Witam,
Potrzebuję pomocy, opisu jak wymienić alternator w alfie 166 2,4 jtd silnik CF3
Więc tak, zamierzam zrobić to sam, na parkingu.
Pytanie pierwsze, sa dwa rodzaje alternatrów, Bosch i Magneti Marelii, u mnie jest magneti, podobno są zamienne, prawda?mogę włożyć Bosch-a? Bo mam okazje kupić taki z rozbitego auta.
Pytanie dwa (nie mam podręką zestawu kluczy, muszę pożyczyć z pracy) grzechotka+przedłużka+nasodwy, ale jaki? 19 czy 17?
Teraz tak, sam demontaż, znalazłem opis:
1. Odkręcić alternator (2 punkty mocowania, śruby możesz zostawić, żeby alternator pozostał w normalnej pozycji)
1. Odłączyć wąż gumowy (obejma zaciskowa - jednorazowego użytku) dochodzący do pompy wspomagania.
2. Odłączyć przewód metalowy (połączenie gwintowe tam gdzie jest plastik który osłania alternator przed ściekaniem
oleju).
3. Odkręcić 2 nakrętki M5, aby można było wyciągnąć plastik.
PS: warto byłoby sprawdzić czy samo wyluzowanie nakrętek M5 nie pozwoli na wyjęcie plastikowej osłony. U mnie z jednej strony był otwór, a z drugiej wcięcie. Jeśli masz u siebie dwa wcięcia zamiast otworu to mógłbyś wyjąć osłonę bez odkręcania przewodów, a to znacznie uprościło by sprawę.
Czytaj więcej: http://www.forum.alfaholicy.org/166/...#ixzz1wqnDNG77
Ok, jakie klucze do demontażu pompy wspomagania? A pompa CR? wyjdzie alternator bez odkrecania pompy? Strasznie mało tam miejsca...
Panie i Panowie, dam rade zrobić to na parkingu sam? Bo np w norauto odesłali mnie z kwitkiem...
Proszę o jakieś info w jakie klucze mam się zaopatrzyć bo bella stoi i stoi...