Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Temat: FiatECUScan - Sprawdzenie przy zakupie

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR 159 2.0 JTDM 2010

Domyślnie FiatECUScan - Sprawdzenie przy zakupie

Cześć,

Czy jest sens, będąc laikiem w kwestii 159, przy zakupie wziąść lapka i podpiąć się przez ELM i FiatECUScan (wersja freeware) do Boscha i do CAN? Konkretnie chodzi mi o model diesel 1.9 V16 - w tym modelu w darmówce można "dobrać" się właśnie do tych dwóch.

Czy w warunkach "zakupowych" (wiadomo, raczej nie będzie możliwości robienia wykresów i Bóg wie jakich testów) - na szybko - można czegoś istotnego dowiedzieć się o aucie i jego kondycji? Jeśli tak to - i tu najważniejsze pytanie - na jakie odczyty z programu zwrócić uwagę w sekcjach System->Engine oraz Body->CAN Info przy zakupie auta?

Druga sprawa - czy sprzedający powinien zgodzić się na takie podpięcie, czy np. może protestować, że nie i jeśli już to tylko w ASO, bo mogę coś zepsuć itd... Generalnie jak to jest widziane i czy to w ogóle ma sens? Czy klient, który zawita do dealera z miernikiem lakieru, własnym laptopem z ELM itd. jest postrzegany jako świr i na wejściu słyszy "do widzenia"? Bo generalnie wolałbym nie robić z siebie idioty, ale z drugiej strony te ~40 tys zł to mało nie jest...

Dzięki i pozdrawiam!

Użytkownik Romeo Avatar grzdylu
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    GTV 3,0 V6

Domyślnie

Ja bym się nie zgodził sprzedając auto na podpinanie czyjegoś laptopa z FES'em. Jeżeli chcesz kupić auto za około 40tyś to na pewno będzie Cię stać na przegląd przedzakupowy w ASO (koszt około 400zł) i masz kompleksowe dane z m.in. z examinera.
    Born to be wild.

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR 159 2.0 JTDM 2010

Domyślnie

Jeśli jest ASO to ok - tylko, że np. w promieniu 100km może nie być żadnego ASO, może nie udać się dogranie terminów itd. itp.
    Też bym miał opory gdyby kupujący wpinał jakieś swoje bebechy w moje auto Ale zakładając, że się zgodził i mamy powiedzmy te 10min. na postoju żeby zerknąć na dane z kompa - to na co patrzeć (oprócz sekcji Errors - to jasne. Bardziej chodzi tu o odczytu w "Parameters") , jest szansa na jakąś szybką ocenę?

BURATINO
    Gość

Domyślnie

Korekty wtryskow,DPF,przebieg,wymiany oleju...lista jest dluga

Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    GTV 3,0 V6

Domyślnie

Jak kupowałem swoją Alfe to ściągałem ją na lawecie z Częstochowy do Warszawy...więc wszystko da się zrobić. Kwestia poziomu determinacji
    Born to be wild.

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    Lubuskie
    Auto
    AR 159 SW 2.4 210KM + bonus by CINSOFT

Domyślnie

Zastanawiam się czy jakiś specjalista może oprócz cofnięcia licznika, zmienić ilość wymian oleju, przebieg przy którym ostatnio wypalał się DPF, ilość odcięć zapłony zakodowanych przez kompa? Chodzi mi o to czy można zrobić takie czystki, że nie dojdzie się czy przebieg był cofany?

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar lookas
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    159 1.9 JTDm 16V Distinctive

Domyślnie

Cytat Napisał grzdylu Zobacz post
    Ja bym się nie zgodził sprzedając auto na podpinanie czyjegoś laptopa z FES'em. Jeżeli chcesz kupić auto za około 40tyś to na pewno będzie Cię stać na przegląd przedzakupowy w ASO (koszt około 400zł) i masz kompleksowe dane z m.in. z examinera.
    a dlaczego byś się nie zgodził?

Użytkownik Romeo Avatar cuoreventi
    Mieszka w
    Szczecin
    Auto
    Alfa 156 2.0 JTS 16v

Domyślnie

Cytat Napisał Belmondo Zobacz post
    Chodzi mi o to czy można zrobić takie czystki, że nie dojdzie się czy przebieg był cofany?
    FES pokaże Ci liczbę programowań i datę programowania centralki (ECU)

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR 159 2.0 JTDM 2010

Domyślnie

Cytat Napisał BURATINO Zobacz post
    Korekty wtryskow,DPF,przebieg,wymiany oleju...lista jest dluga
    Wiem, że lista jest długa - otwieram FESa i też ja widzę...
    Szukałem sporo na tym forum, ale większość dyskusji kończy się bez żadnych konkluzji (ile osób tyle opinii...) albo poruszany jest temat robienia i analizy logów/wykresów - a do tego trzeba (żeby było zrobione dobrze) jakieś 10km autostrady i masy czasu na parę przebieżek itd.
    A mi chodzi tu o konkretny przypadek - auto na postoju, mało czasu, żadne wykresy itd. - co konkretnie powinno pokazywać tych kilka najistotniejszych odczytów w "Parameters"?

Wspomniane przez Ciebie korekty wtrysków (Inj. Correction Cyl. ...) - co powinny wskazywać na jałowym, na postoju? (1.9 JTDm 16V 150km)
    Boost pressure, a desired boost pressure?
    Average distance last 5 regenerations? (DPF)
    EGR Valve Opening?
    Overrev count?
    Number of programmings?
    itd.

Zakładając, że mógłbyś spojrzeć przed zakupem na kilka tych odczytów to co byłoby ważne i jakie powinny być tam wartości? dzięki

EDIT:
    ok, sam zacznę:
    Korekty wtrysków (Inj. Correction Cyl. ...) - na rozgrzanym silniku (więc np. po przejażdzce testowej), przy wyłączonych odbiornikach (radio, światła itd,), bieg jałowy : od -0.5 do 0.5 . Szczególnie zwracać uwagę na wartości, które dla danego wtrysku znacznie odbiegają od pozostałych. (duży temat o korekcie: http://www.forum.alfaholicy.org/159_...ryskow-20.html)
    Ostatnio edytowane przez garret ; 13-05-2012 o 18:34

Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    GTV 3,0 V6

Domyślnie

Cytat Napisał lookas Zobacz post
    a dlaczego byś się nie zgodził?
    Po prostu dlatego, że nie wiem co ktoś podpina pod mój samochód, sam się nie znam na FES, i nie chcę, żeby ktoś kto się zna przeciętnie coś tam grzebał.
    Jeżeli klient jest poważny to nie będzie dla niego problemem podjechanie do ASO. Jeżeli ktoś chce sobie testować to co pokazuje FES to niech to robi na swoim samochodzie a nie na czyimś. Po za tym raczej mało jest osób które przez kilka sekund na postoju będą faktycznie potrafiły poprawnie zinterpretować dane z FES...ja bym nie potrafił
    Born to be wild.