Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Temat: problem z otwarciem drzwi , awaria klamki

Sesques
    Gość

Domyślnie problem z otwarciem drzwi , awaria klamki

Panowie i Panie potrzebuje pomocy, dobrego slowa a moze i pocieszenia?
    Wlasnie wrocilem z garazu, po 6 godzinach dlubania w drzwiach tylnych, nic nie zyskalem.
    W alfie woze dzieci wiec mam blokady na otwieranie drzwi od srodka. Niestety awarii ulegla klamka zewnetrzna. Nie odbija do konca tylko jest zablokowana. Drzwi nie mozna otworzyc od srodka ani z zewnatrz, idac ta sciezka nie moge zdemontowac zamka poniewaz sruby sa niedostepne. Ciagniecie za klamke wewnetrzna nie pomaga a rozebrane drzwi od srodka nie daja miejsca na zabawe z zamkiem. Co robic? Jak robic? Kto moze mi pomoc?
    Ostatnio edytowane przez Sesques ; 18-06-2012 o 22:44

Użytkownik Romeo Avatar Pietia
    Mieszka w
    Ze wsi za odrą, pod Opolem xD
    Auto
    Mia Bella AR 147 1,6TS 01r.

Domyślnie

wpisz w google: "awaryjne otwieranie samochodów" chyba, że ktoś tutaj Ci pomoże

klekot ™ gorol Quadrifoglio Verde Avatar bocian
    Mieszka w
    SD ( Dąbrowa Górn. )
    Auto
    156 1.6 TS , GT 1.9 JTD ,159 SW Ti 2.0 jtdm , Volvo 4.4 V8 , Jeep GC WK2 5.7 Hemi

Domyślnie

pituś - tu nie chodzi właśnie o awaryjne wejście do autka
    bo to przeważnie tyczy drzwi przód
    tu jest niezły kłopot z drzwiami tylnymi i dostaniem się do zamka

Sesques
    Gość

Domyślnie

widze ze nikt niema pomyslu.. jakos daje sobie rade bez jednych drzwi ale to uciazliwe na dluzsza mete, tymbardziej przy sprzedazy..
    jestem juz tak zdesperowany ze wczoraj mialem ochote wziasc szlifierke i wycinac blache od wewnatrz az do zamka ;

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AlfaRomeo Brera 2.4 / Stelvio MY20

Domyślnie

Może da się zrobić takiego szpeja, którego będzie można wsunąć od zewnątrz, w szparę drzwi, i który będzi miał jakiś taki element, który się przekręca. Tak się zastanawiam, i teoretycznie było by to możliwe - bo przecież jakby się udało, to wewnętrzna klamka zadziała...

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Strzelce Krajeńskie/Kruszwica
    Auto
    ALFA ROMEO 147 1.9jtd

Domyślnie

jak już po rozbierałeś to może te druciki łączące klamki z zamkiem się wypieły z plastików ?? i wiszą lub spadły

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Kraków
    Auto

Domyślnie

z tego co wiem, w tylnim zamku wszystko jest zintegrowane w jedną całość. Jedynie idzie jedno cięgno do klamki wewnętrznej, która jest "wyłączona" w zintegrowanym zamku...
    Tak przynajmniej wygląda to na EPERze.
    http://eper.fiatklubpolska.pl/navi?S...&DRW_NUM=5%7C0

Chociaż faktycznie, jest też w górnej części zamka (element nr 1) taka wajcha która prawdopodobnie idzie do klamki zewnętrznej. Spróbuj (jeśli masz zdjęty boczek), jakoś dostać się do tego elementu, i pociągnąć za niego (prawdopodobnie w górę).

- - - Updated - - -

http://eper.fiatklubpolska.pl/navi?S...&DRW_NUM=4%7C0

Możliwe, że Ci się wypiął ten drążek (element nr 3)

Sesques
    Gość

Domyślnie

sluchajcie, do zamka w drzwiach ida dwa ciegna,jedno od klamki wewnetrzen a drugie od zewnetrznej.
    ciegno pionowe do klamki zewnetrznej jest przymocowane do zamka,natomiast jego druga strona spadla z klamki.
    probowalem ciagnac linke wewnetrzna ale nic to nie daje poniewaz jest wlaczona blokada..
    mateuszszar, nie widze takiej mozliwosci, jest tam za malo miejsca na prace, z drugiej strony nawet jesli cos tam wsadze to porysuje lakier na drzwiach a i tak nie bede w stanie przekrecic o 90* tego plastiku..

myslalem na zlamaniu tej blokady mocnymi pociagnieciami za ciegno, ale to moze spowodowac zerwanie mocowan w zamku i niestety zamek do wymiany..
    myslalem nawet nad odkreceniem z zawiasow calych drzwi ale nie nie dam rade ich sciagnac do czasu az zamek nie pusci.

sytuacja jest ciezka, czekam na dalsze pomysly

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Kraków
    Auto

Domyślnie

ten szpej, do odblokowania "blokady", który zaproponowałem, musiałby być z pastiku, zrobiony odpowiednio... nawet mam pomysł, jak to zrobić, ale póki co gorzej z wykonaniem (czas... niestety).
    Gdzie mieszkasz?

A co do zamka, oraz dojścia od wewnątrz... to jeśli masz ściągnięty boczek, to nie dasz rady jakoś podejść pod to górne cięgno? (od klamki zewnętrznej)?
    Wewnętrzna klamka jest zblokowana, więc nie ma co, bo i tak nie otworzysz. Ale z tą wewnętrzną, to możnaby pokombinować.

Użytkownik Romeo Avatar jacek83
    Auto
    alfa romeo 166 2.4 jtd 150km 2001r

Domyślnie

Miałem tak samo w swojej alfie, musiałem rozbić zamek od środka przy zamkniętych drzwiach. Jeśli mi się udało tobie też się uda, młotek przecinak i poszedł. U mnie była taka przyczyna że podczas mocnego zamknięcia drzwi pękł aluminiowy zatrzask który rygluje zapadki w zamku. Opisywałem jakiś czas temu ten przypadek.