Witam,
z racji, że cieknie mi bardzo fest z pod uszczelek pokryw zaworów ( taką kupiłem ) w moim 156 V6 2001/2002 ( silnik z kompem na kolektorze ssącym), chciałbym zapytać o 3 sprawy:
1) czy operacja wymiany uszczelek pokryw zaworów jest w V6 nader trudna? Demontowałem już raz kolektor ssący i nie było to wielkim dla mnie problemem...czy są jakieś miejsca, które szczególnie utrudniają pracę? ( zraziłem się do mechaników, jak i zbyt bogaty nie jestem )
2) Czy te uszczelki są takie same do wszystkich V6 poza 2.0 v6 t? Chodzi o to, że spotykam często uszczelki do 3.0v6 i rzadko do 2.5v6. Na foto wygląda mi to identyko, lecz jak jest w realu?
3) Czy warto założyć uszczelki Ajusa ( około 67zł za sztukę )? Mówiąc szczerze- na Elringi mnie nie stać...a patenty z sylikonem darujmy sobie. Chciałbym więc założyć gumkę, która wytrwa chociaż 30 tys km.
Może już ktoś wymieniał sam te uszczelki? W co się uzbroić?... Chciałbym to zrobić jak najszybciej, gdyż cieknie mi ładnie, sylikonem to już ktoś robił poprzednio i wyłazi mi z jednej strony takowy, wszystko jest brudne.
Pozdrawiam