Nawet się wysiliłem, żeby znaleźć tego gościa, który rekomenduje cięcie sprężyn w GTV - Richard Banks:
http://www.alfaholics.com/2010/07/ri...orer-speaks-2/
"A lot of replacement springs are now too long, which jacks the back up, making the car oversteer and look silly.You just have to cut them down until the car sits properly, ideally dead level or 1/2in lower at the back than at the front – slightly squatting."
164 - czy takie same amorki idą w 164QV i w 164Q4? Jaka jest ich cena?
Napisz jeszcze na czym szczególnie można się naciąć w tych wersjach 164 - jakie elementy nie są standardowe w stosunku do 164, zużywają się i są trudne do dostania lub piekielnie drogie.
Tak w QV i Q4 są takie same amortyzatory. Zresztą były dostępne na zamówienie i w zwykłych 164. Koszt to ok 1700zł-2500zł.
QV to po prostu mocna odmiana trzylitrówki z regulowanym elektronicznie zawieszeniem w standardzie, ospoilerowaniem, dedykowanymi felgami, maksymalnym wyposarzeniem (obszyte skórą dodatkowe elementy wnętrza) oraz nieco zmienionym wydechem.
Q4 to zupełnie inna bajka bo do tego wszystkiego dochodzi stały napęd na wszystkie koła. Jeden z najbardziej zaawansowanych i skomplikowanych napędów. Na swoje czasy był to majstersztyk.
Trudne do zdobycia jest wszystko to co odróżnia Q4 od zwykłej 164 czyli: amortyzatory, cały układ napędowy oraz zawieszenia, układ wydechowy oraz oprzyrządowanie silnika.
Jeśli chodzi o tył to amortyzatory regulowane w QV (i innych wersjach przednionapędowych) i Q4 NIE SĄ TAKIE SAME, z uwagi na napęd 4x4 tylne amortyzatory w Q4 sa krótsze, to samo dotyczy sprężyn. Natomiast przednie - owszem, sa wymiarowo takie same.
Róznice co do tylnych widać wyraźnie na obrazkach powyżej, po lewej QV i inne pzrednionapędowe, po prawej Q4
- - - Updated - - -
a tak BTW to mam na sprzedaż jedną sztuke amora regulowanego tylnego do QV i pochodnych... nowy nie używany. Chetnie natomiast wezme tylna lotke z klapy jak juz znajdziesz Zendera i bedzie niepotrzebna :-)
Ostatnio edytowane przez Yacek ; 22-07-2012 o 16:44
Były: AR 164 2.0V6 TB 1995, AR 164 Q4 1994...... jest BMW E38
Skoncentrowany jestem na przednich amortyzatorach bo takich poszukuję. Faktycznie tył w Q4 i QV to inna bajka.
Jeśli chodzi o lotkę to nie ma problemu. Nie jest mi potrzebna. Mam już zendera ale jakoś mi nie podchodzi. Poluję na lotkę z 164s z wersji amerykańskiej.
Widzę, że robota idzie pełną parą![]()
Mam idealny plastik zakrywajacy komore podszybia oraz gume-uszczelke(pisales ze potrzebujesz)oraz kupe innych czesci(amorow elektrycznych nie mam).Plastik do klimy.