Witam.
Mam prośbę do bardziej wtajemniczonych i doświadczonych o podpowiedź jaki kabel diagnostyczny i najlepiej gdzie kpić. Silnik mam 2,4 JTD 99r.
Witam.
Mam prośbę do bardziej wtajemniczonych i doświadczonych o podpowiedź jaki kabel diagnostyczny i najlepiej gdzie kpić. Silnik mam 2,4 JTD 99r.
Ostatnio edytowane przez Cubus00 ; 15-06-2012 o 18:46
Kupiłem 2 lata temu u tego gościa: fhu-elro http://allegro.pl/listing/user.php?us_id=15996333, do VW/Seat/Skoda/Audi za chyba 37zł i działa bez problemu z FiatECUScan. Podłączałem też nieco droższy z CAN od kumpla i działał tak samo. Teraz wziąłbym coś z przełączaniem linii K, żeby podłączyć się też z ABS czy Ksenonami.
P.S. Na chomikuj.pl jest FiatECUScan 3.5 z witaminką - loaderem. Testowany przedwczoraj, śmiga pięknie, a to dobry program do naszych belli.
I do najnowszego jest witaminka, linka nie podam ale szukać należy pod nazwą "Loader For FiatEcuScan 3.6" (I wynik z google np).
Dzięki za tak szybką reakcję. Nie miałem wcześniej do czynienia z tymi cudami więc sam nie wiem jeszcze na co się zdecydować. Nie chcę szastać kasą bo to będzie na początek do nauki. Dam radę? Program już sobie stargałem.
Bez problemu, program jest w języku polskim nawet, podpięcie kabelka to pikuś, polecam kabel od viakena ten co podał Cubus00, są do niego sterowniki pod windowsa 64 bitowego. W programie trzeba w zasadzie tylko ustawić interface w ustawieniach (port com) ale to to klikasz scan i Ci podpowiada. Później wybierasz tylko model, silnik, i sterownik który Cię interesuje (do ABS/poduszek trzeba przełączyć jeszcze pstryczek na kablu, do silnika jest 7). Przypominam że wtyczka jest nad bezpiecznikami we wnętrzu. Problemem może być co najwyżej interpretacja uzyskanych informacji ale na forum jest wszystko ładnie opisane.
Poczytałem opis tego kabla. No nie wygląda to źle i nie jest chyba tak skomplikowane jak mi się wydawało. Można wyrwać gdzieś opisy błędów czy parametry fabryczne dla porównania?
Dziękuję wszystkim za naświetlenie sprawy. W razie problemów wale z pytaniami.
FiatECUScan każdy błąd wyświetla z opisem, a dla niektórych wartości jak np. ilość powietrza, może podawać wartość oczekiwaną i rzeczywistą.