Przed Cinkiem:
Koła 15’, DPF+EGR = 6.3 l
Po Cinku:
Koła 18’, eco-off, często klima = 5,7 l (ciekawe ile będzie na 15’ w zimie?)
Spokojna jazda, mimo kół 18’ = 4,9 l (da się mniej, ale to nie jest jazda).
PS (co do spalania 4,9): Jestem również instruktorem techniki jazdy po kursach przygotowawczych jazdy eco… Ktoś powie, że można załatwić turbo. Nie można, bo przy każdym ruszeniu ją przedmuchuje by szybko osiągnąć zadaną prędkość. I obroty nie spadają poniżej 1300obr/min. Trzecia ważna zasada: często jeździć na hamowaniu silnikiem, a nie noga cały czas na gazie… Ale ja jednak wolę to moje 5,7
Alces1-kiedy wizyta w SG?
Było: Fiat Uno 1.1 60S, Fiat Punto II 1.2 8v, AR 145 Edizione Sportiva, AR 147 Q2 Ducati Corse, Fiat Stilo Abarth, Alfa Romeo 145 2.0 16v 155KM Quadrifoglio
Jest: Maserati GranTurismo 4.7 S, Seat Leon 5F Cupra, Toyota Yaris IV
No wszystko wskazuje, że 29 maja
Mam wgrany jakiś lipny soft niewiadomego pochodzenia (widziałeś pewnie wykres), więc liczę na poprawę osiągów, to, że podzespoły odetchną trochę, no i że spadnie spalanie
Wiem, wiem, takie rzeczy to tylko w Erze, ale słyszałem, że i u Cinka też
Pozdrawiam.
- Rafał
Ostatnio edytowane przez alces1 ; 21-05-2012 o 10:25
Kolego Tomek,to że na hamownii seria wypluje dajmy na to 160km i 360Nm to nie znaczy,że po programie to samo auto będzie odznaczało sie o wiele lepszymi parametrami niż seria absolutnie bez giftu.Popatrz na wykresy przed i po softcie jakiegokolwiek tunera; serie mogą być rózne,ale już softy zawsze ( w przypadku 1,9 150km) wychodza : słabszy program okolica 180km 390nm, mocny program-ponad 190km i około 410-420Nm i tego nie przeskoczysz,bo kazdy szanujący się tuner zada parametry optymalne map,a nie zabujcze, zaś każdy niewiadomy gotowiec nawet nie zbliży się do tego pułapu.
Tak jak Omen napisał,by mieć 470Nm z 1,9 150 potrzeba morza paliwa,a te nawet po modyfikacji układu paliwowego jest nie osiągalne.Nawet w mega podatnym 2,0 , by miec 470Nm trzeba podniesc reil,a przeciez układ paliwowy 1,9 /2,0 to przepaść.
Co do spalania: alces pojedziesz do Cinka i spadnie ci spokojnie przynajmniej 0,5 litra.A co do gniecenia w pedał,to JTD-ki są bardzo oszczędne.8 litrów na trasie,to już trzeba się mocno postarać. Mi samemu nigdy nie udalo się przekroczyć 10l z jazdą 0-180-0,często ponad 200 i ciągłym redukowaniu przy wyprzedzaniu.
Bocian: Nie wiedziałem jak to lepiej ująć. Przez Szwajcarię to było "gonienie" nawet 120km/hStrach się tam bać mandatów. Za to Niemcy to już inna bajka - 170 - 180 lajtowo. Ale to już spalanie nie było 6,4
![]()
To jak już o spalaniu mowa, to:
Przed cinkiem: 16', jazda normalna - 7,8-8 litra na stooooo
po Cinku: 17', jazda ciągleee energiczna (do dziś jak tylko jest okazja to do końca obrotów) a spalanie 7,0-7,4 litra na stoo O_o
Tak więc jak zaczne jeździć jak przed chipem to lajtowo te 7 litrów zostanie, co daje prawie litr na stoo lepiej, przy cenie paliwa jaką tankuje tj 6,22 (shell V-Power) daje mi duże oszczędności![]()
Alfa Romeo 159 1.9 JTDm 150@190 KMAlfa Romeo MiTo 1.4 T.B. 155KMAlfa Romeo Giulietta Quadrifoglio Verde TCT '16
Alfa 156 2.4 JTD CF2 136@175 KM 370 NM Sportpack
"Moja jest tylko racja i to święta racja. Bo nawet jak jest twoja, to moja jest mojsza niż twojsza. Że właśnie moja racja jest racja najmojsza!"
Chyba to temat dotyczący wykresów...a Wy tu "pitu pitu" odstawiacie ;-)