Porównując AR159 do Octavia II 2.0 TDI PD z 2007 i Mondeo 2.0 TDCi z 2010 wszystkie auta w wersji kombi, którymi ostatnio dużo jeżdziłem:
-strona wizualna > zdecydowanie na + ... ALFA
-silnik JTDm 16V 150PS > na + ALFA ... m.in. za trwałość, spalanie i podatność na chiptuning ...
-zawieszenie > na + ALFA ... trwałe i nie jest za twarde
-koszty serwisu, części i ubezpieczenia > na duży + ALFA
-jakość montażu i spasowanie elementów > dobra ... na poziomie Mondeo ale słabiej niż w OCTAVI
-ilość miejsca > jest komfortowo z przodu [mam 182 cm wzrostu] ale z tyłu komfortowo tylko dla dzieci
-bagażnik w wersji kombi > akceptowalny na bagaże dla małej rodziny [moja to 2+2] ... i wchodzi wózek dla małego dziecka
-brak dużych schowków > najbardziej brakuje w drzwiach
-auto łatwo modyfikowalne > mam już beżowe wnętrze, dodałem tempomat, kierownicę multimedialną, poprawiłem hamulce ...
-ergonomia dobra lecz podporządkowana mocno stronie wizualnej > zaakceptowałem to dopiero po kilku miesiącach
-fun z jazdy nieporównywalny ... Alfa.
Czy kupiłbym ponownie ALFĘ 159 ? zdecydowanie TAK.
Ostatnio edytowane przez por.Jaszczuk ; 18-07-2012 o 20:05
Moja 159 w niedziele przejechał się zagorzały VAGowiec. Jedyna rzecz do której się przyczepił to to że nie jedzie. Ale co może poradzić 120km w tej budzie vs ibiza wykręcona na 200 ps w kwestii "kopnięcia"?
Czy kupiłbym ponownie ten samochód? Oczywiście.
_cichy_, jak widzisz parę osób szuka 159, pogadaj, może ktoś Cię uwolni od kłopotu i w ten sposób Świat wzbogaci się o dwa zadowolone osobniki![]()
Jeśli chodzi o wzrost to obawiam się że w sytuacji kiedy z przodu siedzi osoba mająca 2m wzrostu, za nią już nikt nie usiądzie (może ewentualnie fotelik z dzieckiem które i tak będzie miało ciasno z nóżkami). Pojemność bagażnika też nie powala, jak dla mnie 159 SW to bardziej taki wyciągnięty hatchback niż kombi ale właśnie tak jest dobrze i tak ma byćPoza tym auto ma wysoki próg załadunku. Jeśli ktoś chce karawan i wozić nim szafy, lodówki i rowery w bagażniku to niech kupuje vectre, mondeo czy co tam jeszcze
![]()
Alfa jest specyficzna i przed zakupem jazda próbna obowiązkowa.
Ja swoją Alfę sobie chwalę.
Przy 188 cm wzrostu z tyłu wsiądzie, na dłuższą trasę, chyba tylko dziecko (nie wiem bo jeszcze nie mam), ale przy 160 cm żonki, z tyłu już nie ma problemu.
Bagażnik, nam starcza. Wózki dziecięce też woziłem (taki z koszem), ale podobno są większe i mniejsze.
150 KM daje komfort przy wyprzedzaniu, jest ok. Spalanie, akceptowalne, średnie z ostatnich 4 miesięcy 6,3l (70/30 trasa/miasto).
W środku ergonomia -ok. Trochę mało schowków, kieszonek, a te co są można by lepiej skonstruować, ale dają radę.
Zawieszenie, cóż 120kkm i cisza. Jak na razie nie dołożyłem ani złotówki, sprawdzam regularnie. Trochę sztywno i na bocznych drogach nie ma komfortu, dlatego zostałem przy 16', ale już na lepszej drodze autko jest super. Przyczepność miodzik.
Biorąc ogół ja 159 polecam. No i jeszcze ten wygląd. Jak dla mnie najpiękniejszy, na tą chwilę, samochód typu kombi.
A i jeszcze jedna sprawa, w żadnym innym samochodzie, nie masz na drodze tylu znajomych![]()
Dziękuje za odpowiedz - mam nadzieje, ze obiektywna bo wiadomo jak to jest z posiadaczami/fanami. Ja osobiście uwielbiam mini coopery ale miałam dwa i o niezawodnosci dobrego słowa nie powiem (a w testach w tym temacie plasuje się wysoko o dziwo).
No to przechodząc do konkretów: gdzie polecane kupować części w Warszawie i dlaczego są tańsze niż nawet części do forda czy vw? To samo gdzie serwisowac?
Gdzie dobrze zrobić chiptuning, jakie auto może mieć osiąga po Chile na 180km oraz gdzie i za ile zdjęte filtr? Czy nie ma to złego wpływu na silnik?
Gdzie kupię końcówkę wyjęciu jakaś ładna chorowana, gdzie niedługo i przyzwoicie (za ile) przyciemnionej w Warszawie szyby?