Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 18 z 18

Temat: Nie zapala Historia nie z tej ziemi.

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar sobieski156
    Mieszka w
    Knurów
    Auto
    .alfa 147 .bylo alfa 156 2.0 ts , bylo 2,5 v6 24v

Domyślnie

a ma moje oko mechanika to zjebal ci sie rozrusznik jak ci wczesniej tylko tykal to automat na rozruszniku nie wybija milego wyciaganie rozrusznika

Użytkownik Romeo Avatar bonzaj
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    alfa romeo 156 sw 105 KM 2000

Domyślnie

Sprawdz jakie masz napięcie w momencie rozruchu jak poniżej 8,5 to zapomnij o odpaleniu albo doładuj albo aku na szmelc

direct
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał szwagieralfa Zobacz post
    sprawdz bezpiecznik w puszce przy aku. kabel + tam masz pierwsze rozdzielenia pradu
    Tej puszcze bliżej zderzaka, czy kolo podszybia b5 i b6??
    i jak się sprawdza bezpieczniki??

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    Śląsk
    Auto
    AR 166, 2004r. 2.4 JTDm 175KM

Domyślnie

Po prostu, sprawdzasz czy bezpiecznik jest przepalony, czy nie. Dla zobrazowania - tak wygląda bezpiecznik:

http://www.maxmotors.pl/1330-1918-la...chodowy-5a.jpg

Jeśli jest przepalony, to włókno idące przez jego środek jest po prostu pęknięte - nie ma przewodnictwa. Następnym razem nie zabieraj się za elektrykę, jeśli nie masz o niej zielonego pojęcia.

Pozdrawiam.

direct
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Piotrekx Zobacz post
    Po prostu, sprawdzasz czy bezpiecznik jest przepalony, czy nie. Dla zobrazowania - tak wygląda bezpiecznik:

http://www.maxmotors.pl/1330-1918-la...chodowy-5a.jpg

Jeśli jest przepalony, to włókno idące przez jego środek jest po prostu pęknięte - nie ma przewodnictwa. Następnym razem nie zabieraj się za elektrykę, jeśli nie masz o niej zielonego pojęcia.

Pozdrawiam.
    a nie wyciaga sie trochę bezpiecznika, jeden koniec woltomierza do mocy a drugi do bolców(na podłączonym aku)????
    Czy coś można tak spalić??

Myślę że to może być stacyjka, i to nie jest moja winna... tylko czy rozwalona zapadka zamka czy kostka stacyjki może powodować że blokada immobilisera działa, tzn można przekręcić klucz bez kodów(dorabiany) w pozycje MAR.

schematy elektryczne

b5 - przekaźnik IGN wchodzi na wejście stacyjki
    h1 - to zapłon
    h1A - wyłącznik zapłonu -rozrusznik
    h1B - deska, swiatła itp
    A1 - aku
    A20 - rozrusznik
    A10 - alternator

Elektryczne szyby, klakson oraz światło w środku mi chodzi po są podpiete nie pod stacyjke..
    Attached Files Attached Files
    Ostatnio edytowane przez direct ; 05-05-2012 o 22:03

Użytkownik Romeo Avatar Krusz
    Mieszka w
    Warszawa / Lancaster UK
    Auto
    156 1.8TS '02

Domyślnie

Myślę że to może być stacyjka, i to nie jest moja winna... tylko czy rozwalona zapadka zamka czy kostka stacyjki może powodować że blokada immobilisera działa, tzn można przekręcić klucz bez kodów(dorabiany) w pozycje MAR.
    Kluczyk bez immo przekręcisz do końca - widac, że totalnie nie masz pojęcia o czym piszesz.
    Immo to zabezpieczenie elektroniczne, nie mechaniczne, jest niezależne od stacyjki.
    W kolumnie kierowniczej masz antenę immo, która jak nie "znajdzie" kluczyka z immo, to nie pozwoli odpalić samochod - ale rozrusznik będzie kręcił. Tyle, że nie zgaśnie kontrolka "CODE".

direct
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Krusz Zobacz post
    Kluczyk bez immo przekręcisz do końca - widac, że totalnie nie masz pojęcia o czym piszesz.
    Immo to zabezpieczenie elektroniczne, nie mechaniczne, jest niezależne od stacyjki.
    W kolumnie kierowniczej masz antenę immo, która jak nie "znajdzie" kluczyka z immo, to nie pozwoli odpalić samochod - ale rozrusznik będzie kręcił. Tyle, że nie zgaśnie kontrolka "CODE".
    Jak bym miał to bym się nie pytał
    Zmieniłem przekaznik doprowadzajacy prąd do stacyjki na przekaźnik od wtrysków i komp już startuje wiec albo rozrusznik robi zwarcie albo alternator ktory jest z nim połączony.
    Jutro to sprawdze najpierw kostkę stacyjki która doprowadza prad do rozrusznika( po przekręcenia klucza). Jak to będzie rozrusznik albo alternator ktory robi zwarcie.(rozrusznik jest podłączony z alternatorem) to dalej sobie poradzę .Dzieki za wsparcie i dobre rady

Tylko poradźcie jeszcze mi czy i jak woltomierzem można sprawdzić kostki oraz przekaźniki aby nic nie uwalić.

Naymad
    Gość

Domyślnie

Miałem podbną sytuacje.
    zawiesił sie rozrusznik, no to cóż pchniemy, mówi sie trudno, raz sie nic nie stanie.
    Otóz nie chciała ruszyc nawet z pychu i.... rozładowała sie w mgnieniu oka! zero prądu ot tak!

podłączyliśmy ją na kable by podładować... 5 minut na kablach
    brum brum.
    strefa 11, sytuacja niewyjasniona do dziś.

te auta są czasem jak kobiety, nie trzeba nawet próbować ich zrozumieć