Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 26 z 26

Temat: 166 2.0 ts Wybuch gazu

Użytkownik Quadrifoglio Verde
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.

Domyślnie

Skoro gazownicy twierdzą, że sekwencja nie ma prawa wystrzelić, to normalnego użytkownika nie interesuje, czy powodem wystrzału i była wada instalacji LPG, czy też układu elektrycznego samochodu.
    Jest to zwykłe wprowadzanie klienta w błąd, a potem unikanie odpowiedzialności i wykręcanie się sianem, gdy klient wraca z rozwalonym kolektorem.
    Moim zdaniem prawda jest taka, że sekwencja do minimum ogranicza ryzyko wystrzału, ale nie eliminuje całkowicie tego ryzyka w przypadku awarii np. elementów wysokiego napięcia. Szkoda tylko, że przeciętny użytownik najczęściej nie jest tego świadomy.

ufty
    Gość

Domyślnie

Dla świętego spokoju wymógłbym montaz klapek antystrzałowych zawsze to tańcze niż nowy kolektor

Użytkownik Quadrifoglio Verde
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.

Domyślnie

Cytat Napisał ufty
    Dla świętego spokoju wymógłbym montaz klapek antystrzałowych zawsze to tańcze niż nowy kolektor
    Niestety - jak dobrze strzeli, to żadne klapki w plastikowym kolektorze nie pomagają. Ja miałem zamontowane 4 gwizdki, ale i tak rozwaliło kolektor, więc potem dodałem jeszcze 3 gwizdki i 1 klapę - to też nic nie pomogło i znowu mi go rozwaliło - to się wkurzyłem i wymieniłem na metalowy.
    No ale może w sekwencji wybuchy nie osiągają aż takiej siły, więc montaż upustów mógłby coś dać - trzeba tylko zastosować dobre jakościowo klapy, żeby czasami silnik nie ciągnął lewego powietrza.

Użytkownik Pirat drogowy Avatar wojsaw
    Mieszka w
    Kołbaskowo/Szczecin
    Auto
    AR 166 3.0 V6

Domyślnie

Dzięki za wsparcie moralne jutro odbieram swojego Romka od gazownika sam doszedł do wniosku że zamontuje 4 gwizdki i nowe świece . Z jego zachowania wynika że to jego wina jest zbyt miły.Romek był gotowy już dzisiaj ale kazałem jemu pojeździć na gazie. Jutro napiszę co powie gaziarz.

Użytkownik Pirat drogowy Avatar wojsaw
    Mieszka w
    Kołbaskowo/Szczecin
    Auto
    AR 166 3.0 V6

Domyślnie

Przepraszam że nie pisałem wcześniej ale gazownik nie wymyślił nic nowego :
    1- chyba świece,
    2- chyba przewody,
    3- chyba olej spod pokrywy zaworów,
    4- niemam zielonego pojęcia nigdy sekwencja nie strzeliła ,
    Wymienił kolektor ,świece,uszczelkę pod pokrywą zamontował 4 gwizdki ,przeczyścił przepustnicę, chyba zmniejszył dawkę gazu ,modlił się gdy odpalał .
    Mój wydatek 350 zł za kolektor.

Użytkownik Pasjonat
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    BMW E61 545i żony, E61 530xD do orania pola :)

Domyślnie

Cytat Napisał g.fu
    Zmienne fazy rozrządu sterowane są przez variator faz i żaden gazownik tam łap nie pcha. Chodziło mi raczej o znalezienie możliwych przyczyn wystrzału. Pewne jest, że bezpośrednią przyczyną wystrzału było zebranie się palnej mieszanki w kolektorze. I teraz chodzi o to, żeby ustalić dlaczego się tak stało. Jedną z przyczyn może być usterka instalacji gazowej lub wadliwy jej montaż( np. zawieszenie wtryskiwacza gazowego w pozycji otwartej, brak odcinania wtrysku gazu mimo pracy na benzynie etc.).
    Dobrze Grześku kombinujesz, jedyna możliwość strzału, przy wtrysku LPG przy odpaleniu po postoju to nazbieranie się gazu w kolektorze na skutek popuszczającego wtryskiwacza [częsta usterka już po niewielkim przebiegu kiepskich jakościowo a stosowanych w 90% instalacji wtryskiwaczy Valtek/Rail], druga możliwość wada reduktora a raczej jego membrany który po zgaszeniu auta poprzez króciec podciśnienia upuszcza wolniutko gaz w kolektor ssący.

Zostaje jeszcze do przemyślenia stan głowicy, widywałem auta w których na zimno potrafiły się "przycinać" zawory z racji przytartych "szklanek" ale w raczej nowej Alfie aby to miało miejsce raczej ktos bez oleju musiałby pojeździć...

pzdr. Grzesiek