Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 28 z 28

Temat: Pytanie laika o zawory i ciśnienie w cylindrach w V6

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    jest: 159 sw 1.9 jtdm 8v by TTC ( 170ps@ 358NM ) HIGH, były: 156 SW V6, 156 SW 2.0 TS

Domyślnie

Właśnie dzwonili z serwisu. Auto gotowe. Wyniesie mnie ta zabawa 550zł. Jest to koszt:
    - diagnostyka
    - regulacja rozrządu
    - wymiana świec
    - wymiana uszczelki dekla
    - czyszczenie układu dolotowego i kolektora ssącego

Zaraz idę po samochód. Mechanik powiedział, że po ustawieniu rozrządu nie tłucze się nic, ale jest ciut nerwowy silnik na wolnych obrotach ( blokady nie są ori jak się okazuje+ nowe świece. Zawory przeżyły, kompresja wygląda tak:
    1 cyl: 14.7
    2 cyl: 14.6
    3 cyl: 15
    4 cyl: 14.9
    5 cyl: 15
    6 cyl: 14.7

Winny całości zamieszania- źle wyregulowany napinacz. Jakimś cudem nowe świece sprawiły, że przestawiło rozrząd bo auto się ,,odmuliło". Rozrząd okazał się sam w sobie w stanie jaki deklarował mi poprzedni właściciel- ma nie więcej niż 8 tys od roboty.

Tyłek uratowany, bo w poniedziałek Budapeszt muszę zrobić a w piątek jadę na wybrzeże by wrócić do Krakowa i potem do Zamościa, więc auto się nieco najeździ przez okres wakacyjny.

Użytkownik Romeo Avatar -BamBosZek-
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Auto
    156 3.0 24v

Domyślnie

Powiedzmy ze 2 garnek troche odbiega od reszty ale trzyma sie coalosci wiec nie bedzie zle. Napinacz mogl ktos zaslabo naciagnac bo jak wiadomo w 156 dojscie do niego jest tragiczne ... wiec uznali ze jest dobre a czasami to zamalo Powodzenia!
    Genetics makes the champions, want to compare?!

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    jest: 159 sw 1.9 jtdm 8v by TTC ( 170ps@ 358NM ) HIGH, były: 156 SW V6, 156 SW 2.0 TS

Domyślnie

Te garnki są mi wypominane przez tych mechesów co wizyta, bo w nowej serii 5, którą robili ( 14 tys km przebiegu!) auto ma od 10,5 do 13 rozbieg. Już się nie mogę doczekać- uciekam. Cena wydaje się być uczciwa. Wymienili też w tej kwocie czujnik wałka rozrządu - zapomniałem dopisać. Panowie- Drogo? Jak nie to podam adres dla krakowiaków jeśli też mi nic nie ,,spaprali".

Użytkownik Quadrifoglio Verde
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.

Domyślnie

No to fajnie, że wszystko skończyło się dobrze.
    A my mamy kolejny dowód na to, że mechanicy często za słabo napinają napinacze i potem dochodzi do kolizji nowych rozrządów.

Użytkownik Romeo Avatar -BamBosZek-
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Auto
    156 3.0 24v

Domyślnie

Wydaje mi sie ze dosc niska cena jesli wszystko zrobili jak nalezy tylko dziwi mnie bo napisales ze wymienili czujnik walka i uszczelke/ uszczelki na deklach a koszt nowych to polowa calej ceny :> wiec cos troche tu smierdzi no chyba ze dali uzywki albo nie napisales ze dales im swoje czesci :>
    Genetics makes the champions, want to compare?!

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    Kraków
    Auto

Domyślnie

Auto w domu.

Co do części - części były moje. Uszczelki kosztowały mnie po 80zł za stronę a za kpl. świec NGK dałem 200zł. Czujnik kosztował 172zł.

Co do robocizny:

- badanie endoskopowe silnika+ diagnostyka komputerowa
    - wymiana czujnika wałka rozrządu
    - wymiana świec
    - wymiana uszczelek pokryw zaworowych
    - ustawienie rozrządu
    - czyszczenie kolektora ssącego+ układu dolotowego ( woleli przedmuchać, aniżeli by miało coś w środku siedzieć i wpaść)
    - kasacja błędów+ kolejna diagnostyka komputerowa

To wszystko kosztowało 550zł. Serwis BMW na ul. Szczecińskiej w Krakowie.

Co do jakości usługi i szczęśliwego zakończenia sprawy. Pogadaliśmy sobie dłużej na temat rozrządu. Ocenili, że muszę go mimo wszystko wymienić za jakieś 10-15 tys, bo choć nowy to był tak spartolony, że głowa mała. Śruby były powkręcane od rolek na sztukę, napinacz całkowicie źle ustawiony i poobrabiane pilnikami różne rzeczy. Widać, że robota niefachowa choć wykonana. Starali się naprawić co się dało, ale dotychczasowy montaż się na nim odbił i lepiej zrobić dla spokoju. Rozrząd był przestawiony ,,na farta", bo kilka stopni więcej i gwarantowany byłby armagedon w głowicy. Zawory przeżyły. Auto chodzi bardzo ładnie, silnik stwierdzam, że pracuje ładniej niż gdy kupiłem auto.

Na + jest także to, że z grubsza obmyli zasyfione olejem rzeczy w silniku.
    Na malutki minus jest fakt, że nie wszystko poskręcane zostało tak jak trzeba, ale przyznali wprost, że ja auto rozkręcałem ( prawda) a nie oni i nie wiedzieli gdzie niektóre rzeczy mają iść, tak więc puszeczka od wiązki kompa jest do moich kompetencji.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar monialisano1
    Mieszka w
    SĘDZISZÓW
    Auto
    ALFA ROMEO 166 2.0 TS 2000R

Domyślnie

no cena stosunkowo niska, jak to mówią o włos od katastrofy

Użytkownik Embrion Avatar joker83
    Mieszka w
    Warszawa-Grchw :)
    Auto
    Była : Alfa Romeo 156 2.5 V6 1998r Jest: Alfa Romeo 156 2.5 V6 SW 2002

Domyślnie

Dobrze że wszystko się skończyło po twojej myśli. Co do ceny to tez wydaje mi się,że nie drogo policzyli.Aż się zastanawiam teraz jaka u mnie jest sytuacja z napinaczem. Poprzedni właściciel już trochę przejeżdził po wymianie rozrządu,chyba czas tam zajrzeć.