Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 20

Temat: Czyszczenie wtryskiwaczy JTS

Użytkownik Ogier Avatar Aleks_K
    Mieszka w
    Wałbrzych
    Auto
    Alfa Romeo GT 2.0 JTS

Domyślnie

Wiec w zasadzie to pewnie nawet podpiecie pod kompa nie do konca powie mi co to jest ?

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.0 JTS 2004r

Domyślnie

Dzięki użytkownikom Majka i bubu321 udało się mojego JTS'a doprowadzić do porządku. Bubu321 jest z Wrocławia i na pewno chętnie pomoże w zdiagnozowaniu usterki. Zna się na rzeczy i potrafi dużo przeczytać z parametrów silnika. Mogę go polecić jak nikogo innego jeśli chodzi o diagnozę silnika przez OBDII. Skontaktuj się na Privie z nim. Z pewnością odpowie na nurtujące Ciebie pytania i pomoże zdiagnozować usterkę. Do Wrocławia nie ma daleko z Wałbrzycha a z pewnością wszystkie ASO się chowają do bubu321 jeśli chodzi o JTS'y. Mało samochodów z tymi silnikami jeździ po Polsce i nawet w ASO nie do końca wiedzą co i jak z tymi silnikami zrobić.

Dopowiem jeszcze, że Majka się ucieszy z możliwości przetestowania innego GT z takim samym silnikiem.

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR GT JTS 2004

Domyślnie

Szczerze mówiąc, nie wiem jak silnik pracuje na 3 cylindrach, dowiem się jak wyjmę cewkę, odłączę łączówkę od wtryskiwacza, podłączę tester i zobaczymy wtedy co się stanie po uruchomieniu silnika w JTS i jakie błędy pokaże ECU. Wtedy wrzucę logi w nasz wątek – tam, gdzie aktualnie przygotowujemy się do dalszych testów. Ale skoro czuć świetnie jak zapłon wypada, to na 3 cylindrach musi być mega nierówno. Masz MCSF – warto odczytać błąd, programami FES i alfadiag – ten ostatni podaje warunki środowiskowe zachodzenia błędów, jak pisali bubu i euroscan.

MCSF miałam tylko raz.

Nie wiem, czy Twój samochód jeździ – tak żeby można było bezpiecznie wykonać test OBD, nie umiem tego ocenić. Jeśli można – wykonaj go, jak innym proponujemy, nie dla mnie, żebym miała porównanie, ale dla siebie, aby koledzy pomogli Ci zdiagnozować. Może być jednak w trybie awaryjny

George11 napisał Ci pewne możliwości, są koledzy, którzy potrafią ustalać diagnozę na podstawie wyników testów, a także objawów. Trzeba jednak pokazać kody błędów, logi i opisać objawy, a potem podadzą dalsze sugestie.

A przede wszystkim skontaktuj się z bubu321 i jego pytaj o wszystko, jak napisał Kurzyk!
    Ostatnio edytowane przez Majka ; 23-06-2012 o 11:27

Hanys Romeo Avatar george11
    Mieszka w
    slask
    Auto
    GT, Lancia Ypsilon 1,3 JTD 03'było jest BMW 225xe, Ford Custom 2.0 2018.

Domyślnie

oo jest i Majka, wszystko juz wyłuszczyła

pzd,

Użytkownik Ogier Avatar Aleks_K
    Mieszka w
    Wałbrzych
    Auto
    Alfa Romeo GT 2.0 JTS

Domyślnie

Znalazłem wydruk z ASO, może komuś powie to coś więcej niż mi Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	Scan0009.jpg
Wyświetleń:	150
Rozmiar:	38.7 KB
ID:	60047

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR GT JTS 2004

Domyślnie

Już było:

Cytat Napisał Kurzyk Zobacz post
    Bubu321 jest z Wrocławia i na pewno chętnie pomoże w zdiagnozowaniu usterki. Zna się na rzeczy i potrafi dużo przeczytać z parametrów silnika. Mogę go polecić jak nikogo innego jeśli chodzi o diagnozę silnika przez OBDII. Skontaktuj się na Privie z nim. Z pewnością odpowie na nurtujące Ciebie pytania i pomoże zdiagnozować usterkę. Do Wrocławia nie ma daleko z Wałbrzycha a z pewnością wszystkie ASO się chowają do bubu321 jeśli chodzi o JTS'y
    Skoro nam pomógł i pomaga, myślę, że pomoże i Tobie.
    Ostatnio edytowane przez Majka ; 23-06-2012 o 08:30

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar bubu321
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    G 1.4 MA 170CV ECU Nexus 8GMF

Domyślnie

- z tego wydruku z ASO oraz z zapisu "Wynik Testu 15 wynika że panowie zrobili reset parametrów adaptacyjnych oraz wcześniej reset błędu.
    - po takim resecie na czas adaptacji, nauki auto nie będzie łapać błędu.
    - ale ten błąd powróci, ponieważ tak na prawdę nic nie było zrobione.

- lejący wtryskiwacz objawia się zwykle kłopotami podczas rozruchu silnika, a i spalanie jest astronomiczne.
    - diagnostyka nie pokaże tego wprost ale parametry long i short w danym banku będą na to wskazywały, niestety nie pokażą który to wtryskiwacz.
    - tak na marginesie to przebieg ponad 100 Kkm kwalifikuje wtryskiwacze do czyszczenia, dziwne jest to że tego punktu nie ma w instrukcji obsługi.
    Ostatnio edytowane przez bubu321 ; 27-06-2012 o 07:01
    + e-Niro KIA 64 kWh battery, 200CV, 400 Nm

Użytkownik Romeo Avatar Abidibi1509
    Mieszka w
    Świecie
    Auto
    Alfa Romeo GT 1,9 JTD 150 KM, 147 FL 1.9 JTD 116 KM

Domyślnie

ja ostatnio sprawdzałem swoje wtryski metodą strzykawek i wężyków. Wszystkie leją idealnie, więc teraz kopcenie zwalam na źle zregenerowaną turbinę, która ostatnimi czasy zaczęła wręcz "piszczeć" :/

Hanys Romeo Avatar george11
    Mieszka w
    slask
    Auto
    GT, Lancia Ypsilon 1,3 JTD 03'było jest BMW 225xe, Ford Custom 2.0 2018.

Domyślnie

chcialbym zaznaczyc ze kolega ma GT z silnikiem JTS, a Ty JTD wiec róznica zasadnicza!! on nie zrobi sobie testu przelewowego.

pzd.

Użytkownik Embrion Avatar yamahasupermoto
    Auto
    Alfa GT Jtdm

Domyślnie Wtryskiwacze JTS

Czy ktoś orientuje się czy w silnikach benzynowych JTS pod wtyskiwaczami montowane są miedziane podkładki (uszczelki) takie jak w silniku diesla JTD?