Strona 6 z 6 PierwszyPierwszy 123456
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 60

Temat: Silnik JTD czy benzyna ?

Użytkownik Romeo Avatar beriba
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    147 1.9 JTD 16V

Domyślnie

Cytat Napisał mattom Zobacz post
    Ja tam np uważam tempomat za bardzo fajna rzecz i przede wszystkim umozliwia nauczenie sie w 100% hamowania silnikiem
    No właśnie tego się ostatnio uczę Hamowanie silnikiem też pozytywnie wpływa na spalanie, więc warto to umieć

sir_ice
    Gość

Domyślnie

Oczywiscie, skupiajac sie na jezdzie mozna teoretycznie uzyskac lepszy wynik, ale niech ktos sprobuje przez np 1200 km (taka mam trase do domu rodzinnego) skupiac sie na oszczedzaniu paliwa...

Tempomat zwyczajnie pomaga "odpoczac" w trasie i uzyskanie nizszego spalania wcale nie jest jego zadaniem.

Użytkownik Romeo Avatar beriba
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    147 1.9 JTD 16V

Domyślnie

Zgadzam się że pomaga "odpocząć" ale fakt jest taki, że w przypadku 90% kierowców tempomat również zmniejsza spalanie. A że nie jest to jego zadanie to już inna sprawa

Użytkownik Pasjonat Avatar Nazar
    Mieszka w
    Bytom
    Auto
    Była 156 SW 2,4JTD by Cinsoft ---Jest 159 1,9JTDm 150KM Q-tronic'08 + Mito 1,6Jtdm Distinctive'08

Domyślnie

Cytat Napisał Szczepan Zobacz post
    Moim zdaniem najbezpieczniejsze wyjście przy zakupie 10 letniego auto to diesel w manualu. Może mnie za to skrytykujecie, ale ja mam takie zdanie na ten temat.. szczególnie jeżeli mamy do wyboru TS vs JTD

Pozdrawiam
    No tu jest o tyle trudniej ,że w 147 niema najlepszych silników Alfowskich - 2,5 i wyżej w normalnych wersjach więc zakup zawsze ryzykowny chyba że kupisz 3,2 GTA .... Stary diesel - turbo , commonrail . Stara bena TS wariator i słabe panewki ... Ja polecam kupno ( nieraz drożej ale dbane ) od forumowiczów , którzy dbają o auta niż niewiadomego pochodzenia auta giełdowe itd. Te auta są kapryśne ale jak ktoś dba to ma . Wymiana oleju i jaki olej w silniku siedzi to podstawa . Jak ktoś ci zaoferuje auto na mineralu to se odpuść bo to wrak ( olej mineralny zazwyczaj się leje jak już auto pochłania olej i ma wycieki - oczywiscie to moje prywatne zdanie ale poparte faktami ) . To samo tyczy się " gejspida" - jak każdy automat -przyjemny jak dbany ...ale prawda taka ,że jak nie kupisz po bliskim sąsiedzie albo z rodziny to nigdy pewności niemasz .... I zastanów się 2 razy bo zawieszka taka jak w 156 - droga i kłopotliwa w wymianie ...Pozatym jak każda Alfa dla ludzi ,którzy cenią oryginalność i piękny styl , którego nie da ci żadne inne auto ....tyle

Użytkownik Romeo Avatar RoBeRt 147
    Mieszka w
    Ostrów Wlkp./ Kalisz
    Auto
    ALFA 147 2002r.1.9JTD 8V 115KM 6b ;)

Domyślnie

no ja hamuje tez silnikiem... jak na prawko chodziłem miałem wymagającego Pana Darka T. i duży nacisk był kładziony na ruszanie i hamowanie... no tempomat na trasie to wiem że to jest dobra rzecz a nawet bardzo dobra jak ktoś ma warunki do korzystania i to robi to pewnie że będzie mu wygodnie nawet na krótszych odcinkach... ale jak np. ja nie korzystam bo nie mam gdzie to na trasie później z przyzwyczajenia z niego nie korzystam ostatnio włączyłem go tylko jak miałem przed sobą wolne pole i mi się przypomniało że mam tempomat hehe

Jaruś
    Gość

Domyślnie

Ja mam JTD 16V 140KM. W trasie spala okolo 5,5l/100km, w miescie okolo 8l/100km. Skrzynia 6 biegowa. Klekota trzeba polubic, bo niestety do cichych nie należy.

takitam
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Nazar Zobacz post
    No tu jest o tyle trudniej ,że w 147 niema najlepszych silników Alfowskich - 2,5 i wyżej w normalnych wersjach więc zakup zawsze ryzykowny chyba że kupisz 3,2 GTA .... Stary diesel - turbo , commonrail . Stara bena TS wariator i słabe panewki ... Ja polecam kupno ( nieraz drożej ale dbane ) od forumowiczów , którzy dbają o auta niż niewiadomego pochodzenia auta giełdowe itd. Te auta są kapryśne ale jak ktoś dba to ma . Wymiana oleju i jaki olej w silniku siedzi to podstawa . Jak ktoś ci zaoferuje auto na mineralu to se odpuść bo to wrak ( olej mineralny zazwyczaj się leje jak już auto pochłania olej i ma wycieki - oczywiscie to moje prywatne zdanie ale poparte faktami ) . To samo tyczy się " gejspida" - jak każdy automat -przyjemny jak dbany ...ale prawda taka ,że jak nie kupisz po bliskim sąsiedzie albo z rodziny to nigdy pewności niemasz .... I zastanów się 2 razy bo zawieszka taka jak w 156 - droga i kłopotliwa w wymianie ...Pozatym jak każda Alfa dla ludzi ,którzy cenią oryginalność i piękny styl , którego nie da ci żadne inne auto ....tyle
    to samo bym napisał

ale nie spisujmy na straty aut z poza grona forumowiczów alfy, moja zona jest miłośnikiem alfy, jeździ 147 a nie ma pojęcia ze jest takie forum jak to

wracając do tematu wybieram jtd

Mieszka w
    Bytom
    Auto
    Była 156 SW 2,4JTD by Cinsoft ---Jest 159 1,9JTDm 150KM Q-tronic'08 + Mito 1,6Jtdm Distinctive'08

Domyślnie

A ja tak własnie zauważyłem właśnie ,że cena litra ropy i beny zrównała sie z ceną litra browara....A wy sie głowicie co kupic??JTD czy TS ...a odpowiedz jest prosta - niezawodną kiste bronka

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AlfaRomeo Brera 2.4 / Stelvio MY20

Domyślnie

Tak, tylko na baku benzyny/disla trochę pojeździsz, a po beczce piwa - najwyżej odpłyniesz

Mieszka w
    Bytom
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał mateuszszar Zobacz post
    Tak, tylko na baku benzyny/disla trochę pojeździsz, a po beczce piwa - najwyżej odpłyniesz
    Taaaaaaa ty jezdzisz , inny odpłynie a ja se polatam hehehe Sorry za OT ale nie mogłem się powstrzymać...Alfoholizm i Alkoholizm dzieli mała róznica