Witam!
Może ktoś z Was ma większą wiedzę niż ja i może ocenić korekty paliwa?
Załącznik 56584
Pełne logi z obrotami silnika w pliku
Załącznik 56585
W najbliższym czasie zrobię próbę przelewową.
Z góry dzięki za opinie.
Witam!
Może ktoś z Was ma większą wiedzę niż ja i może ocenić korekty paliwa?
Załącznik 56584
Pełne logi z obrotami silnika w pliku
Załącznik 56585
W najbliższym czasie zrobię próbę przelewową.
Z góry dzięki za opinie.
Logi nie są złe, bez ostrego butowania można rzec że wzorowe. Przy przygazówkach rozjeżdża się korekta dla wtrysków na pierwszym i drugim cylindrze. Co cię skłoniło do drążenia tematu, bo twoje logi nie są takie złe a widziałem duuuuużo gorsze i ludzie mówili że wszystko mają ok. Czy masz jakieś objawy??? Czy może puszcza bąki albo odpala po paru obrotach rozrusznika??? Musisz nakierować czy coś ci się dzieje z bellą i najważniejsze czy warto już teraz się za to zabierać???
Szukam przyczyny kopcenia![]()
Sprawdzone już mam: egr, turbina, dolot , wymyty intercooler.
Zostały już chyba tylko wtryski ... tak mi się wydaje![]()
Postaram się nakręcić film
Słownie ujmując jak dam po gazie to na zimnym zasłona dymna a na ciepłym to widoczny w lusterku dymek.
A najlepsze jest to że ... nie zawsze ten dymek widać :/
Moja też lubiła czasami puścić ciemnego bączura ale po wymianie górnej rury która idzie od IC do dolotu oraz zmianie filtrów, olejów itd. przestała chmurzyć. Teraz nawet jak szybko ruszam lub butuję na maksa to nie ma śladu dymku i jest to potwierdzone przez auto które za mną jechało na odcinku przeszło 200km.
Nie wiem czy tylko to wyeliminowało chmurki. Dolałem wcześniej jeszcze preparat do czyszczenia wtryskiwaczy w silnikach diesla marki STP oraz bardzo konkretnie wyczyściłem kolektor dolotowy (ile się dało nie rozkręcając). Przy okazji wyczyściłem EGR'a, wsadziłem zaślepkę z 4 małymi dziurkami oraz wymieniłem termostat na oryginalnego Behra.
Efekt taki że chmurek brak na zimnym czy ciepłym silniku. Oczywiście na zimnym nie cisnę Alfy bo szkoda mi turbawki ale wcześniej pamiętam że zdarzało się jej przydymić.
Zrobiłem próbę przelewową wraz z wykresem korekty silnika. Wszystko na wolnych obrotach - 4 min.
Fotka z wykresem:
Załącznik 57097
Wynik próby przelewowej:
cylinder 1 - 42 ml
cylinder 2 - 42 ml
cylinder 3 - 51 ml
cylinder 4 - 37 ml
Co o tym sądzicie ? Być może wleję do czyszczenia wtrysków jakiś preparat i zobaczymy czy coś się zmieni.
Mam jeszcze pomysł na sprawdzenie szczelności rury IC-kolektor (bo nie jestem jej pewien) oraz samego IC (ale kurde to jest trudniejsze do zrobienia)
U mnie było mikro pęknięcie na zgięciu nad akumulatorem. Przewód plusowy obcierał rurę. Potem to mikro pęknięcie rozeszło się i zrobiła się szczelina około 2cm i to już było wyraźnie słychać (syczenie).