Witam,
Czy słyszał ktoś z Was o wahaczach poliruetanowych?? Co to właściwie jest i jakie niesie korzyści? Muszę w swoim wozie zmienić oba i polecono mi właśnie poliuretanowe. Podobno nie do zajechania?
Jakieś opinie? Z góry dzięki
Witam,
Czy słyszał ktoś z Was o wahaczach poliruetanowych?? Co to właściwie jest i jakie niesie korzyści? Muszę w swoim wozie zmienić oba i polecono mi właśnie poliuretanowe. Podobno nie do zajechania?
Jakieś opinie? Z góry dzięki
Oj ja byłbym ostrożny z takimi wachaczami wyposazonymi w pouliretany zamiast gum, sa różne opinie na ten temat
![]()
Alfa Romeo 75 Turbo 1987
alfa Romeo 75 Turbo America 1990
Alfa Romeo Giulietta 1.6 1983
Alfa Romeo 145 1.4 boxer 1997
Alfa Romeo 155 V6 1996
Alfa Romeo 155 V6 1993 3.0 12V przekładka do 1.8 8v 1995
Właśnie jakie?Napisał 75andrew155
Bardzo uciażliwe skrzypienieNapisał klucha121
![]()
Alfa Romeo 75 Turbo 1987
alfa Romeo 75 Turbo America 1990
Alfa Romeo Giulietta 1.6 1983
Alfa Romeo 145 1.4 boxer 1997
Alfa Romeo 155 V6 1996
Alfa Romeo 155 V6 1993 3.0 12V przekładka do 1.8 8v 1995
ja ich nie polecam tylko problem sobie zrobisz kolega mial i twierdzi ze lipa ale znajdziesz kilku zwolennikow ;//
Były inne wcześniej. Teraz 159 i 156 oraz 155 do sprzedania.
Zwiększają precyzję prowadzenia i są niezniszczalne. A wada to ... niszczą nadwozie, punkty mocowania wahaczy itd. Wiadomo, gdzieś te siły, które normalnie brała guma muszą pójść dalej.
No wiec zamontowałem sobie takie poliuretany. Koszt razem z robocizną wyniósł mnie 600 zł - 400 za wahacze i 200 za wymianę.
Jak na razie przebieg niewielki na nich (200km), ale w porównaniu do tego co miałem wcześniej to jak niebo a ziemia.
Pojeżdżę sobie trochę i kiedyś napisze coś więcej o nich, bo obecnie jestem zadowolony. Mam nadzieję, że było warto i nie posadzą mi za szybko czegoś innego w nadwoziu![]()
Witam kolegę z Podlasia sam sie przymierzam do wymiany gumek na wahaczach bo w mojej JTD ciężki przód szybka sadzi silentbloki.Mam pytanie jak z twardością zawieszenia i czy układ kierowniczy zrobił się bardziej zwarty i precyzyjniejszy?Pozdr. Piter
Również witam kolegę. Na pierwsze pytanie odpowiem tak: wymiana wahaczy nie powinna raczej wpłynąć na twardość zawieszenia (nic nie obniżasz), tylko na bezpieczeństwo i kierunek jazdy (nie rzuca na boki). W mojej 155 widzę znaczącą różnicę w prowadzeniu. Po wymianie dużo lepiej trzyma kierunek (luzy na wahaczach mocno rzucały wozem na podłużnych koleinach:/ ). Teraz tego nie ma. Natomiast co do drugiego pytania to wydaje mi się, że precyzja prowadzenia jest dużo lepsza. Wiadomo nic nie lata w zawieszeniu to i dobrze sie prowadziNapisał piećka
. Także jeśli masz wymieniać wahacze to je wymień, ale czy na zwykłe czy na poliuretany to już Ci nie powiem. Kwestia gustu
![]()