Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Temat: 166 DEMOCAR - założenia - pomysły - propozycje

Użytkownik Romeo Avatar blackalfa166
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR 166 3.0 V6 1999; AR 166 3.0 V6 2002; JEEP Grand Cherokee V8 5.9 1998; Cadillac Seville STS

Domyślnie 166 DEMOCAR - założenia - pomysły - propozycje

witam

drodzy koledzy narodził się w moim umyśle pomysł stworzenia democaru 166

jeżdżę 166 3.0 automat i zaczyna mi brakować mocy i tak o to powstała myśl a gdyby tak zrobić tuning 166 ??
    Z założnia ma to być auto subtelnie wyglądające, kóre będzie miało tyle mocy ażeby mogło konkurować z wszystkimi szmelcwagenami z naklejkami S8, MPOWER, AMG itd

auto które będzię łączyło komfort prowadzenia jedną ręką i jedną nogą z mocą która pozwoli na rozbujanie tego cuda do 100km/h w około 5 - 5,5s

Skoro niemcom się udaje zobienie takich samochodów - superszybkich automatów dlaczego z naszej strony nie miałaby reprezentować naszego klubu taka 166 ???

problem polega na tym że gdzie nie uderzam i mówię o zamyśle to każdy mówi no ale AUTOMAT ... ciągle to slyszę że nie ma fachowców że nikt się za to nie weźmie itd itp szlag mnie trafia bo nawet porządnie zmierzyć mocy w tym kraju się nie da mając automatyczną skrzynię.

koledzy ...

jeśli ktoś ma jakieś sugestie co można by było zrobić w takim aucie a najlepiej kto by się tego podjął - jaka firma to dawajcie sygnały i wpisujcie sugestie.

myslę że rozwiercenie motoru do 3,7 dołożenie jakiegoś dmuchawca czy to soft czy pelnego turbo i może zaadoptowanie przeniesienia napędu z Q4 dało by radę w doprowadzeniu auta do osiągów 5,5s do 100

wypowiedzcie się

Starscream
    Gość

Domyślnie

kwestią rozpędzenia auta do 100 km/h w 5.5s jest nie tylko moc silnika-choć jest oczywiście bardzo istotna, ale również przełożenia skrzyni biegów-pozostaje również kwestia, czy sprzęgło(visco) w tej skrzyni wytrzyma, chyba, że oczywiście wymienisz je na coś wytrzymalszego. Skup się przede wszystkim na momencie obrotowym, bo to on decyduje o przyspieszeniu. Jak powiedział kiedyś Carol Shelby "Moment obrotowy wygrywa wyścigi a konie mechaniczne pomagają sprzedać auto" :wink:

Nie mniej jednak pomysł super, bylebyś tylko nie przesadził z wizerunkiem auta na zewnątrz 8)

Kosiar
    Gość

Domyślnie

pomysł jest rewelacyjny na zewnątrz oprócz gleby ładnej felgi i lakieru nie ma co kombinować
    natomiast z silnikiem i systemem audio można sie pobawić

Użytkownik Romeo Avatar Garos
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    Opel Astra III 1.7CDTI Caravan

Domyślnie

Pod tym względem mają dobre doświadczenie jeśli chodzi o silniki chłopaki z 3B ul.Puszkina w Łodzi.

... a to moja historia AR : 155 2.0 TS, 164 3.0 V6, 166 2.4 JTD

areks
    Gość

Domyślnie

Pomysl bardzo fajny, jak Ci wyjdzie to moze i ja pomysle :mrgreen: :mrgreen:

Administrator weteran Romeo Avatar ozzy
    Mieszka w
    Opole
    Auto
    Maserati Levante S 3.0V6 benzina

Domyślnie

Jak przeczytałem nagłówek tematu to od razu przyszło mi do głowy:
    - silnik 3.0 V6 lub 3.2 V6
    - manualna skrzynia biegów :mrgreen: może inaczej, PIĘCIOBIEGOWA skrzynia , tzn. jeżeli chodzi o konkrety to na sprint do 100km/h automat z 4 biegami jest ok, mi brakowało 5tego biegu powyżej 130km/h
    - kompressore

W sumie... sam kompresor powinien wystarczyć, silnik masz rosądny co do lakieru/audio/lambo doors... kwestia gustu... hmmm lambo doors... to jest myśl
    Jest: Maserati Levante S
    Były: Outlander II 2.0MIVEC CVT 2WD Lift, Mitsubishi Lancer Sportback CYxA 1.8; Ford Mondeo MK3 2.0 DuraTec Ghia; Alfa Romeo 156 2.0 T.S. Selespeed; Alfa Romeo 166 3.0 V6 SporTronic; Honda Civic 1.4i EJ9; Fiat 126p 650.

Użytkownik Romeo Avatar alfasound_mania
    Mieszka w
    Gdańsk
    Auto
    Alfa Romeo 155 1.8 8V;Alfa Romeo GT 1.9 JTD;Alfa Romeo 145 1.9 JTD

Domyślnie

Myśle że skrzynie biegów pokrzyżuje Twoje plany
    Alfa Romeo 155 1.8 8v 1993r.
    Alfa Romeo 166 3.0 V6 2000r.
    Alfa Romeo 145 1.9 JTD 1999r.

sarinus
    Gość

Domyślnie

Pomysł przedni! Ja bym zrobił typowego sleepera: zewnątrz tylko ładne kółka i jakaś sportowa obniżka, reszta seria. Ba, poszedłbym po całości i dał firmowy napis 2.0 TS na klape... ale obawiam się, że wtedy wzrósłby wskaźnik samobójstw wśród właścicieli Helmutwagenów. Muahahaha! Aaaa... i tylne drzwi: suicide doors! Alficzka by się wtedy otwierała jak wrota do pałacu!

ʇɧɹqoq Romeo Avatar bobryt
    Mieszka w
    Gorzów Wielkopolski
    Auto
    OPC

Domyślnie

na silnikach oddam kolegom pole do wypowiedzi, lepiej się znają. co do sylistyki myśle że najlepiej pozostać przy oryginanych zestawach np. Zendera.
    http://s115.photobucket.com/albums/n.../128%20Tjeerd/

znalazłem ładny wzór, szkoda że to VT jest

http://www.calamari-tuning.com/images/auti/alfa166.jpg

edit: http://www.cuoresportivo.ch/alfas/166/166.htm
    1997 Alfa Romeo 155 2.0 16v
    2000 Subaru Forester S-Turbo

2002 Opel Zafira OPC

1999 Volvo V70

kmito
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał alfasound_mania
    Myśle że skrzynie biegów pokrzyżuje Twoje plany
    Potwierdzam.
    Skrzynia biegów nominalnie przewidziana do silników do 300Nm momentu obrotowego.
    Twój silnik nominalnie ma coś koło 270Nm.
    Z tego co mi wiadomo to silnik Alfy był najmocniejszym, z którym ją stosowano.
    Zestawiana była również z silnikami V6 w Citroen, Peugeot i Renault, ale tam silniki były o wiele słabsze.
    Wydaje się, że to jest kres jej możliwości.
    W przypadku Alfy każda nawet delikatna modyfikacja spowoduje przekroczenie 300Nm i prawdopodobnie skrzynia szybko wymięknie.