Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 22

Temat: Treszczy, skrzypi w środku - po prostu wkurza!

Użytkownik Rowerzysta Avatar k4t27y
    Mieszka w
    Krk / NS
    Auto
    Alfa 147 - 1.9 JTDm 120KM, 2007r

Angry Treszczy, skrzypi w środku - po prostu wkurza!

Hej, jak radzicie sobie z różnymi upierdliwymi dźwiękami w aucie?!
    Jak udało Wam się rozwiązać jakieś, to napiszcie proszę co się działo i jak temu zaradziliście, może coś mi podejdzie.

Mnie już zalewa, jak słyszę, że lewe drzwi (przód/tył?) na wertepach jakby miały luz i obijają, trzeszczą, czy lekko tłuką, przy dużych prędkościach słychać szum. A uszczelki wyglądają zacnie.
    Albo tylna klapa i jej cała plastikowa obudowa wydaje taki "śmieszny" pisk (odbojniki są ok, już smarowałem), i póki co nie wiem co z tym wszystkim zrobić. Co tam można nasmarować, zakneblować... ;D

Irytuje strasznie... Ja rozumiem, że autu po 190 tys. km może się "rozbujać buda", na tych cudownych drogach w Krakowie, no ale jednak powinno się temu dać jakoś zaradzić, "leczyć". ;/

Użytkownik Romeo Avatar KlaudioOs
    Mieszka w
    Koszęcin
    Auto
    Alfa Romeo 2003' 147 1.9 JTD 140KM BOSE

Domyślnie

jest jedna dobra rada, ilekroć jadę do mechanika i narzekam na jakieś trzeszczenie, piszczenie skrzypienie stukanie i pukanie to "daj głośniej radio" czyli rana: Vol ++
    a tak serio, alfy skrzypią jak poEbane, żadne auto jakim jeździłem tak nie skrzypiało , trzeba się przyzwyczaić

Mieszka w
    Krk / NS
    Auto

Domyślnie

Ja rozumiem skrzypiące zawieszenie... które jak już pojeździ to jest cisza. Co najlepsze jak kupiłem ją (hiszpanka) to była cichutka, pojeździła u nas, przetrwała mega zimę i teraz, po tym jak wszystko się poskurczało i zaś na upały porozciągało to się zaczęło odzywać...

Ciężko się przyzwyczaić do takich rzeczy, bo jak się to raz usłyszy to potem mimo Vol. UP też się to słyszy, właściciele auta są zawsze przewrażliwieni ;D. Jak moim pasażerom mówię, że mnie coś wkurza, a oni, że nie słyszą i dopiero jak powiem, to "a tak faktycznie" ;D

Poza tym u mnie szumi z 17" i opon, a audio słabe (standard), więc robienie kakofonii nie jest dobrym wyjściem.. ;D

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    mazowieckie/łódzkie
    Auto
    AR 147 1.6TS 105KM

Domyślnie

Niestety - normalka. U mnie też trzeszczy, jęczy i wyje. Ostatnio z tym trochę walczyłem - poprawiłem jedną rzecz, zaraz nowa zaczęła gruchotać

Trzeba na spokojnie zacząć ignorować te wszystkie dziwne dzwięki

Mieszka w
    Krk / NS
    Auto

Domyślnie

Chciałem jeszcze z tym powalczyć, bo ignorowanie mi nie wychodzi... ;D

kania
    Gość

Domyślnie

moją tez ostro wybiło na naszych drogach:/ sprowadziłem rok temu i było przee cicho, a teraz... no cóż:/ fakt śmigam na 17", ale bez przesady. niestety należę do osób, które nie godzą się na te wszystkie stuki - puki w podszybiu jest listwa od nadmuchu, jeżeli tak jak u mnie trzeszczy z tej okolicy proponuję wyjąć listwę (bardzo proste, wystarczy podważyć śrubokrętem, jest mocowana na 5-6 plastikowych kołków). następnie oklejasz ją (ja użyłem taśmy dwustronnej i pianki foliowej (znalazłem w kartonie po telewizorze), pomogło, niestety nie wie na ile taki zabieg wystarczy.

Użytkownik Romeo Avatar KlaudioOs
    Mieszka w
    Koszęcin
    Auto
    Alfa Romeo 2003' 147 1.9 JTD 140KM BOSE

Domyślnie

mi za to popiskuje przy osłonie kolumny kierwniczej ten"plastikowy material" od góry pod zegarami, .. oraz tylne pasy, na dziurach pukają

Mieszka w
    Krk / NS
    Auto

Domyślnie

Widze, że jeszcze wiele rzeczy może mnie wkurzyć...

chudybiker
    Gość

Domyślnie

Witam. Co do drzwi to mozesz troche wciagnac na ryglach, beda sie nieco ciezej zamykac ale nie bedzie swistow i stukow. Uszczelki spryskaj smarem silikonowym tylko nie specjalnym do uszczelek do drzwi (testowalem, efekt krotkotrwaly) tylko zwyklym silikonsprayem. Czesto przyczyna halasow jest luz na ryglu kanapy, warto sprawdzic. Jesli trzeszcza plastiki to po namierzeniu miejsca problemu mozna przykleic materialowa tasme izolacyjna, taka jak jest owinieta wiazka elektryczna, swietnie dziala, sprawdzone. A tak na marginesie to jechales kiedys octavia II? jesli nie to sie przejedz i wtedy pogadamy o trzaskach i piskach

Użytkownik Maniak resoraków Avatar simson
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    147 FL 1.9 16V -> 159 1.9 16V

Domyślnie

Stare dętki, silikon, podkładki itd. Rozbierać i próbować wszystkiego aż do skutku. Ja już tak kilka rzeczy uciszyłem