Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 27

Temat: [155] Sweci sie kontrolka...

klucha121
    Gość

Domyślnie

U mnie tez swiecila sie ta kontrolka. Wymienilem sonde lambde, zresetowalem kompa i jest ok. Za to teraz padl mi totalnie wydech;/

Jarek123
    Gość

Domyślnie

Słuchaj nie wymieniaj czujnika bo raz mechanik mnie tez naraził na wymianę tego czujnika po wymianie oczywiście było dalej to samo, sprawdź ustawienie rozrządu u mnie był po prostu źle ustawiony. Komputer pokazywał coś takiego jak zły sygnał z czujnika położenia wałka. Nadal czasami mignie ale samochód chodzi ok. Napisz co u ciebie jak to zrobisz i wyeliminujesz problem.

wipi
    Gość

Domyślnie

Witam...mam też pytanie w temacie. Przekręcam kluczyk i na kikla sekund wlącza sie ta kontrolka, potem gaśnie ..... odpalam ........nieeeeee odpala..........potem kolejne próby (zapala sie i gasnie ).......ale dalej nie odpala......Po jakimś czasie zaskoczy , ale nie ma mocy.........jedzie jak bida....niby wszystko w porządku , ale nie to.....POMOCY !!!

Administrator ds. moderatorów Quadrifoglio Verde Avatar 75andrew155
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    155 V6 1996 .r 155V6 1995r 3.0 12V

Domyślnie

Cytat Napisał wipi
    Witam...mam też pytanie w temacie. Przekręcam kluczyk i na kikla sekund wlącza sie ta kontrolka, potem gaśnie ..... odpalam ........nieeeeee odpala..........potem kolejne próby (zapala sie i gasnie ).......ale dalej nie odpala......Po jakimś czasie zaskoczy , ale nie ma mocy.........jedzie jak bida....niby wszystko w porządku , ale nie to.....POMOCY !!!
    Jak zwykle najprościej odpiąć przepływkę i spróbować troche pochulać , to na początek ale najprawdopodobnie jest kłopot z układem zapłonowym

Alfa Romeo 75 Turbo 1987
    alfa Romeo 75 Turbo America 1990
    Alfa Romeo Giulietta 1.6 1983
    Alfa Romeo 145 1.4 boxer 1997
    Alfa Romeo 155 V6 1996
    Alfa Romeo 155 V6 1993 3.0 12V przekładka do 1.8 8v 1995

klucha121
    Gość

Domyślnie

Miałem też swego czasu problemu z odpalaniem. Kiedy się już udało uruchomić samochód praktycznie nie miał mocy, maksymalne obroty spadały z kilometra na kilometr, palił jak smok i w ogóle lipa. Az totalnie stanął. Okazało się, że padł czujnik Halla (czujnik położenia wałka rozrządu) . Po naprawie wszystko gra i śmiga jak należy. Radze więc sprawdzić ten czujnik.

Użytkownik Quadrifoglio Verde
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.

Domyślnie

Cytat Napisał klucha121
    Miałem też swego czasu problemu z odpalaniem. Kiedy się już udało uruchomić samochód praktycznie nie miał mocy, maksymalne obroty spadały z kilometra na kilometr, palił jak smok i w ogóle lipa. Az totalnie stanął. Okazało się, że padł czujnik Halla (czujnik położenia wałka rozrządu) . Po naprawie wszystko gra i śmiga jak należy. Radze więc sprawdzić ten czujnik.
    Czy Ty czasami nie mylisz czujnika halla (czyli połozenia wałka rozrządu) z czujnikiem położenia i prędkości obrotowej wału korbowego. Jak padnie czujnik halla to samochód jedzie w miarę normalnie, chociaż ECU sygnalizuje błąd, natomiast w przypadku awarii czujnika wału korbowego samochód po prostu staje.

klucha121
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał SG0240
    Czy Ty czasami nie mylisz czujnika halla (czyli połozenia wałka rozrządu) z czujnikiem położenia i prędkości obrotowej wału korbowego. Jak padnie czujnik halla to samochód jedzie w miarę normalnie, chociaż ECU sygnalizuje błąd, natomiast w przypadku awarii czujnika wału korbowego samochód po prostu staje.
    Nie jestem specjalista w zakresie mechaniki pojazdowej - ale powiedziano mi, że to był czujnik halla. W każdym bądź razie czujnik ten powoli odsuwał się (poluzowywał się) ze swojego właściwego miejsca i dlatego mi samochód padł z po kilku dniach a nie od razu.

Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.

Domyślnie

To jakichś bzdur Ci nagadali - pewnie chcieli Cię skroić na pokaźną sumkę, bo to nie mógł być hall.

klucha121
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał SG0240
    To jakichś bzdur Ci nagadali - pewnie chcieli Cię skroić na pokaźną sumkę, bo to nie mógł być hall.
    Zapłaciłem 100 zł i wszystko gra. A czy to był czujnik halla czy nie to już wie tylko ten kto to naprawiał. Na pewno jakiś był

Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.

Domyślnie

No to jeżeli zapłaciłeś tylko 100 zł, to na pewno nie był to hall, tylko czujnik wału korbowego.