Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 45

Temat: [145] Sonda lambda w boxerze

Użytkownik Romeo Avatar as
    Mieszka w
    Zduńska Wola
    Auto
    AR 145 / 1994 1,4 BOXER

Domyślnie

Cytat Napisał qb41
    Ja również miałem dylemat z sondą. Orginalna Boscha faktycznie kosztuje 6xx.
    Ale Grzelutek (dzięki ) polecił mi kolesia który zajmuje się tym i kupiłem orginalną sonde do mojej Belli i zapłaciłem za nią 240 z wysyłką. Jest 3 żyłowa do naszych boxerów.
    Jesli pamiętam dobrze to u mnie przewody te mają kolor czarny (chyba sygnalowy), czerwony (grzałka) i biały (grzałka). A Ty jakie masz kolory przewodów? Jestem ciekaw czy będzie pasować ta którą kupiłeś bez żadnych kombinacji typu za krótki przewów czy nie ta wtyczka. Czy oryginalna sonda lambda do naszych BESTII to bosch o numerze 0280140502? Daj znać czy wszystko bedzie OK, ja natomiast sprawdzę sondę u siebie :|
    Errare humanum est - Mylić się jest rzeczą ludzką.

Użytkownik Ogier
    Mieszka w
    Tymbark
    Auto
    145Boxer,147 1,9Mjet, 159 1,9JTDM

Domyślnie

No jestem, remont łazienki robię i rzadko zaglądam...
    To tak:
    Sonda do boxera 1,7 z 1995r. dedykowana --> bosch 0 258 003 772, dane ze strony alfy i bosch'a (droga troszku)
    Zamiennik ale z tabeli na europę --> bosch 0 258 986 506 (ja właśnie tą załorzyłem).

Proszę sobie Panowie jeszcze sprawdzić. O tyle mam zaufanie do tej tabeli że to tabela bosch'a a nie wypis z aukcji na Allegro...
    Proszę jeszcze link do dokumentu *.pdf : http://www.bosch.com.br/br/autopecas..._universal.pdf

Pozdrawiam i dajcie znać co dalej....

QBUS
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał as
    Cytat Napisał medork
    Panowie co do lambdy w moim przypadku:
    1. Załorzyłem "najtojsom" uniwersalną. Padła po 2 dniach.
    2. Załorzyłem uniwersalną ale już Bosha. Padła po 2 tyg.
    3. Dedykowana Bosch za droga.
    4. Więc gdzieś na necie znalazłem katalog Bosh'a z 7-mioma podstawowymi zamiennikami na rejon Europejski. Znalazłem, kupiłem(135zł), załorzyłem i już rok śmiga. Niestety dokument gdzieś mi się zapodział...
    Po przeczytaniu Twojego postu dochodzę do wniosku, że nie warto oszczedzać, ale zastanawiam się czy jeśli chcę spać spokojnie mam przepłacać. Dlaczego przepłacać? Znalazłem na stronie BOSCH-a dedykowaną do mojej BESTII sondę o numerze 0280140502 i kosztuje ona... prawie 650 zł :>>> Jaki numer ma ten Twój zamiennik i czy nadal działa? Ilu przewodowa jest ta sonda?
    To też nie jest reguła, że oryginał dedykowany będzie git. Mi niestety padła po dwóch miesiącach od założenia - właśnie jestem na etapie reklamacji i wymiany na nową.

Mieszka w
    Zduńska Wola
    Auto
    AR 145 / 1994 1,4 BOXER

Domyślnie

Cytat Napisał QBUS
    To też nie jest reguła, że oryginał dedykowany będzie git.
    To mnie zaskoczyłeś - myślałem, że skoro oryginal to bez najmniejszych problemów będzie pasował.

Jeśli chodzi o dobry zamiennik do mojej BESTII (0280140502) to nieważne czy z wtyczką czy bez (polutuje i będzie dobrze) ważne żeby charakterystyka pracy była jak najbardziej zbliżona do oryginału.

Czy poleci mi ktoś jakiś godny uwagi zamiennik do mojego silnika?

QBUS
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał as
    Cytat Napisał QBUS
    To też nie jest reguła, że oryginał dedykowany będzie git.
    To mnie zaskoczyłeś - myślałem, że skoro oryginal to bez najmniejszych problemów będzie pasował.

Jeśli chodzi o dobry zamiennik do mojej BESTII (0280140502) to nieważne czy z wtyczką czy bez (polutuje i będzie dobrze) ważne żeby charakterystyka pracy była jak najbardziej zbliżona do oryginału.

Czy poleci mi ktoś jakiś godny uwagi zamiennik do mojego silnika?
    Pasować to pasuje (przy czym ja mam T.S.a z 4 pinową wtyczką). Tylko po prostu albo była wadliwa od początku, albo cholera wie - pojeździłem trochę ponad miesiąc, ostatnio wyszło mi spalanie 15 litrow (!)/100km po mieście. Podjechałem na kompa i awaria sondy.

Na szczęście mam gwarancję i w przyszłym tygodniu będę miał już nową.

PS Polecam sklep "tanifiat" z Suwałk - wystawia się na Allegro, super obsługa!

Mieszka w
    Zduńska Wola
    Auto
    AR 145 / 1994 1,4 BOXER

Domyślnie

Sprawdziłem dziś swoją sondę - na szczęście jeszcze żyje. Podpiołem się bez wyciągania wtyczki - wbiłem agrafkę w konektor przewodu sygnałowego sondy (kolor czarny) wchodzący do wtyczki drogi pod przewód miernika podłączyłem do masy i ot cała filozofia podłączenia się pod sondę lambda.

Jeśli chodzi o wyniki pomiarów moim zdaniem jak najbardziej poprawne:
    - gdy dodaję gazu i obroty silnika się zwiększają napięcie spada do przedziału 0,0-0,2V;
    - gdy puszczam gaz i obroty spadają napięcie wzrasta do wartości 0,8V a nawet 1,0V.

Szkoda, ze nie zwróciłem uwagi na to co sie dzieje gdy obroty się ustabilizują na wysokim poziomie lub na biegu jałowym :mrgreen:

qb41
    Gość

Domyślnie

Witam.
    Wczoraj zmieniłem sonde w mojej (NGK 3 żyłowa biały, czarny, biały ale niestety nie wiem jakie numery :cry: ) Alfie, efekt :
    1.Auto jest znacznie żwawsze (naprawdę dużo żwawsze :twisted: )
    2.Spalanie spadło też Dużo (przejechałem 100km spalanie wyniosło między 7-8 l/100km)

Ale.... na kompie wychodzi mi błąd ogólny sondy :?: majster powiedział mi, że powodem może być to, że samochód miał kiedyś gaz i komp się na niego przestawił :?: i jeżeli chce mieć święty spokój to musiałbym podjechać do jakiegoś serwisu Alfy/Fiata i oni mi zrobią reset kompa.
    Nie wiem na ile to jest prawda, datedo prosiłbym Was koledzy o rade co zrobić? czy olać to na razie bo auto chodzi czy jednak coś takiego zrobić.

Z góry dzięki

Użytkownik Alfa i Omega Avatar solaris2007
    Mieszka w
    Polska
    Auto
    Alfa Romeo 156 SW 1,9JTDM (150KM) 2005r.

Domyślnie

moja alfa zaczela cosik wiecej palic niz ostatnio. z 10l na 13l. Czy to moze byc przez sade lambda? i czy w przypadku gdy jezdze na gazie tez jest taki symptom. Bo gdzies na forum czytalem ze jak sie na gazie jezdzi to sonda lambda nie ma zadnego znaczenia. mam sekwencje hlenderska.

Użytkownik Alfista Avatar lesio146
    Mieszka w
    SZAMOTULY(PYRLANDIA)
    Auto
    159 JTDm ; 156 V6 Qsystem

Domyślnie

Cytat Napisał qb41
    Witam.
    Wczoraj zmieniłem sonde w mojej (NGK 3 żyłowa biały, czarny, biały ale niestety nie wiem jakie numery :cry: ) Alfie, efekt :
    1.Auto jest znacznie żwawsze (naprawdę dużo żwawsze :twisted: )
    2.Spalanie spadło też Dużo (przejechałem 100km spalanie wyniosło między 7-8 l/100km)

Ale.... na kompie wychodzi mi błąd ogólny sondy :?: majster powiedział mi, że powodem może być to, że samochód miał kiedyś gaz i komp się na niego przestawił :?: i jeżeli chce mieć święty spokój to musiałbym podjechać do jakiegoś serwisu Alfy/Fiata i oni mi zrobią reset kompa.
    Nie wiem na ile to jest prawda, datedo prosiłbym Was koledzy o rade co zrobić? czy olać to na razie bo auto chodzi czy jednak coś takiego zrobić.

Z góry dzięki
    "majster"to bajkopisarz...nie jest wykluczone ze sonda jest nieodpowiednia.to ze ma trzy przewody,ze kolory sie zgadzaja to wcale nie oznacza(a tak pisza na allegro)ze sonda bedzie idealnie wspolpracowala!
    Były inne wcześniej. Teraz 159 i 156 oraz 155 do sprzedania.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar solaris2007
    Mieszka w
    Polska
    Auto
    Alfa Romeo 156 SW 1,9JTDM (150KM) 2005r.

Domyślnie

zobaczcie na tej stronie ja do swojej znalazlem za 266zl. i sa na mniejscu i ktos pisal ze to orginalna. http://sklep.intercars.com.pl/