Strona 6 z 21 PierwszyPierwszy 12345678910111213141516 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 205

Temat: Alfa Romeo JTDm 120 czy 150 KM?

Użytkownik Alfista
    Mieszka w
    Gorzyczki okolice Wodzisławia Śląskiego
    Auto
    Same ALFICE

Domyślnie

Cytat Napisał _cichyy_ Zobacz post
    Alfa 159 nie będzie zapier.... ze względu na masę i brak porządnego silnika , a już w 1.9 jtd o tym nie ma mowy czy to w wersji 120 czy 150KM.
    Wersja 120KM (0-100km/h - 11sek ) jeździ gorzej niż 1.8 benzyna w tym aucie , czy chociażby Mondeo Mk3 2.0 tdci 115KM ( 0-100 - 10.7 sek), nie wspominając o wersji 130km ( 0-100 = 9.8sek) , czy słabsza wersja tak lubianego Passata na tym forum 2.0 tdi 140KM (0-100= 9.8 sek )
    Naprawde dla szarego kowalskiego różnica kolosalna 0,3sek - nawet mrugnąc nie zdążysz...

---------- Post added at 21:00 ---------- Previous post was at 20:57 ----------

Passat 2.0tdi 170km (0-100= 8.8 sek ) , lub Skoda Octavia ( 8,4 sek - która to jest tylko o 0.1sek gorsza niż Alfa 159 2.4 jtd 200KM !!! )
    Weź tez pod uwage inne aspekty tych silników np. klekot tego 4 cylindrowego silnika tdi w porównaniu do 5 2.4

Użytkownik Alfa i Omega Avatar _cichyy_
    Mieszka w
    czestochowa
    Auto
    Była AR 159 jtdm, Jest : BMW E66 750Li

Domyślnie

Cytat Napisał majster Zobacz post

Weź tez pod uwage inne aspekty tych silników np. klekot tego 4 cylindrowego silnika tdi w porównaniu do 5 2.4

Dźwięk ok przyjemniejszy dla ucha 5 cylindrów i w tym temacie nie ma dyskusji ( chociaż wciąż diesla do V6 benzyny szkoda porównywać ), ale dość dużo trzeba dopłacić w spalaniu za ten dźwięk , w Alfie 2.4 ( miasto / trasa / średnie ) 11,4 / 5,8 / 7,9
    W Passacie 2.0 Tdi 170KM (miasto / trasa / srednie ) 7,4 / 4,6 /5,6 , a osiągi prawie takie same.
    Ostatnia z Alf : Alfa Romeo 159 ,
    Teraz: Mercedes CLS 55 AMG & Suzuki SV 1000S

OD DUŻEGO SILNIKA LEPSZY JEST ? ..... JESZCZE WIĘKSZY SILNIK

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    Kraków, Poland
    Auto
    156SW 2.4 175@218KM Powerd by Cinsoft.pl

Domyślnie

Cytat Napisał takitam Zobacz post
    Cytat Napisał jarzabek Zobacz post
    Z 2.0 tdci ponad 500Nm ? Poka poka gdzie ? :>
    http://forum.fordclubpolska.org/show...=53109&page=25

użytkownik Snajper_881 masz wykresy z hamowni
    Cytując jego stopkę to:
    Big IC,Turbo GT2056s,Chip,Wtryskiwacze+40%=218KM/504NM - 21.04.2012

Sporo więcej niż standardowy chip Po takim setupie 2.0JTDm będzie miał spokojnie 250KM

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    KWA
    Auto
    2 x Giulietta 1.4tb i 1.75qv, GT 3.2v6

Domyślnie

_cichyy_ ty masz jakies problemy ze sobą czy co???? Pokazujesz dane katalogowe ze cos tam o 0.1 lepiej idzie do 100. Nie ma co sie oklamywac bo czesto dane papierkowe od prawdziwych sie roznia, A jesli chodzi o bmw to zadnego szalu nie robi. Powiem tak moja alfa seria 140km, idzie do 200tak samo jak e90 2.0 163km.

Użytkownik Fachowiec Avatar Tomek_KRK
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR 159

Domyślnie

Wersja 120KM (0-100km/h - 11sek ) jeździ gorzej niż 1.8 benzyna w tym aucie , czy chociażby Mondeo Mk3 2.0 tdci 115KM ( 0-100 - 10.7 sek), nie wspominając o wersji 130km ( 0-100 = 9.8sek) , czy słabsza wersja tak lubianego Passata na tym forum 2.0 tdi 140KM (0-100= 9.8 sek )

159 1.9 150KM ( 0-100km/h = 9.4 s) , i ulubiony na forum Passat 2.0tdi 170km (0-100= 8.8 sek ) , lub Skoda Octavia ( 8,4 sek - która to jest tylko o 0.1sek gorsza niż Alfa 159 2.4 jtd 200KM !!! )
    Rozmowa jak pod budką z piwem. Bo moje auto jest lepsze, bo ma więcej koni... A potem jeden taki z drugim, posiadacze "mocnych i zapierdalających fur" dojeżdżają do zakrętu odmawiają zdrowaśki, a auta wyglądające jak stodoła na kołach na tym zakręcie ich wyprzedzają. A to codzienność na polskich drogach. No bo panie, my jesteśmy mistrzowie prostej...

Możesz sobie bić pianę (czy co tam chcesz bić) nad danymi katalogowymi. Dane katalogowe jedno, praktyka drugie. Postaw mi Passata 2.0 TDI 170KM na jakąś fajną, krętą drogę i będzie jechał za mną, a ja pojadę tylko 150-konnym 1.9 JTDm. Zobaczymy, czy Cię te konie tak poniosą, jak Kasztanka Piłsudskiego. Możesz się ekscytować danymi katalogowymi Skody Octavii - naprawdę piękne auto, polecam miłośnikom designu a la "tępą siekierą projektowalim deskę rozdzielczą". Do tego rozkoszne chwile, które można spędzić w serwisie, czekając na remont głowicy w doskonałym 2.0 TDI, tudzież modląc się o to, żeby przypadkiem wtryskiwacz nie powiedział papapa, bo cena jednego (w wersji 170KM, z wymianą) jest ponad trzy wyższa, niż do 159.

I kto powiedział, że każde auto, które ma odrobinę sportowego wyglądu, ma od razu zapierdalać tak, żeby zaginało czasoprzestrzeń? Opamiętajcie się - nie każdy jeździ samochodem tak, jakby właśnie po raz pierwszy dostał auto od ojca i jechał się wyszumieć na mieście. Czasem ważne są oprócz zapierdalania także codzienne aspekty eksploatacji, takie jak chociażby potencjalna awaryjność danego typu aut. I masę osób, nawet na tym forum, nie będzie potrafiło wykorzystać potencjału, jaki drzemie w 150-konnej 1.9, nie mówiąc o mocniejszych wersjach - i tu nie chodzi o umiejętność szybkiego opuszczenia skrzyżowania, zostawiając pasy spalonej gumy...

---------- Post added at 22:45 ---------- Previous post was at 22:39 ----------

Alfa 159 nie będzie zapier.... ze względu na masę i brak porządnego silnika
    I tu się bardzo mylisz - Alfa 159 doskonale daje radę z 2.0 JTDm, który wytrzymuje na fabrycznych bebechach moc rzędu 220-230KM. Przy całkiem sensownym spalaniu. Spróbuj taki myk zrobić ze 170-konnym Passatem 2.0 TDi i zobaczysz, co Ci na te operacje powie silnik i turbina. A konkurencja z Niemiec... no cóż, pominę milczeniem osiągnięcia niemieckich inżynierów, pracujących dla koncernu VAG, w temacie nowoczesnych turbodiesli. Mam takie wrażenie, że zatrudniono tam dywersantów z Korei...
    WWW.AUTKA.PL - kompleksowa obsługa samochodów

Użytkownik Alfa i Omega Avatar _cichyy_
    Mieszka w
    czestochowa
    Auto
    Była AR 159 jtdm, Jest : BMW E66 750Li

Domyślnie

Absolutnie żadnych Tylko patrze na Alfy obiektywnie , a konkretnie na model 159, bo sam chciałem taką kupić po sprzedaniu mojej 156 , ale właśnie było za mało argumentów przemawiających za Alfą 159 ( poza wglądem , bo przod ma bajeczny )...
    Swoją 156 1.9jtd 16v po chipie robiłem 159 2.4jtd , więc czar silnika 2.4 JTD 20V wtedy dla mnie się skończył i zacząłem rozważać inne auta poza Alfą.
    Teraz już dłuższy czas nie jezdze na codzień Alfa ( chociaż co jakiś czas mam okazje pojezdzić 159 2.4jtd w automacie ) i po takim okresie czasu moge neutralnie spojrzeć na plusy i minusy Alfy , a większość pisze tylko o plusach jak by to było auto idealne, raczej nie chcąc widzieć minusów.
    Ale jak ktoś pisze że Alfa 159 i to w 1.9 jtd fruwa , no to coś tu jest nie tak ... dlatego zwykłe porównanie że pod względem mocy i osiągów nie jest to mega super auto. A Passat (nigdy nie miałem i nie będę miał , żeby nie było że pisze stronniczo ) w porównianiu tylko dlatego że dużo osób na niego najeżdza , a jednak ma kilka lepszych od Alfy 159 a mimo to nikt tego nie chce przyznać , co więcej będzie wpierał że jest inaczej.

A co do danych katalogowych , do jakichś cyferek trzeba się odnieść , żeby to nie były własne odczucia, że coś jedzie lepjej , a coś gorzej. Pewnie i tu by się znalazły ( albo jeszcze się znajdą ) które te dane rzecz jasna polepszą na korzyść 159 , a obniżą dla Passata...

Wiem że Alfy są piękne ,ale mimo wszystko polecam troche dystansu przy opisywaniu ich wad i zalet , bo kolega który pyta w temacie czy wybrać wersje 120KM czy 150KM może się później nie przyjemnie zdziwić jak się naczyta takich opini o osiągach tych aut.

---------- Post added at 23:19 ---------- Previous post was at 22:47 ----------

Cytat Napisał Tomek_KRK Zobacz post
    Możesz sobie bić pianę (czy co tam chcesz bić) nad danymi katalogowymi. Dane katalogowe jedno, praktyka drugie. Postaw mi Passata 2.0 TDI 170KM na jakąś fajną, krętą drogę i będzie jechał za mną, a ja pojadę tylko 150-konnym 1.9 JTDm. Zobaczymy, czy Cię te konie tak poniosą, jak Kasztanka Piłsudskiego. Możesz się ekscytować danymi katalogowymi Skody Octavii - naprawdę piękne auto, polecam miłośnikom designu a la "tępą siekierą projektowalim deskę rozdzielczą". Do tego rozkoszne chwile, które można spędzić w serwisie, czekając na remont głowicy w doskonałym 2.0 TDI, tudzież modląc się o to, żeby przypadkiem wtryskiwacz nie powiedział papapa, bo cena jednego (w wersji 170KM, z wymianą) jest ponad trzy wyższa, niż do 159.

I kto powiedział, że każde auto, które ma odrobinę sportowego wyglądu, ma od razu zapierdalać tak, żeby zaginało czasoprzestrzeń? Opamiętajcie się - nie każdy jeździ samochodem tak, jakby właśnie po raz pierwszy dostał auto od ojca i jechał się wyszumieć na mieście. Czasem ważne są oprócz zapierdalania także codzienne aspekty eksploatacji, takie jak chociażby potencjalna awaryjność danego typu aut. I masę osób, nawet na tym forum, nie będzie potrafiło wykorzystać potencjału, jaki drzemie w 150-konnej 1.9, nie mówiąc o mocniejszych wersjach - i tu nie chodzi o umiejętność szybkiego opuszczenia skrzyżowania, zostawiając pasy spalonej gumy...

---------- Post added at 22:45 ---------- Previous post was at 22:39 ----------

I tu się bardzo mylisz - Alfa 159 doskonale daje radę z 2.0 JTDm, który wytrzymuje na fabrycznych bebechach moc rzędu 220-230KM. Przy całkiem sensownym spalaniu. Spróbuj taki myk zrobić ze 170-konnym Passatem 2.0 TDi i zobaczysz, co Ci na te operacje powie silnik i turbina. A konkurencja z Niemiec... no cóż, pominę milczeniem osiągnięcia niemieckich inżynierów, pracujących dla koncernu VAG, w temacie nowoczesnych turbodiesli. Mam takie wrażenie, że zatrudniono tam dywersantów z Korei...

Kurde wyszło że jestem fanem Octavii i Passata o lol
    Powiem Ci że średnio mnie obchodzi czy komuś padnie głowica w 2.0TDI czy nie, czy ktoś wypadnie z zakrętu bo przeceni zawieszenie, to już jego problem.
    A co do walorów jezdnych po krętych drogach do Alfy nie musisz mnie przekonywać.... serio Przez prawie 4 lata Alfami jeździłem i wiem jak się prowadzą.

Co do trzymania się mogłbym porównać do obecnego "starego" A6 quattro , które daje dużo większy komfort , a tutaj stały napęd 4x4 poprawia prowadzenie do tego stopnia , że śmiało by dotrzymał tempa Alfie , a gdyby było mokro, lub szutr to Alfa byłaby jak w Twoim porównaniu Passat , kto wie gdzie by ją poniosło. Ale , nie będziemy wkraczać na nowy wątek , bo nie o to chodzi.

A co do chipowania .... sorry ale nie sprobuje tak zrobić z Passatem , bo go raczej nie będę miał

Mi wcale nie chodzi o to żeby pokazać jaka Alfa 159 1.9jtd jest zła , bo ma swoje plusy i minusy , jak każde jedno auto , tylko o to że czasem te minusy też warto byłoby zobaczyć , a nie udawać że ich nie ma , a każde inne auto poza Alfą to zło
    Ostatnia z Alf : Alfa Romeo 159 ,
    Teraz: Mercedes CLS 55 AMG & Suzuki SV 1000S

OD DUŻEGO SILNIKA LEPSZY JEST ? ..... JESZCZE WIĘKSZY SILNIK

Użytkownik Fachowiec Avatar Tomek_KRK
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR 159

Domyślnie

Ale jak ktoś pisze że Alfa 159 i to w 1.9 jtd fruwa , no to coś tu jest nie tak ... dlatego zwykłe porównanie że pod względem mocy i osiągów nie jest to mega super auto. A Passat (nigdy nie miałem i nie będę miał , żeby nie było że pisze stronniczo ) w porównianiu tylko dlatego że dużo osób na niego najeżdza , a jednak ma kilka lepszych od Alfy 159 a mimo to nikt tego nie chce przyznać , co więcej będzie wpierał że jest inaczej.
    Jedynymi silnikami, które w Passacie jako tako się sprawują - są TFSI. 1.8 i 2.0. Ale w Alfie też masz TBi, który zachowuje się porównywalnie do tego 2.0 z PAssata. Diesle VW to od 7 lat porażka na całej linii. Ksiązkowy przykład, jak spieprzyć doskonałą jednostkę napędową 1.9 TDI, która występowała w wielu odmianach i była naprawdę bezproblemowa.

A co do danych katalogowych , do jakichś cyferek trzeba się odnieść , żeby to nie były własne odczucia, że coś jedzie lepjej , a coś gorzej. Pewnie i tu by się znalazły ( albo jeszcze się znajdą ) które te dane rzecz jasna polepszą na korzyść 159 , a obniżą dla Passata...
    Ale dane katalogowe nie powiedzą Ci tego, że znakomita większość Alf ma moc wyższą, niż katalogu. Nawet o 10%. Ot taki prezent od fabryki.

[QUOTE=_cichyy_;867956]Powiem Ci że średnio mnie obchodzi czy komuś padnie głowica w 2.0TDI czy nie, czy ktoś wypadnie z zakrętu bo przeceni zawieszenie, to już jego problem.[QUOTE]

A widzisz - a myślisz, że ktoś, kto pyta jaki silnik wybrać, ma w poważaniu fakt, że jeden żyje dłużej i jest mniej problemowy, niż drugi? Dlaczego od razu każdy zakłada, że tutaj chodzi o moc i osiągi?

Mi wcale nie chodzi o to żeby pokazać jaka Alfa 159 1.9jtd jest zła , bo ma swoje plusy i minusy , jak każde jedno auto , tylko o to że czasem te minusy też warto byłoby zobaczyć , a nie udawać że ich nie ma , a każde inne auto poza Alfą to zło
    Przecież o wadach 159 już tutaj pisano nie raz. 120 KM JTD to nie jest demon mocy, ale też nie jest to jednostka, której na drodze trzeba się wstydzić. Do sprawnego przemieszczania się wystarczy, nie generując przy tym dużych kosztów serwisowych. Ot cała filozofia. Do wyścigów spod świateł to tylko 2.4 JTDm 210KM i 2.0 JTDm (i to obie po chipach) jakoś się tam nadają - aczkolwiek nadal nie jest to coś, co robi wrażenie. Pytanie tylko - jak często się używa swojego auta do takich celów.
    WWW.AUTKA.PL - kompleksowa obsługa samochodów

Użytkownik Alfista
    Mieszka w
    Auto
    Same ALFICE

Domyślnie

Przecież o wadach 159 już tutaj pisano nie raz. 120 KM JTD to nie jest demon mocy, ale też nie jest to jednostka, której na drodze trzeba się wstydzić. Do sprawnego przemieszczania się wystarczy, nie generując przy tym dużych kosztów serwisowych. Ot cała filozofia.
    Chyba w zakorkowanym miescie

---------- Post added at 21:15 ---------- Previous post was at 21:12 ----------

Do wyścigów spod świateł to tylko 2.4 JTDm 210KM i 2.0 JTDm (i to obie po chipach) jakoś się tam nadają - aczkolwiek nadal nie jest to coś, co robi wrażenie.
    do wyscigów z pod swiateł to chyba żaden diesel sie nie nadje... a już nie takie co ważą ok 1600kg i jak na diesla przystają mają zarąbistą 1 (pierwszy bieg). Nochyba, że robisz zasłone dymną za sobą to tak

---------- Post added at 21:18 ---------- Previous post was at 21:15 ----------

Musze sie z tobą zgodzic najwiekszym minusem 159 jest uboga gama jednostek napędowych. Wystarczy spojrzec na jej rywali... Niestety fiat od kilku lat prowadzi dziwną polityke oferując tylko pare jednostek napędowych, przy czym konkurencja oferuje ich kilkanaście... przykładem jest ulubiony przez niektórych VAG. Niestety, prawda boli.

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    KWA
    Auto
    2 x Giulietta 1.4tb i 1.75qv, GT 3.2v6

Domyślnie

To sprzedaj alfe i kup cos ze znaczkiem vw i wielka gamą silników do wyboru.

Użytkownik Alfista
    Mieszka w
    Auto
    Same ALFICE

Domyślnie

Cytat Napisał sebo18188 Zobacz post
    To sprzedaj alfe i kup cos ze znaczkiem vw i wielka gamą silników do wyboru.
    Nie zrozumiałeś... przeczytaj jeszcze raz ze zrozumieniem. Chyba obaj wiemy jaka w tej chwili jest polityka fiata

P.S. Vw mi do szcześcia nie potrzebny.
    Ostatnio edytowane przez majster ; 06-05-2012 o 10:11