Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 123456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 55

Temat: Kilka informacji przed zakupem Alfy 159

janio
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał _cichyy_ Zobacz post
    No i mam, ale na chłodno w mojej ocenie już 159 nie jest taka fajna, jak myślałem że będzie i z tego powodu zapewne dłużej znajomości z nią miał nie będę
    O, to właśnie mi chodziło, bo Twój poprzedni wpis przypomina trochę kogoś, kto trzymając rękę w ogniu, narzeka, że go parzy Tym bardziej, że w opisie masz Audi A6 3.0 Quattro

Użytkownik Rowerzysta Avatar por.Jaszczuk
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR 159 SW JTDm 2007 & VW Passat 2018 2.0TDI

Domyślnie

Porównując AR159 do Octavia II 2.0 TDI PD z 2007 i Mondeo 2.0 TDCi z 2010 wszystkie auta w wersji kombi, którymi ostatnio dużo jeżdziłem:
    -strona wizualna > zdecydowanie na + ... ALFA
    -silnik JTDm 16V 150PS > na + ALFA ... m.in. za trwałość, spalanie i podatność na chiptuning ...
    -zawieszenie > na + ALFA ... trwałe i nie jest za twarde
    -koszty serwisu, części i ubezpieczenia > na duży + ALFA
    -jakość montażu i spasowanie elementów > dobra ... na poziomie Mondeo ale słabiej niż w OCTAVI
    -ilość miejsca > jest komfortowo z przodu [mam 182 cm wzrostu] ale z tyłu komfortowo tylko dla dzieci
    -bagażnik w wersji kombi > akceptowalny na bagaże dla małej rodziny [moja to 2+2] ... i wchodzi wózek dla małego dziecka
    -brak dużych schowków > najbardziej brakuje w drzwiach
    -auto łatwo modyfikowalne > mam już beżowe wnętrze, dodałem tempomat, kierownicę multimedialną, poprawiłem hamulce ...
    -ergonomia dobra lecz podporządkowana mocno stronie wizualnej > zaakceptowałem to dopiero po kilku miesiącach
    -fun z jazdy nieporównywalny ... Alfa.

Czy kupiłbym ponownie ALFĘ 159 ? zdecydowanie TAK.
    Ostatnio edytowane przez por.Jaszczuk ; 18-07-2012 o 20:05

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Czarny_28
    Mieszka w
    Dębica RDE - podkarpackie
    Auto
    AR 159 SW, Progression, Nero Oceano, 1.9 JTDm 16V, 2006r.

Domyślnie

Cytat Napisał _cichyy_ Zobacz post
    Widzisz Alfy 156 miałem 4 sztuki , odpowiadało mi to auto i tylko zmieniałem między sedan/kombi i silnikami, więc o Alfie miałem dobre zdanie i chciałem nowszą 159.
    Co więcej , przed zakupem 159 miałem okazje pojeździc taką z silniikem 2.4 i automatem i ogólne wrażenia były całkiem spoko , co jest kolejnym przykładem że ocenić auto można dokładnie wtedy jak się nim troche pojeździ , a nie zrobi jaką jazdę próbną.
    Przecież nikt mi nie kazał kupić 159 , sam zawsze chciałem taką mieć , głównie z tego względu , że wizualnie bardzo mi się to auto podoba i o Alfie miałem pozytywne wrażenia po moich AR 156 . No i mam, ale na chłodno w mojej ocenie już 159 nie jest taka fajna , jak myślałem że będzie i z tego powodu zapewne dłużej znajomości z nią miał nie będę

Zwolennikiem "paska w tedeiku" akurat nie jestem , ale chętnie bym zamienił AR 159 na starsze 530d.

Nic tylko się cieszyć że tak dużo osób jest zadwolonych z AR 159 , a ja jeden co narzeka Na szczęście nie każdy musi lubić to samo , bo świat byłby nudny.
    _cichy_ to dlaczego sie meczysz,a nie sprzedaszswojej 159??Nie rozumiem

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Ciechanowiec
    Auto
    159 1.9 mJTD

Domyślnie

Moja 159 w niedziele przejechał się zagorzały VAGowiec. Jedyna rzecz do której się przyczepił to to że nie jedzie. Ale co może poradzić 120km w tej budzie vs ibiza wykręcona na 200 ps w kwestii "kopnięcia"?

Czy kupiłbym ponownie ten samochód? Oczywiście.

janio
    Gość

Domyślnie

_cichy_, jak widzisz parę osób szuka 159, pogadaj, może ktoś Cię uwolni od kłopotu i w ten sposób Świat wzbogaci się o dwa zadowolone osobniki

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Giulia 2.0 200KM

Domyślnie

Jeśli chodzi o wzrost to obawiam się że w sytuacji kiedy z przodu siedzi osoba mająca 2m wzrostu, za nią już nikt nie usiądzie (może ewentualnie fotelik z dzieckiem które i tak będzie miało ciasno z nóżkami). Pojemność bagażnika też nie powala, jak dla mnie 159 SW to bardziej taki wyciągnięty hatchback niż kombi ale właśnie tak jest dobrze i tak ma być Poza tym auto ma wysoki próg załadunku. Jeśli ktoś chce karawan i wozić nim szafy, lodówki i rowery w bagażniku to niech kupuje vectre, mondeo czy co tam jeszcze
    Alfa jest specyficzna i przed zakupem jazda próbna obowiązkowa.

Wodzu
    Gość

Domyślnie

Ja swoją Alfę sobie chwalę.
    Przy 188 cm wzrostu z tyłu wsiądzie, na dłuższą trasę, chyba tylko dziecko (nie wiem bo jeszcze nie mam), ale przy 160 cm żonki, z tyłu już nie ma problemu.
    Bagażnik, nam starcza. Wózki dziecięce też woziłem (taki z koszem), ale podobno są większe i mniejsze.
    150 KM daje komfort przy wyprzedzaniu, jest ok. Spalanie, akceptowalne, średnie z ostatnich 4 miesięcy 6,3l (70/30 trasa/miasto).
    W środku ergonomia -ok. Trochę mało schowków, kieszonek, a te co są można by lepiej skonstruować, ale dają radę.
    Zawieszenie, cóż 120kkm i cisza. Jak na razie nie dołożyłem ani złotówki, sprawdzam regularnie. Trochę sztywno i na bocznych drogach nie ma komfortu, dlatego zostałem przy 16', ale już na lepszej drodze autko jest super. Przyczepność miodzik.
    Biorąc ogół ja 159 polecam. No i jeszcze ten wygląd. Jak dla mnie najpiękniejszy, na tą chwilę, samochód typu kombi.
    A i jeszcze jedna sprawa, w żadnym innym samochodzie, nie masz na drodze tylu znajomych

Użytkownik Rowerzysta Avatar por.Jaszczuk
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR 159 SW JTDm 2007 & VW Passat 2018 2.0TDI

Domyślnie

Cytat Napisał Wodzu Zobacz post
    ...
    A i jeszcze jedna sprawa, w żadnym innym samochodzie, nie masz na drodze tylu znajomych
    Potwierdzam w całej rozciągłości słowa kolegi.
    Ostatnio edytowane przez por.Jaszczuk ; 18-07-2012 o 08:33

Użytkownik Maniak resoraków Avatar mat09
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    Giulia Veloce Ti Trofeo White

Domyślnie

Cytat Napisał Wodzu Zobacz post
    Przy 188 cm wzrostu z tyłu wsiądzie, na dłuższą trasę, chyba tylko dziecko (nie wiem bo jeszcze nie mam), ale przy 160 cm żonki, z tyłu już nie ma problemu.
    Jeszcze zależy jak kto lubi fotel ustawić. Ja raczej daleko nim nie odjeżdżam.
    Ostatnio w trasie siedziała za mną siostra i jak pytałem czy nie ma problemu z kolanami to mówiła, że jest w porządku, a siostra ma ze 170cm.

alicjag3
    Gość

Domyślnie

Dziękuje za odpowiedz - mam nadzieje, ze obiektywna bo wiadomo jak to jest z posiadaczami/fanami. Ja osobiście uwielbiam mini coopery ale miałam dwa i o niezawodnosci dobrego słowa nie powiem (a w testach w tym temacie plasuje się wysoko o dziwo).

No to przechodząc do konkretów: gdzie polecane kupować części w Warszawie i dlaczego są tańsze niż nawet części do forda czy vw? To samo gdzie serwisowac?

Gdzie dobrze zrobić chiptuning, jakie auto może mieć osiąga po Chile na 180km oraz gdzie i za ile zdjęte filtr? Czy nie ma to złego wpływu na silnik?

Gdzie kupię końcówkę wyjęciu jakaś ładna chorowana, gdzie niedługo i przyzwoicie (za ile) przyciemnionej w Warszawie szyby?

Cytat Napisał por.Jaszczuk Zobacz post
    Porównując AR159 do Octavia II 2.0 TDI PD z 2007 i Mondeo 2.0 TDCi z 2010 wszystkie auta w wersji kombi, którymi ostatnio dużo jeżdziłem:
    -strona wizualna > zdecydowanie na + ... ALFA
    -silnik JTDm 16V 150PS > na + ALFA ... m.in. za trwałość, spalanie i podatność na chiptuning ...
    -zawieszenie > na + ALFA ... trwałe i nie jest za twarde
    -koszty serwisu, części i ubezpieczenia > na duży + ALFA
    -jakość montażu i spasowanie elementów > dobra ... na poziomie Mondeo ale słabiej niż w OCTAVI
    -ilość miejsca > jest komfortowo z przodu [mam 182 cm wzrostu] ale z tyłu komfortowo tylko dla dzieci
    -bagażnik w wersji kombi > akceptowalny na bagaże dla małej rodziny [moja to 2+2] ... i wchodzi spokojnie duży wózek
    -brak dużych schowków > najbardziej brakuje w drzwiach
    -auto łatwo modyfikowalne > mam już beżowe wnętrze, dodałem tempomat, kierownicę multimedialną, poprawiłem hamulce ...
    -ergonomia dobra lecz podporządkowana mocno stronie wizualnej > zaakceptowałem to dopiero po kilku miesiącach
    -fun z jazdy nieporównywalny ... Alfa.

Czy kupiłbym ponownie ALFĘ 159 ? zdecydowanie TAK.