Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Temat: potrzebne info o silnikach

czarny2891
    Gość

Domyślnie potrzebne info o silnikach

witam!
    probuje znalesc kilka info o silnikach, mianowicie czy w 159 silnik 1.9 150KM byl montowany ciagle ten sam czy mial jakies zmiany w osprzecie? z koleii do kiedy byl montoewany 2.4 200 konny a od kiedy 2.4 210 (a w zasadzie chyba 209) konny?? i od kiedy jest montowany 2.0 170 konny i czy tez byly w nim jakies zmiany??

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    Gdynia
    Auto
    159 SW 2.4 JTDm

czarny2891
    Gość

Domyślnie

dzieki. czytalem to ale jako ze to wikipedia nie wiem na ile wiarygodne to jest no i nie podaja miesiecy. od jakiegos czasu szukam zastanawiam sie nad alfa 159 (mimo ze jestem zatwardzialym fanem bmw, ale raczej tych starszych bo te nowe traca na uroku ) i wciaz nie umie sie zdecydowac na silnik :/ obecnie jezdze beemka z rzedowa szostka 2.8 wiec wiadomo ze i dzwiek i osiagi sa zadowalajace, gorzej ze spalaniem i funkcjonalnoscia jako ze to cabrio wiec chcialbym cos na codzien bardziej ekonomicznego ale i zarazem ladnego. lubie auta z dusza i ze beemka ma dusze to kazdy wie, ale kolejnym autem z dusza na pewno jest alfa. mimo ze beemka to to nie jest i nigdy nie bedzie ale i cena tez jest adekwatnie nizsza. dlatego tez mysle nad alfa a nie audikiem, fordem oplem czy tez jakims japonczykiem w ktorych diesle jednak nie sa tak dobre jak w samochodach europejskich.

ktos moze zna to auto: ???
    http://moto.allegro.pl/alfa-159-seda...322389914.html

Użytkownik Rowerzysta Avatar Myszkin
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    służbowe

Domyślnie

Cytat Napisał czarny2891 Zobacz post
    kolejnym autem z dusza na pewno jest alfa. mimo ze beemka to to nie jest i nigdy nie bedzie
    Uff, na szczęście

A odnośnie 159 z ogłoszenia - cena wskazuje na tzw. "okazję"
    "Alfa Romeo ma wszystko, czego potrzebuje: rzesze rozmontowanych emocjonalnie fanów..."

"Od takiej marki jak Alfa Romeo oczekujemy wysmakowanych detali, które zamieniają zwykłą czynność prowadzenia samochodu w celebrację kontroli nad maszyną"

czarny2891
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Myszkin Zobacz post
    Uff, na szczęście
    a jednak wolalbym zeby byla przynajmniej troche zblizona jesli chodzi o jakosc i bezawaryjnosc bo jak dotod mimo ze sam posiadaczem alfy nie bylem to mialem z nimi troche do czynienia...mojej ex ojciec jezdzil lancia (nie wiem juz jaki to byl model, ale taka wielka brzydka krowa z rocznika 2003 chyba, wielkosci audi a6, moze nawet a8) a wczesniej alfa 159, potem ona miala nowa 147. wszystkie auta mieli nowki z salonu. lancia platala takie figle z elektronika ze nawet w serwisie nie wiedzieli o co chodzi i rece im opadaly, w 156 byly problemy z zawieszeniem i skrzynia a w 147 zawieszenie bylo robione co niemal co pol roku a w koncu przy 40 tys zerwal sie pasek. troche duzo tych wrazen jak na nowe auta ;/ ja od 7 lat jezdze beemkami (i to nie nowymi) i w zasadzie niczym innym nie jezdzilem i tutaj kluczowa role jesli chodzi o awaryjnosc odgrywal przebieg. w obecnej beemce mam przejechane 72 tys km i w ciagu 3 lat popsul sie czujnik polozenia walu korbowego i czujnik swiatel stop przy pedale wiec 500zl na naprawe w ciagu 3 lat to niezbyt duzo a auto jest wciaz w stanie salonowym. ale jako ze to cabrio to nie nadaje sie do codziennej jazdy a ze ja nie jestem czlowiekiem ktory kupuje auto rozumem tylko sercem to pomyslalem - moze alfa??? nie bedziemu tutaj rozmawiac o wygladzie obu aut bo o gustach sie nie dyskutuje, poruszylem tylko fakt awaryjnosci. 159 spodobala mi sie od samego poczatku ale tez dlugo myslalem ze bedzie jak reszta aut tej marki jednak po wieli godzinach spedzonych na necie chyba 95% osob siedzacych glebiej w tej marce twierdzi ze 159 wprowadzilo nowa jakosc i nowe standarty godne konkurowania moze nie z bmw czy mercedesem, ale z vw, fordem czy tez japonskimi samochodami i jesli nastepne modele utrzymaja ten standart to moze alfy zaczna lepiej trzymac cene a nie jak dotychczas. juz nawet 159 nie traci na wartosci az tak drastycznie jak inne modele.

co do tej alfy z ogloszenia to tez tak mysle ze to jakas ''okazja'' choc podobno lakier byl sprawdzany miernikiem, wiec...no nie wiem bo nie mam mozliwosci jej zobaczyc, a na zdjeciach wyglada na prawde ladnie. moze jedynie licznik cofany??
    czy czerwony kolor plowieje dalej czy jest juz pokryty klarem w alfach??

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    Gdynia
    Auto
    159 SW 2.4 JTDm

Domyślnie

Piszesz o okazyjnej cenie alfy stojącej w Szczecinie. To oczywiście może być prawda (159 przestało być produkowane i z racji tego ceny lecą w dół a handlarzom pali się koło d...y), ale trzeba by baaardzo dokładnie to sprawdzić. Proponuję zacząć od zapytania o VIN i sprawdzenia np. na tym forum co to faktycznie jest. Druga sprawa - Ti jest dość specyficzną wersją, której eksploatacja będzie w pewnych momentach droższa - ot tak dla przykładu zapoznaj się z cenami opon. Jest też odrobinę mniej praktyczna - obniżone zawieszenie, profil opon (wiem, to Alfa nie Kia, czy VW).

Użytkownik Znawca Avatar Intruz
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    147 2.0 TS, 159 2.0 Jtdm SW

Domyślnie

alfa z ogłoszenia na peweno ma większy przebieg...wytarta kierownica, lewarek, brzeg fotela kierowcy i pedały , brak chromu na kluczyku, moim zdaniem świadcza o przebiegu ok 150-170 tys km...ale autko prezentuje sie pięknie!

Użytkownik Romeo Avatar grzdylu
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    GTV 3,0 V6

Domyślnie

kluczyk nie jest dobrym wyznacznikiem...ja mam 146tyś i jeden kluczyk jest w ogóle bez "chromu" (jakiś niemiaszek mało dbał). Ja używam drugi nieużywany wcześniej kluczyk i już po 30tyś km starł mi się cały znaczek Alfy na tyle...chrom jeszcze jest także jakość tych kluczyków jest wątpliwa

wracając do tematu piękne autko, jedź na przegląd jak jest ok to kupuj !!!
    Born to be wild.

czarny2891
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał piotrpo Zobacz post
    159 przestało być produkowane i z racji tego ceny lecą w dół a handlarzom pali się koło d...y)
    moze i masz racje, ja jeszcze 3 tyg temu chcialem kupic nowa alfe, ale w salonie (w UK) powiedzieli mi ze juz 159 wogole na angielski rynek nie ida i nie moga mi sprowadzic ani LHD ani RHD...moze i dobrze bo do roku czasu powinno juz byc na rynku wtornym duzo egzemplazy 2.0 170KM bo taki model chcialem kupic, no a teraz nie zdecydowalem jeszcze czy kupic 2.4 210KM czy czekac na ten 2.0...ciagle mysle.

Cytat Napisał piotrpo Zobacz post
    Jest też odrobinę mniej praktyczna - obniżone zawieszenie
    tego akurat sie nie boje gdyz w moim bmw jest miedzy oslona miski a ziemia mniej jak 5cm przeswitu i gdybym dostal alfe bez obnizonego zawieszenia to i tak wyladowalo by w niej gwintowane zawieszenie, jesli trafi mi sie TI - moze uda sie tego uniknac

Użytkownik Romeo Avatar cuoreventi
    Mieszka w
    Szczecin
    Auto
    Alfa 156 2.0 JTS 16v

Domyślnie

Cytat Napisał czarny2891 Zobacz post
    Był już temat w dziale Porady przed zakupem dotyczący tego konkretnego egzemplarza.
    Linku raczej nie podkleje bo przez 7 czy ileś tam stron - samo bicie piany. Żadnych konkretów.

Jak masz niedaleko to wybierz się i rzuć okiem.