Rolkę już dawno kupiłem lecz nie wymieniłem z powyższego powodu. Chciałem kupić napinacz lecz sprzedawca sam mi zaproponował samą rolkę by było taniejNapisał SG0240
Kosztowała 53zł a większa rolka prowadząca 63zl
Rolkę już dawno kupiłem lecz nie wymieniłem z powyższego powodu. Chciałem kupić napinacz lecz sprzedawca sam mi zaproponował samą rolkę by było taniejNapisał SG0240
Kosztowała 53zł a większa rolka prowadząca 63zl
No proszę - to znaczy, że dałem się niepotrzebnie skroić - pamiętam jak dziś, że pytałem w sklepie o rolkę, ale poinformowano mnie, że są tylko całe napinacze - to było jakieś 2 lata temu.
Cześć!!
Musze wymienić pasek wielorowkowy i chce to zlecić koledze.
I tak:
1) Czy napinacz to to kółeczko bez rowków? :-)
2) Czy luzuje się go pchając klucz w stronę kabiny auta?
3) Czy ciężko idzie?
4) Czy zostaje w tej pozycji, czy się cofa bardziej i jest ciężko nowy pasek założyć?
5) Czy w ogóle wymiana jest „ciężka”? :-)
6) Na coś jeszcze trzeba zwrócić uwagę? :-)
Jeśli kolega ma trochę pojęcia to wymieni pasek bez problemów. Napinacz ma kółeczko bez rowków (to mniejsze) bo jest jeszcze drugie kółeczko bez rowków ale większe bo to jest rolka.![]()
Oczywiście, że jak pasek zostanie zdjęty to sprężyna spowoduje cofnięcie się całego napinacza. Niech kolega przygotuje sobie dobry klucz 15 mm - najlepiej oczkowy bo sprężyna jest dość mocna - kluczem tym działamy w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara.
Zwrócić uwagę należy na to, w jaki sposób pasek jest założony, żeby potem nie było problemów - najlepiej przed zdjęciem paska narysować sobie schemat.
Powodzenia
Witam!
Już po wymianie, a więc podzielę się obserwacjami z wymiany paska wielorowkowego.
Potrzebujemy: pasek wielorowkowy, klucz 15, przedłużka do klucza (rurka) i dwóch kolegów jeśli nie robimy tego sami, lub kolegę jeśli robimy sami. ;-)
Ktoś mi mówił, że trzeba demontować nadkole i dostać się tam od jego strony, ale jest to zupełnie niepotrzebne.
Zatem:
Gasimy silnik (), otwieramy maskę, kluczem zahaczamy o napinacz (mała rolka, bez rowków, jedno z najgłębiej schowanych), instalujemy przedłużkę na kluczu. Potem wszystko ciągniemy do góry, w stronę kabiny i maski silnika, rolka się cofa – zdejmujemy pasek. Potem wołamy kolegę.
Nakładamy nowy pasek na rolki, w ostatniej fazie kolega ociąga rolkę, my zakładamy pasek… dokładnie nie wiedziałam tego etapu. ;-)
Całość trwa… 10 minut!!! :-)