Oczywiscie, skupiajac sie na jezdzie mozna teoretycznie uzyskac lepszy wynik, ale niech ktos sprobuje przez np 1200 km (taka mam trase do domu rodzinnego) skupiac sie na oszczedzaniu paliwa...
Tempomat zwyczajnie pomaga "odpoczac" w trasie i uzyskanie nizszego spalania wcale nie jest jego zadaniem.
Zgadzam się że pomaga "odpocząć" ale fakt jest taki, że w przypadku 90% kierowców tempomat również zmniejsza spalanie. A że nie jest to jego zadanie to już inna sprawa![]()
No tu jest o tyle trudniej ,że w 147 niema najlepszych silników Alfowskich - 2,5 i wyżej w normalnych wersjach więc zakup zawsze ryzykowny chyba że kupisz 3,2 GTA.... Stary diesel - turbo , commonrail . Stara bena TS wariator i słabe panewki ... Ja polecam kupno ( nieraz drożej ale dbane ) od forumowiczów , którzy dbają o auta niż niewiadomego pochodzenia auta giełdowe itd. Te auta są kapryśne ale jak ktoś dba to ma . Wymiana oleju i jaki olej w silniku siedzi to podstawa . Jak ktoś ci zaoferuje auto na mineralu to se odpuść bo to wrak ( olej mineralny zazwyczaj się leje jak już auto pochłania olej i ma wycieki - oczywiscie to moje prywatne zdanie ale poparte faktami
) . To samo tyczy się " gejspida"
- jak każdy automat -przyjemny jak dbany ...ale prawda taka ,że jak nie kupisz po bliskim sąsiedzie albo z rodziny to nigdy pewności niemasz .... I zastanów się 2 razy bo zawieszka taka jak w 156 - droga i kłopotliwa w wymianie ...Pozatym jak każda Alfa dla ludzi ,którzy cenią oryginalność i piękny styl , którego nie da ci żadne inne auto ....tyle
no ja hamuje tez silnikiem... jak na prawko chodziłem miałem wymagającego Pana Darka T.i duży nacisk był kładziony na ruszanie i hamowanie... no tempomat na trasie to wiem że to jest dobra rzecz
a nawet bardzo dobra jak ktoś ma warunki do korzystania i to robi to pewnie że będzie mu wygodnie nawet na krótszych odcinkach... ale jak np. ja nie korzystam bo nie mam gdzie to na trasie później z przyzwyczajenia z niego nie korzystam
ostatnio włączyłem go tylko jak miałem przed sobą wolne pole i mi się przypomniało że mam tempomat hehe
Ja mam JTD 16V 140KM. W trasie spala okolo 5,5l/100km, w miescie okolo 8l/100km. Skrzynia 6 biegowa. Klekota trzeba polubic, bo niestety do cichych nie należy.
A ja tak własnie zauważyłem właśnie ,że cena litra ropy i beny zrównała sie z ceną litra browara....A wy sie głowicie co kupic??JTD czy TS ...a odpowiedz jest prosta - niezawodną kiste bronka![]()
Tak, tylko na baku benzyny/disla trochę pojeździsz, a po beczce piwa - najwyżej odpłyniesz![]()