Strona 8 z 8 PierwszyPierwszy 12345678
Pokaż wyniki od 71 do 75 z 75

Temat: Q2 kto ma niech zagląda i pisze ;]

Użytkownik Znawca Avatar r-sokol
    Mieszka w
    Puławy (Jaroszyn), woj. Lubelskie
    Auto
    AR 156 2.0TS '98 ecu: M1.5.5 żona, AR 33 1,7 16v P4 stoi i czeka na..., AR 156 2,5 V6 '02 ecu ME 3.

Domyślnie

Witam
    Jeśli się mylę to niech mnie ktoś poprawi. Bardzo mnie interesowało w jaki najprostszy sposób sprawdzić czy w naszej skrzyni siedzi torsen czy zwykły mechanizm różnicowy. Po lekturze tego tematu i linków w nim zawartych, zwłaszcza przedstawiających budowę torsena b, oglądzie własnej skrzyni, dochodzę do wniosku, że główna różnica powinna być widoczna jak się zajrzy w otwór po zdemontowanej półosi (napewno prawej - lewej nie sprawdzałem) - mianowicie jeśli w skrzyni siedzi zwykły mechanizm to w otworze powinno być widać oś satelitów (około 1cm grubości, w poprzek otworu). Jesli w skrzyni siedzi torsen b, to w otworze będzie widać lico drugiej półosi - bez żadnych osi biegnących w poprzek otworu (jeśli zdemontowane obie półosie - powinno być widać niebo przez okrągły otwór :-)).
    Jeśli to prawda to wystarczy popytać sprzedających na allegro skrzynie 6-ciobiegowe od ar 1,9 czy w otworze mechanizmu widać w poprzek oś, jeśli nie to skrzynia z torsenem... (albo bez mechanizmu).
    Bo zdemontowaniem pokrywy mechanizmu to trochę za dużo roboty zdaje mi się...
    Prawda czy fałsz?
    pozdr.
    Sprzedam skrzynię do crosswagona, 750 do uzg r-sokol@wp.pl

Użytkownik Rowerzysta Avatar wasyl
    Mieszka w
    Białystok
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.5 V6 2002

Domyślnie

Jest to najpewniejszy sposob sprawdzenia. Z tego co ja wiem, to wlasnie jesli przez otwor widac poloske z drugiej strony tzn ze jest torsen, a jesli przechodzi "walek" to nie ma torsena.

Użytkownik Romeo Avatar LukeMazur
    Mieszka w
    Bieszczady
    Auto
    Toyota Supra JZA80 / Nissan Stagea RS260

Domyślnie

Lekki odkop, ale czy to jak nawracam na asfalcie na pełnym skręcie i czuje jak wewnętrzne koło przeskakuje, czy tam szura po asfalcie, całkiem inaczej jak w drugiej GT to mogę sie tu spodziewać Q2?

Wypożyczę maszynkę do zaginania nadkoli - PW

Użytkownik Alfista Avatar Andrzejsr
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    156sw 2.5V6, 166 3.2V6, 156 2.0TS 'cup'

Domyślnie

Na pełnym skręcie początkowo czuć zacieśnianie zakrętu - nawet laik to wyczuje, moja żona to zauważyła kiedyś wracając lekko zaniepokojona (żeby nie powiedzieć wystraszona ) - "co to było ?!" . Później w miarę nabierania prędkości już siła odśrodkowa i bezsensowne wyważenie - położenie silnika , akku itd. w stosunku do osi robią swoje niestety :-/
    Jeszcze jak masz dwie GT - to po podniesieniu jednego koła możesz porównać - w tej ze szperą ciężko obracać.

Użytkownik Romeo Avatar LukeMazur
    Mieszka w
    Bieszczady
    Auto
    Toyota Supra JZA80 / Nissan Stagea RS260

Domyślnie

Dzis sprawdze ale wskazuje na to ze mozliwe....

Wypożyczę maszynkę do zaginania nadkoli - PW