Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Temat: Podłokietnik 156 oraz welur czy skóra

Użytkownik Rowerzysta Avatar Kacper_agh
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    156 2.0 TS 1997

Domyślnie Podłokietnik 156 oraz welur czy skóra

Szukałem trochę po tematach, i nie mogę znaleźć nigdzie co zrobić żeby założyć podłokietnik, czy wystarczy kupić sam i pasuje do fotela bez, czy trzeba zmieniać całe fotele? Podłokietnik jest połączony z fotelem kierowcy czy pasażera?
    bo w sumie moje wnętrze jest już w średnim stanie, myślałem o wymianie na skórę, wygląda super, ale opinia paru osób mnie skutecznie zniechęciła ze nie praktyczne.
    Prawda to ze ciężko w lecie i w zimie ze skóra?
    Jakbyście mogli mi przedstawić zalety/wady skóra w porównaniu do zwykłych foteli?

Przy okazji chciałbym też zapytać ile było kolorów welurowych foteli, bo jakbym wymieniał w kolorze to wystarczyło by 2 przednie, bo te są najgorsze.
    No a jak ciężko z kolorem trafić to trzeba by cała wymienić. W eperze znalazlem ze jest 5 wersji welurowych. Przeglądając allegro specjalnych różnić nie widać bo ciężko kolory rozpoznaje .
    Jest gdzieś naklejka z kodem koloru tapicerki?

Od razu mówie ze jakby się dało założyć podłokietnik a ktoś ma taki na zbyciu to chętnie kupie.

Z góry dzięki za odpowiedzi i sory jak nie zauważyłem ze już jest taki temat.
    Alfa Romeo:Giulia 2.0 '18- w budowie/159 2.0 '10 - na sprzedaż /156 2.0TS '97 -moja pierwsza -zgniła/156 2.0 JTS - trzymam na klasyka
    Pozostałe: Uaz 469 2,6i(Isuzu) - w błoto / Isuzu Trooper 3,5 V6 - w błoto / Volvo XC90 2.4D - nudziarz / Honda CB750 '91/ Fiat 126p '96

Użytkownik Romeo Avatar Damian156JTD
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9JTDm 16V

Domyślnie

jeśli chodzi o podłokietnik to jest montowany do fotela kierowcy , co do skóry to na pewno super wygląda i jest wygodna ale w zimę zimno w dupsko a w lato trochę się pocisz od niej , wiem że były:granatowy,2 rodzaje zielonej (ciemniejsza i jaśniejsza) ja mam zieloną , a co do reszty to niestety nie wiem

Użytkownik Romeo Avatar slejerek
    Mieszka w
    Warszawie
    Auto
    Alfa Romeo:)

Domyślnie

Na zimę to przydałoby się grzanie tyłka po prostu i jest git Ja jakoś specjalnie nie odczuwam dyskomfortu w lato, ale może dlatego że ja mam jasną skórę. Jeśli zastanawiasz się nad wymianą tapicerki to bierz skórę. Moim zdaniem zbyteczny dylemat O skórę trzeba dbać, ot cała jej niepraktyczność. Dla mnie akurat to żaden problem a wygląd bez porównania z welurem
    145 1,7 16V - była
    147 1,9 8V - była
    GT 1,9 16V - była
    156 SW FL 1,9 8V - była
    164 3.0 V6 super - była
    90 2.5 V6 quadrifoglio oro - jest
    159 1,9 16V- jest

Użytkownik Romeo Avatar Woland83
    Mieszka w
    Malanów
    Auto
    Alfa Romeo 156 TS 2.0L '99 selespeed 155KM Grigio Chiaro met.

Domyślnie

Fakt, faktem skóra trochę ciągnie i ziębi w dupę zimą. Ale po czasie oddaje ciepło. Jak auto przeważnie stoi pod chmurką to będziesz w zimie odczuwał lodowatość skóry, chyba że założysz pokrowce na zimę z jakiejś pianki.
    Latem jak nie masz jasnych skór to możesz poparzyć dupsko jak się mocno na słońcu nagrzeją. Ja mam jasne skóry więc jest w miarę ok. Podgrzewanie w fotelach na zimę zwłaszcza w skórkach się bardzo przydaje.
    O skórę dbać lepiej niż o welur. Przynajmniej się będziesz motywował by wyczyścić od czasu do czasu, z doświadczenia wiem że o welur mało kto dba i czymś czyści. Zazwyczaj od czasu wyjazdu z fabryki ten syf jeździ z następnym właścicielem. Jak dla mnie skórka na plus. W zimie się przyzwyczaisz a i w lecie jak masz klimę w aucie dupsko się nie zapoci.

Użytkownik Rowerzysta Avatar Kacper_agh
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    156 2.0 TS 1997

Domyślnie

Właśnie klimy nie mam, bo jakoś nie ma kiedy naprawić, często jeżdze w roboczych ciuchach, i raczej traktuje samochód jako samochód a nie jakieś dzieło do podziwiania wiec niestety sprzątam jak mam czas. A czasu mam mało. Wiec nie wiem czy u mnie skóra to dobry pomysł, ile trzeba liczyć za dobre wnętrze? czy te na allego za 600 - 800 zł są cos warte? a ile liczyć za welur,pewnie sporo mniej tylko za dwa fotele ? najbardziej zależy mi na podłokietniku,
    i najważniejsze czy da się go założyć do foteli bez, czy musze zmienić fotel? jak musze zmieniać to bede rozważał skóre dopiero.
    Alfa Romeo:Giulia 2.0 '18- w budowie/159 2.0 '10 - na sprzedaż /156 2.0TS '97 -moja pierwsza -zgniła/156 2.0 JTS - trzymam na klasyka
    Pozostałe: Uaz 469 2,6i(Isuzu) - w błoto / Isuzu Trooper 3,5 V6 - w błoto / Volvo XC90 2.4D - nudziarz / Honda CB750 '91/ Fiat 126p '96

AtLeast4Feet
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Kacper_agh Zobacz post
    czy te na allego za 600 - 800 zł są cos warte?
    Mnie udało się wyhaczyć komplet skór MOMO za 800 zł jakiś rok temu, więc da się kupić coś przyzwoitego na Allegro. Ktoś sprzedawał rozbitka na części, więc skóra nie pochodziła z żadnego anglika a i zachowana była bardzo przyzwoicie.

a ile liczyć za welur,pewnie sporo mniej
    Welur jest o wiele tańszy. Ja za swój komplet w ładnym stanie wziąłem później chyba 300 zł.

najbardziej zależy mi na podłokietniku, i najważniejsze czy da się go założyć do foteli bez, czy musze zmienić fotel?
    Fotele bez podłokietników nie mają chyba żadnego mocowania przewidzianego dla nich, więc przypuszczam, że bardziej opłaci się zakupić fotel z podłokietnikiem niż dodawać go osobno.