Strona 1 z 4 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 35

Temat: Rzuca tyłem

Użytkownik Fachowiec Avatar AirAjti
    Mieszka w
    Lubin
    Auto
    Była 159 Berlina 2.4JTDm '06... aktualnie Tipo 1.4T-Jet z fabrycznym nadtlenkiem gazu

Domyślnie Rzuca tyłem

Witam.

Podczas jazdy mam wrażenie jakby mi tyłem rzucało na boki... na dziurach. Miałem taki sam problem w starym aucie i pomogła wymiana amortyzatora.
    ALE! Byłem na stacji diagnostycznej- zrobili testy i wyszło im po 75% mniej więcej na każdym z kół. Sprawdzono zawieszenie i diagnoza: "auto sztywne, amory ok". Zresztą poprzedni właściciel powymieniał wszystko co trzeba i dał mi na dowód faktury... więc podejrzewam, że rzeczywiście robił.

Co robić? Strach jeździć... jest jakiś sposób na konkretną diagnozę? W starym aucie po prostu wykręciłem amorek i wszystko było jasne z Alfą raczej to nie przejdzie... hm?

Pomocy!

P.S. Dodam jeszcze, ze nie zarejestrowałem żadnych stuków puków i innych szmerów.

Użytkownik Świeżak Avatar julowalker
    Mieszka w
    Strzelce Opolskie
    Auto
    Alfa 159 SW Ti , Stelvio 2.0 Q4, Giulia Ti Q4

Domyślnie

Cytat Napisał AirAjti Zobacz post
    Witam.

Podczas jazdy mam wrażenie jakby mi tyłem rzucało na boki... na dziurach. Miałem taki sam problem w starym aucie i pomogła wymiana amortyzatora.
    ALE! Byłem na stacji diagnostycznej- zrobili testy i wyszło im po 75% mniej więcej na każdym z kół. Sprawdzono zawieszenie i diagnoza: "auto sztywne, amory ok". Zresztą poprzedni właściciel powymieniał wszystko co trzeba i dał mi na dowód faktury... więc podejrzewam, że rzeczywiście robił.

Co robić? Strach jeździć... jest jakiś sposób na konkretną diagnozę? W starym aucie po prostu wykręciłem amorek i wszystko było jasne z Alfą raczej to nie przejdzie... hm?

Pomocy!

P.S. Dodam jeszcze, ze nie zarejestrowałem żadnych stuków puków i innych szmerów.
    Sprawdź zbieżność...

superglide
    Gość

Domyślnie

Musisz szybko poprawic zbieznosc z tylu. Rzucanie na boki to tylko efekt uboczny. Niestety trafil mi sie taki przypadek, fatalny blad mechanika, i nowe Yokohamy 19-stki z tylu zjechaly sie do 0. Dokladnie do zera, sliki ala formula 1 i zajelo to 3500 km. Wszyscy wywalali gały, ze to niemozliwe, a jednak stalo sie. Gdybym nie zajrzał pod spod auta, pewnie wyladowałbym w rowie na autostradzie.

Mieszka w
    Lubin
    Auto
    Była 159 Berlina 2.4JTDm '06... aktualnie Tipo 1.4T-Jet z fabrycznym nadtlenkiem gazu

Domyślnie

Mam wydruki ze zbieżności...
    W starym aucie też mi sprawdzali na stacji diagnostycznej amorki i mówili, że "jeszcze działają", a tak naprawdę był szrot.
    W każdym razie muszę potraktować temat poważnie- bo szkoda byłoby się zabić... Aflę bym porysował przecież!

Mieszka w
    Lubin
    Auto

Domyślnie

A może być taki efekt z powodu, że z tyłu opony są na wyczerpaniu? Bo są łysawe już...

Użytkownik Rowerzysta Avatar fafa
    Mieszka w
    Knurów/Mysłowice
    Auto
    RWD & FWD & Q4

Domyślnie

Cytat Napisał AirAjti Zobacz post
    A może być taki efekt z powodu, że z tyłu opony są na wyczerpaniu? Bo są łysawe już...
    W jakimś stopniu tak ale nie w decydującym.
    Jak kolega wcześniej podpowiadający - zanotowałem znaczące poprawienie się stabilności tyłu po regulacji zbieżności tylnych kół. Odchylenie od normy było dosyć spore.
    33 1.7IE 8v Mirto Verde; 75 1.8 ie Rosso Alfa; 159 SW JTDm Q4 Nero Carbonio Met. & Poltrona Frau inside
    Ypsilon 0.9 TA BiColore Platinum
    było: 147 Selespeed, 146 1.6 TS

Użytkownik Znawca Avatar szewi
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa

Domyślnie

bieznik opon z tylu plus zbieznosc, nawet jak sa faktury, zrobic jeszcze raz.

Mieszka w
    Lubin
    Auto

Domyślnie

OK- ostatnio hamowałem lekko na dziurach niedużych... (prawe koła na dziurach, lewe na równej nawierzchni) ABS spanikował. Znaczy się, amortyzator. Prawda to, czy fałsz?
    Poza tym, jak wjeżdżam lewymi kołami w jakąś masakrę to jest ok, a jak prawymi do lata doopa.
    Jeśli tak- co polecacie za rozsądną kasę... nie chcę mieć jakiś wymiataczy typu OMG KUBICA VETTEL DRIVE za 500zł sztuka... albo i lepiej...

How about that? http://moto.allegro.pl/amortyzatory-...499087033.html

Co do zbieżności- była ustawiana. Są wydruki, jest faktura...
    Ostatnio edytowane przez AirAjti ; 24-07-2012 o 15:50

Mieszka w
    Lubin
    Auto

Domyślnie

Problem rozwiązany i był banalny... niedomagały opony! Po wymianie na nowe problem całkowicie zniknął.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar GoNiuS
    Mieszka w
    Piekary Śl.
    Auto
    Alfa Romeo Giulietta 2.0 TCT

Domyślnie

Witajcie mam ten sam problem na kolach 17" i oponach po 7mm bylo wszystko ok amory zawiecha i zbieznosc jest ok bylem 2 miesiace temu na przegladzie, teraz kiedy kupilem 19" z oponami na 1 sezon dzieje sie masakra nie da sie jechac z przodu rzuca po koleinach ze nie da sie utrzymac kierownicy a z tylu na lekkich dziurach podskakuje tyl i ucieka na boki. Czy to na 100% wina opon ? opony to pirelli 235/40 R19
    Alfa Romeo Giulietta 2.0 TCT <- Jest
    Alfa Romeo 147 1.6 T.S <- Jest
    Alfa Romeo Mito 1.6 JTDm <- Byla
    Alfa Romeo 147 Selespeed <- Byla
    Alfa Romeo 156 1.8 T.S <- Byla
    Alfa Romeo 159 SW Ti 2.4 JTDm Q-tronic <- Byla
    Alfa Romeo GT 1.9 JTDm <- Byla
    Alfa Romeo 145 1.8 T.S <- Byla
    Alfa Romeo 159 SW 1.9 JTDm <- Byla
    Alfa Romeo 156 Selespeed <- Byla
    Alfa Romeo 145 1.8 T.S <- Byla