przy et 37.5 i niższym i oponie 225/45/17 będzie obcierać i niszczyć nadkole z tyłu napewno![]()
przy et 37.5 i niższym i oponie 225/45/17 będzie obcierać i niszczyć nadkole z tyłu napewno![]()
Zwróć uwagę, że hubert pyta o 225/45 R17, a nie o profil 40 taki jak Ty masz.
Jak kupowałem opony to wsadziłem na chwile 225 i na koleinach nie było zbyt ciekawie. Dlatego wtedy wybrałem 205, a obecnie jeżdżę na 215 i w zupełności wystarcza.
I tak jak napisałem omen - dużo zależy od ET felgi
Today we are living our future memories..
Avari ma 225/45r17 Nexen 3000 bo sam zakładałem xD fakt faktem jak ktos jezdzi samochodem przez caly dzien to niestety nie jest to komfortowe rozwiazanie przy seryjnych amorach, podejrzewam ze przy sportowych rowniez, samochod jest twardy no ale cos za cos. Nie da się ukryc ze w zakretach zachowuje się jak przyklejony. O dziwo koleiny to pikus w porownaniu do dziur ktore odbijają się na kregoslupieJa dałem radę bez wiekszego problemu, ale jak ktoś ma wybredną naturę to wiadomo...
Aha, zapomniałem dodać ze ociera z tyłu, tą filcową osłone wytrze napewno, ale nic pozatym![]()
u mnie 225 obcierało przy skręcaniu i przy wjechaniu w dziurę. Wyraźnie było słychać z tyłu przytarcie na hopce np.
215/45 R17 jest zalecana przez producenta i tak powinno być.
Sorki literówka mam 45aj
Tak Wytarło nadkole z tyłu
![]()
A po drugie nie jeżdżę jak baba umiem omijać koleiny i w nie wjeżdżać.
Jedyny minus to taki że mnie wkurza mocowanie się z kierownicą jak wjadę w wyżłobienia po tirach. Przesrane jak jeszcze się hamuje w tym momencie.
I druga sprawa wszystko zależy od odczucia kierowcy więc być może to też sprawa dość osobista. Są tacy którzy lubia sztywne i twarde zaw. a są tacy których wkurza takie cos więc.
- - - Updated - - -
Ale nie ociera tył jak jadę sam.
Dziękuję koledzy za informacje
Pozdrawiam
ja powiem tak. Mam obniżone zwieszenie, sportowe... kupując moją alfe stała na 225/45 r 17 pirelli. Felgi gt szprychy. Chcąc wymienić na takie same wulkanizator pokazał mi coś co było dla mnie wielkim zskoczeniem, otóż przednie opony tarły wręcz o górny wahacz, było tak mało miejsca że nawet mały palec nie chciał wejść mm. musiałem z przodu założyć 215 a z tyłu są 225. być może dystanse coś pomogą ?. Ja i tak na wiosnę zmienie wszystkie 4 na prawie nówki. Temat stary, ale może coś pomogę. Pozdrawiam.
źle dobrana opona do flegi.
za szeroka opona na wąskiej feldze.
225 na szprychę za szeroka ??
od kiedy to ?
ta felga spokojnie przyjmuje 225
o ile dobrze pamiętam w szprychach z GT jest 7"
czyli przedział opon spory
i na pewno 225 do 7" jest ok
- - - Updated - - -
dla tej felgi opona 225 jest ok
może w przypadku 147 nie bardzo ( nie wiem )
ale sama felga jest ok na 225
- - - Updated - - -
raz
http://www.felgi.pl/artykul/szerokosc-felgi-i-odsadzenie-et-offset
dwa
http://www.nakole.pl/tabela-szerokosci-felgi-a-opony.php
trzy
http://www.alufelgi.pl/?pid=49
itd itp
Mam u siebie 225/45/17 na feldze 7". Bella ma pakiet TI i nic mi nie trze. W żadej sytuacji na drodze nie spotkałem się żeby mi otarła opona o cokolwiek...Nie sprawdzałem tylko jazdy z pięcioma osobami na pokładzie...Co do samego komfortu jazdy to niestety coś za coś, czyli wygląd i trakcja jak najbardziej za ale komfortu to tu nie ma za grosz.Jest twardo, kierownicę musisz trzymać mocno w łapach, bo lubi pociągnąc w jedną lub drugą stronę w zależności jak pofałdowany jest asfalt...Opory toczenia też są pewnie większe, ale to jest chyba parametr drugoplanowyAle jeśli chodzi o sam rozmiar to 147 wygląda na takim kapciu bardzo przyjemnie
![]()