Ale jak to ma wpłynąć na niskie ciśnienie pompy paliwa?
![]()
Alfa Romeo 75 Turbo 1987
alfa Romeo 75 Turbo America 1990
Alfa Romeo Giulietta 1.6 1983
Alfa Romeo 145 1.4 boxer 1997
Alfa Romeo 155 V6 1996
Alfa Romeo 155 V6 1993 3.0 12V przekładka do 1.8 8v 1995
Myślę trochę wbrew Twoim podejrzeniom. Dlatego zadam po raz kolejny logiczne pytanie. Jeśli 2,5 bara to za niskie ciśnienie to jak ma wpłynąć na to inna jakość paliwa? Ciśnienie 95 czy 99 oktanów będzie chyba takie samo czy coś opuściłem na fizyce w siódmej klasie?
Na żabkę lałem już lepszego paliwa, dodatków czyszczących i w końcu czyściłem wtryskiwacze. Bez zmian.
A jest lepiej jak masz pełny bak?
Moim zdaniem to za małe ciśnienie paliwa może być przyczyną żabek, szarpania na wolnych obrotach i tym podobnych zachowań.
Zmierz AFR jeśli możesz, zobaczysz czy mieszanka jest za uboga.
Opuściłeś coś na pewno w szkole i nie chodzi tu o fizykę.
Czemu uczepiłeś się że ja sugeruję zmianę paliwa ze względu na słabe jego ciśnienie ? ja nic takiego nie napisałem tylko pomyślałem że to może byc inna przyczyna żabek Twojego auta a Ty pierniczysz w koło co innego. Lałeś lepsze paliwo czyściłes wtryski to zamyka sprawę którą ja sugerowałem teraz wymień sobie pompę paliwa tak jak sam sugerujesz
![]()
Alfa Romeo 75 Turbo 1987
alfa Romeo 75 Turbo America 1990
Alfa Romeo Giulietta 1.6 1983
Alfa Romeo 145 1.4 boxer 1997
Alfa Romeo 155 V6 1996
Alfa Romeo 155 V6 1993 3.0 12V przekładka do 1.8 8v 1995
Głupio się przyznać ale jeszcze nie jeździłem z pełnym bakiem.Głównie dlatego, że śledzę spalanie lejąc mniej więcej do połowy baku. Mimo wszystko czy połowa czy rezerwa nie mam różnicy - żabka jest. Nie wiem co to AFR ale chyba chodzi o skład spalin prawda? Mierzyłem to i wyszło, że mieszanka jest trochę uboga. Nie mam pewności tylko czy uboga mieszanka oznacza za mało paliwa czy powietrza?
- - - Updated - - -
Chyba trafiłem na Twój słaby dzień bo na mój temat o niskim ciśnieniu paliwa piszesz "zmień paliwo" nie pisząc, że to dotyczy żabki. Jak zapytałem normalnie jaki to ma związek z niskim ciśnieniem bo nie zrozumiałem Twojej sugestii to naskakujesz do mnie z poradą żebym trochę myślał. Teraz jak próbuję dopytać o co kaman to sugerujesz, że pierniczę w kółko zamiast wyjaśnić.
Myślałem, że forum jest od wzajemnego pomagania a nie wylewania złości na innych ale to nie ja jestem tu moderatorem.