Kolego, nie wiem czy dramat... Jeżdżę krajową 155 z ostatnich dni produkcji (grudzień 97), mam LPG II gen z komputerem ale nie sekwencja i na LPG przejechała już 100k km bez awarii. Od grudnia 2010r. wymieniłem alternator, rozrusznik, zawieszenie przód, jeden przegub i dwa łożyska - przednie i tylne, hamulce tył i linki razem z regeneracją zacisków, napinacz paska wielorowkowego, rolkę prowadzącą i pasek, kilka razy olej i filtry (co 10k km, Motul 10w40), olej w skrzyni i tyle.. Przejechała u mnie w te 1,5 roku niecałe 50k km a nie wymieniłem 80% samochodu. Silnik ma się na razie dobrze, nie bierze oleju i od wymiany do wymiany olej jest normalnej barwy, nie tak jak w poprzedniej 146 2.0 16v, że po 1000km był czarny jak smoła. Wymieniłem też raz świece, na Brisk'i za 90zł i latam na nich już ponad 25k km i dalej żyją pomimo LPG. Fakt, teraz coś mi stuka z okolic amorka przedniego przy dużych naprężeniach, muszę to sprawdzić i może się okazać, że amorki do wymiany.
Wszystkie naprawy robiłem sam, poza alternatorem i rolką prowadzącą bo to zrobili mi w Italauto w Katowicach. Moja 155 ma problemy z rdzą, podłoga jest do remontu, tyle błotniki do wymiany, była przytargana z obu stron i widać nieudolną naprawę na błotnikach przednich - szpachla i to duuużo. Ale dałem za nią 2100zł, ma klime automatyczną, pełną elektrykę poza tylnymi szybami, jeździ się super a 140KM pozwala na normalną jazdę nawet z LPG. Większość napraw robiłem w tym roku, na raz się sporo rzeczy wysypało ale jednak stuknie mi za chwilę 200k km i ma prawo się wysypać osprzęt silnika, to jednak jest Fiat.. Także nie uważam, że jedynie 8v nadają się do jazdy, owszem sam takiej szukałem ale znaleźć taką zdrową to prawie cud, a w 16v można 'wybierać' (w porównaniu do 8v!)
Mam nadzieję, że mój opis coś tam naświetli, na pewno nie ma się co nastawiać na jakieś konkrety, bo w przypadku 155 trzeba brać przede wszystkim auto zdrowe, a to, czy to będzie 8v, 16v czy diesel to już druga sprawa. Co innego z V6, tu trzeba wiedzieć, że spala minimum 15l i to lekko, ale jako drugie auto świetna zabawka.
Pozdrowionka,
GrzesiuŻar