Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 23

Temat: Spadek mocy, dziwne objawy (3,2 V6 240KM)

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Niski
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    Alfa Romeo 156 SW 3.2 GTA Q2

Domyślnie

Fachowcem nie jestem, może Grześ coś podpowie jeszcze. Nie może być to czasem układ wydechowy zapchane katy?

benas_r
    Gość

Domyślnie

Jak pisalem mam tylko 80 tys przejechane wiec dziwne by to bylo.. A jak to mozna sprawdzic?

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Kalisz
    Auto
    alfa romeo 166 2.5 v6 2004. 159 2.4 jtd sw 2006

Domyślnie

Kolego przejedź się pod Poznań do ASO Nagórski i porozmawiaj z Piotrem Nagórski, łebski facet i przy tym mocno zakręcony na punkcie Alf

Gino
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał mikell0 Zobacz post
    Kolego przejedź się pod Poznań do ASO Nagórski i porozmawiaj z Piotrem Nagórski, łebski facet i przy tym mocno zakręcony na punkcie Alf
    Jak znam Piotra to na telefon można się jedynie umówić na wizytę i z pewnością co zrozumiałe trzeba będzie zostawić auto aby posprawdzać to i owo a z Bygoszczy to jednak kawałek...

benas_r
    Gość

Domyślnie

Dziekuje koledzy za podpowiedz, jeszcze troche popróbuje sam i jak to nie pomoze moze faktycznie wybiore sie Poznania.

Użytkownik Romeo Avatar Mankovich
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    Alfa 166 2.5 V6 24V

Domyślnie

Mam to samo i wywala mi marchewkę. A dodatkowo skojarzyłem teraz, że na komputerze wykazało błędne temperatury silnika i dolotu (kolejno 120 i 50 stopni). Czy to może być przyczyna marchewki i totalnej zmuły i nie wkręcania się na obroty (jedyny sposób na wyprzedzanie, chociaż też powolny, to przestawienie skrzyni w tryb sport w automacie)? Co wymienić, żeby temperatury były dobrze czytane przez komputer?

benas_r
    Gość

Domyślnie

Pozwole sobie odswiezyc zaczety przeze mnie temat gdyz dzis odebralem alfe z serwisu i chyba wiem co jest przyczyna moich problemów z mocą. .
    No wiec wszystkie te problemy zaczeły się po przyjezdzie o Niemiec. Nie pisalem tego ale mam instalacje LPG. Nie pisałem bo problemy byly i na gazie i na benzynie dlatego wykluczylem instalacje jako przyczyne. A to był bład. Okazało się że instalacja poprawnie ustawiona na polski gaz żle dzialala na gazie tu w Niemczech, pdoejrzewam ze ze wzgleu na inna jakość. To z kolei spowodowało że ECU zmienil tez sklad mieszanki na benzynie - byla za bogata. Teraz przywrocono ustawienie fabryczne i poki nie wyreguluje gazu bede jezzil tylko na benzynie. Niestety alfa mimo to nie ma tyle mocy co kiedys. Przypuiszczam ze od tego wszystkiego mam zapchany katalizator. Dlatego zatankowalem do pelna wysokooktanowa benzyna i mam nazieje ze kat sie jeszcze a rade przeczyscic. Jak myslicie czy to dobry pomysł? Jakie sa inne sposoby na przeczszczeni katalizatora? Bo nie chciałbym go wymieniac..

Administrator Quadrifoglio Verde Avatar Piotriix
    Mieszka w
    PL
    Auto
    Alfa psuje się w dniu zakupu i ten stan trwa aż do dnia sprzedaży.

Domyślnie

Zapchany albo nadtopiony ten kaltalizator.
    Pytanie czy jazda na lpg było na ubogo czy na bagato
    Kto chce szuka sposobu,
    kto nie chce szuka powodu.
    155 V6 LPG-163 KM-była
    156 V6 LPG-190 KM-była
    147 2.0TS 150 KM Selespeed LPG.-była
    166 2.0 V6 TB -215 KM- LPG-była
    Giulietta 1.4 TB -207KM -LPG -jest

Lancia Delta 1.8 TBI 283KM -jest

Użytkownik Romeo Avatar Mankovich
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    Alfa 166 2.5 V6 24V

Domyślnie

A kto wie, dlaczego czasem jak dam w palnik, to przy wysokich obrotach lpg się wyłącza i auto na benzynie jedzie?

Użytkownik Znawca Avatar salatin
    Mieszka w
    ALBA
    Auto
    Alfa Romeo 166 3.0 V6 Q2 2003,Giulia 2.9 V6 Bi Turbo.155 2.0 16V 97.

Domyślnie

Cytat Napisał benas_r Zobacz post
    Pozwole sobie odswiezyc zaczety przeze mnie temat gdyz dzis odebralem alfe z serwisu i chyba wiem co jest przyczyna moich problemów z mocą. .
    No wiec wszystkie te problemy zaczeły się po przyjezdzie o Niemiec. Nie pisalem tego ale mam instalacje LPG. Nie pisałem bo problemy byly i na gazie i na benzynie dlatego wykluczylem instalacje jako przyczyne. A to był bład. Okazało się że instalacja poprawnie ustawiona na polski gaz żle dzialala na gazie tu w Niemczech, pdoejrzewam ze ze wzgleu na inna jakość. To z kolei spowodowało że ECU zmienil tez sklad mieszanki na benzynie - byla za bogata. Teraz przywrocono ustawienie fabryczne i poki nie wyreguluje gazu bede jezzil tylko na benzynie. Niestety alfa mimo to nie ma tyle mocy co kiedys. Przypuiszczam ze od tego wszystkiego mam zapchany katalizator. Dlatego zatankowalem do pelna wysokooktanowa benzyna i mam nazieje ze kat sie jeszcze a rade przeczyscic. Jak myslicie czy to dobry pomysł? Jakie sa inne sposoby na przeczszczeni katalizatora? Bo nie chciałbym go wymieniac..
    zalezy ktory bo masz ich 4
    Giulia Quadrifoglio 2.9 V6 Bi Turbo
    166 3.0 V6 Q2-Jest 230KM 265NM B6+Eibach.Decat manifolds+Equal length pipes+ Ragazzon.

155 2.0 16v -Jest.CSC Marmitte,B4,Byla
    164 3.0 V6 12v- Byla
    155 1.7 TS- Byla
    159 1.75 TBI Ti - 261KM 435Nm-Byla
    Lancia Kappa 2.4 TDS-Byla
    https://www.flickr.com/photos/188123998@N07/albums