Strona 1 z 4 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 36

Temat: Które sprzęgło wybrać LUK czy Valeo i co dotatkowo wymienić

Użytkownik Pirat drogowy Avatar SilverV6
    Mieszka w
    Warszawa-Praga
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.5 V6 jest :-D

Domyślnie Które sprzęgło wybrać LUK czy Valeo i co dotatkowo wymienić

Witam w sobotę planuję wymienić sprzęgło ale nie wiem które kupić luk czy valeo i co dotatkowo wymienić lub uszczelić przy takiej operacji

Pozdrawiam Maciekqm

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    Świdnica
    Auto
    Opel Vectra B, Alfa Romeo 156, 1,6 TS

Domyślnie

Cytat Napisał maciekqm Zobacz post
    Witam w sobotę planuję wymienić sprzęgło ale nie wiem które kupić luk czy valeo i co dotatkowo wymienić lub uszczelić przy takiej operacji

Pozdrawiam Maciekqm
    Warto przy okazji zerknąć jak wygląda simmering przy wale od strony skrzyni - jak chociażby jest delikatnie spocony to od razu do wymiany. Co do sprzęgła to ja osobiście wybrałbym LUKa. Oczywiście łożysko oporowe/wysprzęglik też do kontroli wizualnej

Użytkownik Romeo Avatar bonzaj
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    alfa romeo 156 sw 105 KM 2000

Domyślnie

Luk nie robi sprzęgieł jest pakowaczem, i jest duże prawdopodobieństwo ,że jak otworzysz paczkę to w środku będzie valeo. kompletne wymieniaj a nie kontroluj wizualnie a wysprzeglik jest na wierzchu wiec nie ma z nim problemu. wymień uszczelniacze na półosiac i jak przedmówca na wale . Przy okazji gumy stabilizatora

Użytkownik Romeo Avatar DamianS
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    Lancia Thesis Centenario, Lancia Phedra Platino

Domyślnie

Valeo jest producentem dla Fiata na pierwszy montaż... to chyba wszystko na ten temat.
    Przy wymianie sprzęgła na pewno warto wymienić uszeczelniacz tylny wału, uszczelniacze półosi ewentualnie uszczlniacz wałka zdawczego skrzyni.
    Reszta wg uznania mechanika.
    Zgadzam się z opinią , ze jeśli wózek idzie e dół gumy stabiliazatora - idealny dostep a koszt groszowy.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar stopczyk26
    Mieszka w
    Malczyce
    Auto
    Peugeot 407 3.0 V6 211KM 2005, Peugeot 307 1.4 88KM 2005

Domyślnie

Ja dwa tygodnie temu przerabiałem wymianę sprzęgła u siebie. Wymieniałem kompletne tzn. tarcza, docisk i wysprzęglik z łożyskiem oporowym wszystko firmy Valeo. Przy okazji jak była ściągnięta skrzynia wymieniłem zaślepki wałków balansujących (tylko że ja mam benzynę), uszczelniacze półosi i oczywiście gumy stabilizatora. Te rzeczy najlepiej wymienić jeśli skrzynia jest ściągnięta. Uszczelniacza wału nie ruszałem bo był suchutki i sądząc po jego wyglądzie i śrubkach poprzedni właściciel musiał go wymieniać.

Użytkownik Romeo Avatar DamianS
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    Lancia Thesis Centenario, Lancia Phedra Platino

Domyślnie

Masz rację - broki wałków/wałka tez warto wymienić (jeśli takowe są) - groszowa sprawa (19 PLN)a jak zacznie cieknąć trzeba zrzucać skrzynię.

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    Świdnica
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał bonzaj Zobacz post
    Luk nie robi sprzęgieł jest pakowaczem, i jest duże prawdopodobieństwo ,że jak otworzysz paczkę to w środku będzie valeo.
    ...
    Tu się z Tobą nie zgodzę - LUK przez długie lata był producentem sprzęgieł na pierwszy montaż dla Opla. Co do Valeo, sprzęgła jakościowo są ok ale za to dwumasy Valeo sypią się bardzo często, zdecydowanie częściej niż innych producentów

Użytkownik Alfa i Omega Avatar stopczyk26
    Mieszka w
    Malczyce
    Auto
    Peugeot 407 3.0 V6 211KM 2005, Peugeot 307 1.4 88KM 2005

Domyślnie

U mnie się zaczęło od tego że miał być wymieniony uszczelniacz na wale. A okazało się że uszczelniacz jest oki a cieknie z tych zaślepek wałków a przy okazji poszła cała reszta tak jak pisałem wyżej i w sumie zrobiła się ładna sumka. Ale przynajmniej wiem że te rzeczy mam nowe i spokój na dłuższy czas (mam nadzieję ).

Użytkownik Romeo Avatar bonzaj
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    alfa romeo 156 sw 105 KM 2000

Domyślnie

Cytat Napisał YaSIuVKP Zobacz post
    Tu się z Tobą nie zgodzę - LUK przez długie lata był producentem sprzęgieł na pierwszy montaż dla Opla. Co do Valeo, sprzęgła jakościowo są ok ale za to dwumasy Valeo sypią się bardzo często,
    Sam sobie przeczysz pisząc był (BYł DOSTAWCĄ)

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    Świdnica
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał bonzaj Zobacz post
    Sam sobie przeczysz pisząc był (BYł DOSTAWCĄ)
    Jak był dostawcą to produkuje to co kiedyś sam tworzył - wszystkie sprzęgła do Opla (np. Vectra B, Astra G) są produkowane przez LUKa i nie jest to produkcja innych firm, z resztą kupując kpl sprzęgła w ASO Opla dostajesz tarczę z nadrukiem LUK. Owszem do niektórych marek samochodów LUK pakuje w swoje pudełka sprzęgła innych producentów ale to nie oznacza że jest tylko i wyłącznie pakowaczem. Wiele firm tak robi np. INA - do swoich pudełek często pakuje napinacze kanadyjskiej firmy Litens a jak wszyscy wiedzą INA to producent jednych z najlepszych jakościowo rolek, napinaczy itp. Nie jest to odosobniony przypadek...
    Ostatnio edytowane przez YaSIuVKP ; 08-05-2012 o 09:18