Dlatego, że konkretnie chodzi mi o taką zmianę z 10W40 na 10W60.
A wątek, o którym mówisz to pomieszanie JTS, JTD, TS, V6 + boxery i wszystkich dostępnych olejów - dużo z tego nie wynika.
Motul
Vavoline
Castrol
PENRITE
MILLERS OILS
Selenia
Yacco Lube
Texaco
Total
Mobil
RAVENOL
Shell
Fuchs
Midland
Eurol
Liqui Moly
Dlatego, że konkretnie chodzi mi o taką zmianę z 10W40 na 10W60.
A wątek, o którym mówisz to pomieszanie JTS, JTD, TS, V6 + boxery i wszystkich dostępnych olejów - dużo z tego nie wynika.
mam AR 147 z silnikiem TS 1.6 FL i tam instrukcja mówi że mogę stosować 10W40 a przy bardziej agresywnej jeździe 10W60 więc tu producent dopuszcza stosowanie jednego jak i drugiego oleju.
Lej syntetyka, przebieg dla tych silnikow nie straszny, moja ma ponad 200k i lata na syntetyku(mamy ten sam silnik), znajomy ma 159 i ponad 300k i tez syntetyk. jezeli nie masz ubytkow, nie pali oleju to smialo syntetyczny. Osobiscie polecalbym Selenie, ale Millersa nie znam wiec niech sie koledzy o nim wypowiedza.
Silnik będzie cichszy i jak dajesz w palnik będzie trwalszy, po prostu 10W60 nie da się przepalić, tak jak 10W40 przy dawaniu w palnik.
Ponoć spada też zużycie oleju, ale akurat tego to nie zauważyłem, jak dolewałem litra na 10000 tak dolewam do tej pory, może trochę mniej szło na 10W40 long Live
Takie są moje spostrzeżenia z V6
Polecam kolegę Pablo i Millers XFD 5w40, to chyba najlepszy olej jaki możemy zalać do Alfy jtd.
Właśnie dzisiaj zalewam nim moją, zobaczymy jak będzie chodziła![]()
Witam.
Dzięki za info. Napisz jak silnik chodzi po zalaniu nowym olejem, czy odczucia są pozytywne. Jeżeli tak to pewnie sie zastosuje do rad i udam na zakupy po Millersa XFD... Może i bym sie pokusił o Selenie WR ale w ofertach jest o 50zł droższa przy bańce 5L...
Kupiłem u Pablo i zalałem Millersa XFD 5W40, ten sam silnik. Przeszedłem z półsyntetyka Mobil po poprzednim właścicielu, dodatkowo przy zmianie była płukanka silnika Millers. Jest jak najbardziej OK.
www.pablogarage.pl - Serwis, części, holowanie
> PabloGarage Team < - kilka filmów na kanale - Z A P R A S Z A M Y
5W50 też są dobre, choć tak naprawdę oznaczenia SAE nie mają wiele wspólnego ze składem i właściwościami oleju.
IMO to jednak wszystko jest w powyższym wątku.
Z Alfą jak z kobietą... Żyć trudno, a zabić szkoda
Ja również leje Milersa XFD 5w40 i od Pabla ;D koledzy co Wy na to, żeby przed kolejną wymianą, mam ja za jakieś 1,5 tyś. km. zalać najpierw płukanką Milersa i dopiero wymiana? AR ma 203 tyś. km, z FESem przebieg się zgadza.