Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Temat: mozna ustawic sekwencje na odlaczonej sondzie??

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa Romeo 1.8 16v ts 1998r.

Domyślnie mozna ustawic sekwencje na odlaczonej sondzie??

Witam. Mam pytanko...Mam uszkodzona sonde i ja odlaczylem bo mam dzirawy lacznik elastyczny przy wydechu a kolega doradzil ze lepiej bezpieczniej bedzie na odlaczonej bo auto wtedy pracuje z map benzyny a nie kozysta z uszkodzonej sondy...to prawda? Czy nic sie nie stanie z tymi mapami?? I drugie pytanko bo mam gaz sekwencyjny i chce go jakos wyregulowac na wyjazd na wakacje (sonde wymienie po powrocie) gazownik powiedzial ze moze wgrac jakies mapy ale nie beda idealne przeb brak sondy....jak to zrobi i bede jezdzil na gazie to nic nie namieszam w mapach benzyny?? Pzdr.

bulan74
    Gość

Domyślnie

a jaka masz instalacje?

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Winiar00
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    Alfa Romeo 159 2.4 SW

Domyślnie

Tak jak kolega wyżej napisz jakiej firmy jest instalacja, mapami się nie przejmuj jak się rozjadą wystarczy wyzerować parametry i pojeździć (około 200km) na zdrowym silniku i wszystko będzie ok.
    Ostatnio edytowane przez Winiar00 ; 07-07-2012 o 14:48

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto

Domyślnie

stag-200

- - - Updated - - -

A to zerowanie to reset np.alfadiagiem parametrowa adaptacyjnych czy inaczej sie to robi?? To moge naodlaczonej sondzie jakos ustawic ten gaz,moze mi wgrac jakies podstawowe mapy?? Slyszalem ze gazownik cos kasuje robie 10km na benzynie potem 10 na gazie i jakos tye mapy sie nachodza a on potem to zapisuje...mozna tak bez sondy??

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Strzelce Krajeńskie/Kruszwica
    Auto
    ALFA ROMEO 147 1.9jtd

Domyślnie

bez sondy tak czy owak nie będzie to chodzić co kolwiek by gazownik nie zrobił komp od benzyny na bieżąco odczytuje skład mieszanki z sond na podstawie zawartości tlenu itd ....
    jeździj tak jak masz i nie daj się naciągnąć
    będzie się świecić marchewa auto zapewne będzie zamulone spalanie może skoczyć ale nie musi
    Kolejna alfa kolejne problemy

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto

Domyślnie

Zapalala misie marchewka wczesniej jak mialem blad spalania stukowego (niesprawny czujnik) Teraz na odlaczonej sondzie (bo nie dziala) zadna marchewka sie nie zapala...Chodzi mi tylko czy mozna na odlaczonej sondzie ustawic gaz pod benzyne (wiadomo ze nie bedzie to idealnie)??

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Strzelce Krajeńskie/Kruszwica
    Auto
    ALFA ROMEO 147 1.9jtd

Domyślnie

dziwne że się nie świeci ... w sumie mi sonde wywaliło po 250 km jak odłaczyłem
    jak auto chodzi to nic nie kombinuj bo komp od gazu i tak zczyta parametry z kompa od benzyny i złapie lekkiego muła
    Kolejna alfa kolejne problemy

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto

Domyślnie

Ale ten gaz byl zakladany przy uszkodzonej sondzie i przeplywce zuzytej....no i jak byl nie sprawny stukowy. Dlatego teraz chce go ustawic troche bo jest kompletnie popie...... nawet boje sie wlaczac gazu i dlatego pytam czy mozna go troche podregulowac bez sondy??

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    ES
    Auto
    33 SW

Domyślnie

Cytat Napisał daniel675 Zobacz post
    Witam. Mam pytanko...Mam uszkodzona sonde i ja odlaczylem bo mam dzirawy lacznik elastyczny przy wydechu a kolega doradzil ze lepiej bezpieczniej bedzie na odlaczonej bo auto wtedy pracuje z map benzyny a nie kozysta z uszkodzonej sondy...to prawda? Czy nic sie nie stanie z tymi mapami?? I drugie pytanko bo mam gaz sekwencyjny i chce go jakos wyregulowac na wyjazd na wakacje (sonde wymienie po powrocie) gazownik powiedzial ze moze wgrac jakies mapy ale nie beda idealne przeb brak sondy....jak to zrobi i bede jezdzil na gazie to nic nie namieszam w mapach benzyny?? Pzdr.
    Jeśli wyniki sondy są zafałszowane poprzez dziurawy wydech to chyba lepiej żeby w ogóle komp ich nie widział i pracował "na sztywno". Co do regulowania gazu przy odpiętej sondzie to wszystko można tylko pytanie skąd będziesz wiedział że jest ok/nie ok? Chyba że wybadać co 1ms zakres regulacji i starać się ustawić tak by było w tej bogatszej połowie - pytanie po co rzeźbić, skoro wystarczy po prostu zrobić ten wydech.

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto

Domyślnie

I tak pierw zrobie wydech ale chodzi o to ze sonda swoja droga jest walnieta... i dlatego pytam o te ustawienie gazu bez sondy...