Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Temat: Cięgno zamka drzwi kierowcy i lusterko jak sie dobrać do tego ??

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    Dąbrowa Górnicza
    Auto
    ALFA ROMEO 166 2.5 V6 99r + PODTLENEK LPG BRC

Domyślnie Cięgno zamka drzwi kierowcy i lusterko jak sie dobrać do tego ??

Witam ściągałem dzisiaj tapicerkę z zamiarem wyciągnięcia zamka żeby dobrać się do czujnika otwartych/ zamkniętych drzwi ponieważ pokazuje cały czas zamknięte drzwi rozebrałem wszytko odkręciłem zamek i tu lipa jedno cięgno idące od zamka na kluczyk do zamka w drzwiach nie idzie go wyciągnąć ciągłem to cięgno ale nie chce wyjść a nie chciałem pokrzywić wyglądało to jakby z drugiej strony była jakaś nakrętka na tym cięgle ale nie ma dojścia żeby to wykręcić ktoś wie jak je wyciągnąć?? I drugie pytanie odnośnie lusterka wykręciłem je ponieważ nie działa składanie lusterka, nie słychać żeby silniczek pracował więc chciałem zobaczyć czy wtyczka się poluzowała czy silniczek spalony ale też przeszkoda bo nie wiem jak ten wkład lusterka (szkło) wyciągnąć ktoś to rozbierał wie jak się dobrać do tego ??

jurandw
    Gość

Domyślnie

Ostatnio wymieniałem zamek i cięgna odczepiłem przy samym zamku (te 2 od klamki). Trochę trzeba się namęczyć z tymi plastikami chroniącymi przed wypadnięciem, ale da się. Rękę wsadzałem w tą dziurę gdzie jest zabezpieczenie cięgna klamki wewnętrznej, a drugą ręką (palcami) kierowałem zamkiem od strony zewnętrznej. Polecam demontaż prowadnicy szyby przy zamku.

Użytkownik Romeo Avatar yoozef
    Mieszka w
    Warszawa / Płock
    Auto
    była: Alfa Romeo 166 v6 3.0 Super '98

Domyślnie

Szkło lusterka po prostu trzeba z wyczuciem wyszarpać, jest na zatrzaski. Ja to robiłem tak że ustawiałem szkiełko maksymalnie w bok, tak żeby po zewnętrznej robiła się jak największa szczelina. Później paluchy w szczelinę i ciągnąłem. Lekki stres jest, ale już kilka razy mi się to udało .

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    Dąbrowa Górnicza
    Auto

Domyślnie

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	zamek.JPG
Wyświetleń:	66
Rozmiar:	27.0 KB
ID:	57969chodzi mi dokladnie o to cięgno które jest zaznaczone strzałką . Trzeba je wyciągnąć przy wkładce jakoś??

Cytat Napisał yoozef Zobacz post
    Szkło lusterka po prostu trzeba z wyczuciem wyszarpać, jest na zatrzaski. Ja to robiłem tak że ustawiałem szkiełko maksymalnie w bok, tak żeby po zewnętrznej robiła się jak największa szczelina. Później paluchy w szczelinę i ciągnąłem. Lekki stres jest, ale już kilka razy mi się to udało .
    Dzieki za podpowiedz czyli ryzyk fizyk może się uda a możesz określić mniej więcej znajdują się te zatrzaski żeby ciągnąć w dobrym miejscu i która wtyczka odpowiada za skladanie lusterek czarna siwa i biała ?
    Ostatnio edytowane przez majkel_dg ; 02-06-2012 o 16:49

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Kalisz
    Auto
    alfa romeo 166 2.5 v6 2004. 159 2.4 jtd sw 2006

Domyślnie

Cytat Napisał majkel_dg Zobacz post
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	zamek.JPG
Wyświetleń:	66
Rozmiar:	27.0 KB
ID:	57969chodzi mi dokladnie o to cięgno które jest zaznaczone strzałką . Trzeba je wyciągnąć przy wkładce jakoś??

Dzieki za podpowiedz czyli ryzyk fizyk może się uda a możesz określić mniej więcej znajdują się te zatrzaski żeby ciągnąć w dobrym miejscu i która wtyczka odpowiada za skladanie lusterek czarna siwa i biała ?
    to cięgno jest przymocowane do klamki , a zdemontować trzeba klamkę wraz z zamkiem , najlepiej zrobić tak: zdemontować szybę ( dwie nakrętki w pozycji szyby zamkniętej następnie opuszczasz szybę i wyjmujesz szybę ciągnąc do góry ale tylko z jednej strony. odkręcasz wewnętrzną prowadnicę od strony zamka - dwa torxy , potem zamek trzy torxy , odpinasz cięgno od klamki wewnętrznej i odpinasz dwie wtyczki od zamka , które sterują nim. potem odkręcasz dwa torxy od osłony wewnętrznej klamki oraz nakrętkę ( przy montażu uważaj przy przykręcaniu, bo lubi się ukręcić ) i wtedy możesz wyciągnąć klamkę na zewnątrz i wtedy będziesz w stanie wypiąć to cięgno.
    a zatrzaski są na godzinie 11 i 13 najlepiej włożyć palce do środka i ciągnąć a małym- wąskim śrubokrętem od góry próbować podważyć delikatnie zatrask ten na 11 wtedy jest łatwiejszy dostęp do tego na 13

Użytkownik Romeo Avatar yoozef
    Mieszka w
    Warszawa / Płock
    Auto
    była: Alfa Romeo 166 v6 3.0 Super '98

Domyślnie

Tutaj było co nieco o sposobach demontażu lusterka:
    http://www.forum.alfaholicy.org/166/...p_obudowy.html

Składanie lusterka to biała wtyczka, w tym wątku nawet opisałem co do czego bo miałem lusterko rozebrane na stole:
    http://www.forum.alfaholicy.org/166/...tml#post821366

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    Dąbrowa Górnicza
    Auto

Domyślnie

ok dzięki chłopaki za pomoc teraz powinno się udać