Nie chce mi się czytać tylu stron o piaskowaniu.Nie mam pojęcia skąd taki pomysł.Nawet restauratorom zabytkowych aut nie przyszło by do głowy by piaskować karoserię.
- - - Updated - - -
Kroseria jest cynkowana inną technologią niz konstrukcje stalowe..
- - - Updated - - -
Jedna sensowna odpowiedz.
Były inne wcześniej. Teraz 159 i 156 oraz 155 do sprzedania.
Karoserię w samochodach do renowacji piaskuje się łupinami orzechów ,żeby nie narobić w gniotów.
czyli ogólnie mówiąc piaskowanie to zły pomysł...???
Alfa Romeo 155 2.0 16v 150 km...
Ogólnie zły, w przypadku Alfy 155 bardzo zły. Części blacharskie do tego auta są w rewelacyjnych cenach, po co niszczyć sobie auto piachem?
Ja też prawie zdecydowałem się na piaskowanie swojego Spidera - płakałbym dziś rzewnymi łzami gdybym to zrobił.
Powiem tak, jeśli jeszcze nie jesteś przekonany: Redżi kupił parę eleganckich drzwi do swojego Sud Sprinta i postanowił je oczyścić ze starego lakieru i rdzy przez wypiaskowanie.
Po wypiaskowaniu drzwi poszły na złom - blacha się przegrzała, sfalowały się i nadawały się do wyrzucenia.
a więc jak przygotować auto do lakierowania, tak aby usunąć lakier, a później jeszcze pouzupełniać ubytki po rdzy (oczywiście jak uprzednio rdzę usunąć?)?
powiem tak:
nie wiem gdzie leży rdza, ale chcę, aby raz polakierowany samochód starczył już na wiele lat, powiedzmy, że do końca świata
Czyli jak chcę przemalować auto, całego lakieru zdejmować nie trzeba?
Chcę po prostu, żeby wszystko było solidnie wykonane i przetrwało nie jedno pokolenie. No i dobrze się trzymało.
Wiem, że dużo zależy od lakiernika, ale przed pójściem do lakiernika chcę się zapytać jakiego lakiernika mam szukać. Teraz wiem, że jak będzie ziomek chciał piaskować to powiem "do widzenia".
Nieważne gdzie i kto Ci to będzie robił, efekt takiej pracy to 5 lat maksymalnie. Później zaczyna się to samo.
Alfa Romeo rządzi i wymiata na ulicach świata. Gniecie diesle i auta D.
Alfa Romeo 155 2.0 16V TS '97 - była
Alfa Romeo 156 2.0 16V TS '98 - była
Renault Laguna III 2.0 T '08 - była
Dodge Caliber 2.0 CVT '07 - był
Renault Laguna 2.0 dCi '12 - jest
Lancia Delta 1.4 TB '09 - była
Alfa Romeo GT 2.0 JTS '04 - jest
Szkoda mi było w sensie że całą alfę można kupić w cenie remontu silnika. I to z gazem jeszcze
A za 8 czy 9 tysięcy które kolega chciał dać blacharzowi to można kupić naprawdę fajną 155-tkę. Jakbym miał tyle kasy wsadzić w blachę (i to z niepewnym skutkiem) i tak lubił ten model to bym szukał q4 (bez rdzy)