Cinek zakladam ze egt to chodzi Ci o temp spalin, jak to sprawdzic nie wiem, podobnie jak cisnienie, ewentualnie moge zadzwonic tam gdzie robili mi program i wycinali DPF i sprawdzic, podpytac - jak sie dowiem to napisze.
    Chyba ze jest opcja zebym sam to sprawdzil FESem plus kabel to sprawdze, tylko prosze o podpowiedz jak ;

A co do gratow, co trzeba by zmienic z ori gratow zeby podciagnac na 300 ?
    czy np poszerzenie samej srednicy wydechu cos da ?

wtryski mam nowe seryjne ale razem z pompa chyba dadza rade, sam wydech zwiekszajac srednice powiedziano mi ze to ~ 10-15 koni - 20-30 momentu - w sumie tyle by mi wystarczylo, nie wiem czy to realne czy tylko chcieli mnie naciagnac na wydech
    pytalem dalej czy jest sens zmieniac cos wiecej oprocz wydechu np IC i jesli tak na jaki, czy to cos da czy moze pogorszyc, jesli da to ile.
    Dwumas i sprzeglo nie sa dla mnie jakas bariera, tymczasem sa ok, ale wiadomo ze kiedys wymienic trzeba.
    Ostatnio edytowane przez szewi ; 03-05-2012 o 21:43

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    sląsk
    Auto
    JTD

Domyślnie

Podepnij fesa i przejedz się na 4ce lub 5tce z pełnym butem od 1200obr do 4500obr nieprzerwanie z gazem w podloge logując obroty, temp spalin przed katalizatorem oraz ciśnienie doładowania żądane i otrzymane.
    Z wydechem - rozluźnienie zrzuci egt pewnie niemniej tam z miejscem jest mało wesoło - wejdź pod auto zrozumiesz
    Przeniesienie napędu mało nie kosztuje w tym wozie - 4k lekko a ori jeszcze więcej. Cooler ma sens niemniej montaż nie jest prosty - chłodnica oliwy z przodu itd.
    Ad samej mocy - wydatek paliwa to raz, dwa kwestia boostu. Do 300ps musi być inne turbo - tu znowu problem miejsca.
    Zloguj wóz i wrzuć logi.

Pozdro

Użytkownik Znawca Avatar rybakmj
    Mieszka w
    Grajewo,podlasie
    Auto
    Kia Sportage 1.6 PB 177km

Domyślnie

300ps to cięzki temat w tym silniku.W rozmowie telefonicznej z cinkiem i nie raz z rogalem,wyszło że te silniki moga dac max 265-270km.Problemów jest wiele: paliwo,turbo,cooler ,wydech,rozrząd,przeniesienie.Kadzy z tych elementow musi byc wymieniony.Na cooler malo miejsca,wydech to rowniez wyzwanie,na przeniesienie nie ma recepty,paliwo to rowniez poszukiwania .Daj sobie spokoj.Mozna probowac z wydechem,poprawic krzywe,a i tak masa 159 2,4 skutecznie spowolni nawet nierealne 300km.

Ponad to wszystko,pamietaj,ze auto ma sluzyc ci zawsze i byc bezawaryjne,a niestety,po takim ogromie niewiadomyzch doswiadczen, nie mozliwym bedzie bezpiecznie eksploatowac to auto.

pozdr.

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    Kraków, Poland
    Auto
    156SW 2.4 175@218KM Powerd by Cinsoft.pl

Domyślnie

Że tak się spytam to ile z tego silnika da się wycisnąć po wymianie osprzętu? Jaki są możliwe moce do uzyskania bez zakuwania ?

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    sląsk
    Auto
    JTD

Domyślnie

Jak ktoś się zdecyduje to na pewno poznamy wyniki - póki co chyba nikt tego nie robił więc trudno cokolwiek wróżyć. W teorii paliwa pod 280ps powinno byc

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    2.0T 356Hp

Domyślnie

Kolego, jak masz ochotę to możesz zrobić lepsze chłodzenie powietrza bo to na pewno się przyda, jeśli chodzi o wydech - szkoda czasu i pieniędzy, generalnie nie wiem dlaczego ludzie w dieslach na siłę chcą wstawiać rynny w układ wydechowy jak seria w wielu przypadkach nie stanowi żadnego problemu...

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    sląsk
    Auto
    JTD

Domyślnie

Cytat Napisał TuneFORCE Zobacz post
    Kolego, jak masz ochotę to możesz zrobić lepsze chłodzenie powietrza bo to na pewno się przyda, jeśli chodzi o wydech - szkoda czasu i pieniędzy, generalnie nie wiem dlaczego ludzie w dieslach na siłę chcą wstawiać rynny w układ wydechowy jak seria w wielu przypadkach nie stanowi żadnego problemu...
    "Rynny w układ" wstawiać nie trzeba niemniej DP da bardzo dużo - nie chodzi tu o moc a o zbicie EGT - głownie dlatego przy walce o konie modyfikuje się wydech chyba, że ktoś ów parametr ma głęboko w d...
    Jeśli chodzi o 2.4 - ktoś kto zna to auto od strony mechaniki zobaczy że w wydechu można trochę poprawić niemniej problem z miejscem jest spory, koszta również niemałe...

Pozdro