Witam, co moze byc przyczyna wyrzutu bialego dymu przy starcie auta (zimny silnik)? Nigdy wczesniej problem nie wystapil. W czasie jazdy ani bialy ani czarny dym nie wystepuje.
Witam, co moze byc przyczyna wyrzutu bialego dymu przy starcie auta (zimny silnik)? Nigdy wczesniej problem nie wystapil. W czasie jazdy ani bialy ani czarny dym nie wystepuje.
Hmm generalnie biały dym to jedyne z czym mi się kojarzy, to z wyborem nowego papieża, ale ni cholery nie mogę tego ze 159 powiązać...
WWW.AUTKA.PL - kompleksowa obsługa samochodów
Ta swietny zart, chodzi o bialy dym z rury wydechowej w momecie staru na zimnym silniku, jasniej?? Ale z tym papiezem to dobre)
może to para wodna, z wydechu, który złapał w trakcie postoju trochę wilgoci ??
Ostatnio edytowane przez alf-a147 ; 11-05-2012 o 20:02
u mnie ta para az w oczy szczypie![]()
Jak po rozgrzaniu dymu nie ma to bym sie przejmowal. Przyjzyj sie innym samochodom, tez tak czasem maja.
U mnie to zjawisko też wystepuje. Jest to po prostu przepalenie oleju który znajduje się w dolocie. Przyczyną może być odma ale jeszcze nie sprawdziłem czy to ona puszcza olej.
GregDublin-a jaki masz przebieg i kiedy ostatnio zmieniałeś świece?
Też to miałem, dymek biały czy raczej szary, śmierdział jak wypalony przy niskim ciśnieniu olej napędowy (tak jakby rozlać trochę on czy oleju silnikowego i podpalić). Czasem jak się weszło w tą chmurkę to się można było udusić. Po operacji wycięcia ekologii i wyczyszczeniu kolektora wszystko jest cacy. Myślę że to olej ściekający gdzieś może w okolicach turbo albo zbierający się w syfie w kolektorze dolotowym wypala się przy uruchomieniu.
Tak jak pisze kolega wyżej kolektor zapchany sadzą więc kanały dolotowe przypchane konkretnie, a dawka startowa paliwa na zimnym silniku jest wysoka. Dużo paliwa, mało powietrza i masz wspomniany dym...