Zauważyłem dziwną tendencję na forum- "na zimę 15'' i tym samym wąskie opony". Akurat na śnieg czy lód szersze gumy spisują się lepiej.
Zauważyłem dziwną tendencję na forum- "na zimę 15'' i tym samym wąskie opony". Akurat na śnieg czy lód szersze gumy spisują się lepiej.
chyba odwrotnie na zimę mniejsze zeby lepiej sie przez snieg przecinały i mniejszy opór stwarzały
Ja zakupiłem daytony 185/65/15 196 zł szt nowe na zimę
A na lato założę też daytony tylko że 195/55/15
Obecnie moja Ala stoi na 185/65/15 przód a tył 195/65/15 i wszystko jest oki
Na lodzie to ona może mieć 240 i dużo to nie pomoże
Jakie są konsekwencje używania węższych opon?
PLUSY MINUSY lepsza przyczepność na śniegu dłuższa droga hamowania mniejsze ryzyko aquaplaningu gorsza przyczepność na zakrętach
aquaplaning- od tego jest bieżnik, jak jest zjechany to można i kolarką wyrżnąć się na mokrym,
lepsza przyczepność na śniegu- bajka
No właśnie nie zawsze tak jestNa szerszej oponie gdy będzie sucho, możesz szybciej pokonywać zakręty, prędzej przejedziesz przez głęboki śnieg niż na wąskich, bo się możesz zakopać. Można to myślę porównać, jakbyś założył narty na taki śnieg, a potem łyżwy...lub teraz na lód założyć łyżwy, a później narty, chyba dobrze to ująłem
Węższa znowu lepiej przebija się przez błoto pośniegowe do asfaltu i lepiej odprowadza wodę. Na węższych szybciej ruszysz, bo mają większy nacisk jednostkowy, za to znowu droga hamowania się wydłuży, bo mają mniejszą powierzchnię styku. Generalnie imho, to trzeba dobrać takie gumy, w zależności od tego gdzie się mieszka i jakie warunki głównie panują w zimę w danym miejscu zamieszkania.
Teraz czego nie jestem do końca pewny, to systemy typu ABS/ASR i ich zachowanie w zależności od zmiany opon/kół od tych zalecanych przez producenta. Jedni twierdzą, że profil/obwód koła ma wpływ na działanie w/w systemów, drudzy, że producentom chodzi o to, żeby prędkościomierz nie przekłamywał albo...może przytoczę cytat:" czujniki te nie mierzą sił i obciążeń między oponą a samochodem, a jedynie prędkość obrotową kazdego z kół i porównują te prędkości między sobą w relacji do położenia kierownicy i toru jazdy auta (bezwładność) " i "Generalnie wszystkie te systemy opierają się na zliczaniu obrotów kół (prędkości obrotowej) i rozmiar opony średnica/profil jest dla tych systemów zupełnie nieistotna". A jeśli jednak to ma wpływ, to czy dałoby się...przeprogramować(?) moduły ASR/ABS dla takiego rozmiaru opon jaki chcemy mieć ?
W instrukcji mojej Belli nominalny rozmiar opon to 195/60/15, opon 185/65/15 jako zamiennik w ogóle nie uwzględniono dla tego silnika. Dalej, mamy 205/55/16 i tak się zastanawiam czemu nie podano 195/55/16, pierwsze mają średnicę większa o 2.67%, drugie zaś o 0.95%, a chyba chodzi o to, żeby zamiennik był jak najbliższy średnicy opony nominalnej...? To takie moje małe zamyślenia.
Przy obecnej glebie, na dedykowanych może być za nisko jak na zimę, 205/55/16...no deczko za niski profil np. na te dziury, które później będą się pojawiać jak co roku...,więc może w końcu wezmę te, na których teraz pociskam - 205/60/15...
Dobrze, że do zimy jeszcze trochę jest, bo do tego czasu raczej znajdę odpowiedzi na kilka niejasności i wybiorę odpowiednią gumę
![]()
Te systemy same się programują w zależności od opony.
Instrukcja zaleca po zmianie z dojazdówki na zwykłą oponę jazdę przez jakiś tam czas beż używania tych systemów aby zaprogramować rozmiar i inne dane koła.
- - - Updated - - -
Powtórzyłeś po mnie..... Oprócz śniegu.
zimie jest lepsza cieńsza szybciej zgarnia śnieg i ściera do asfaltu. a szersza zanim odciągnie śnieg i dojdzie do asfaltu to trochę potrwa.
Przypominam że w zimie nie jeżdzimy 150 czy 120 ale z mniejszymi prędkościami. Co do przyczepności w śniegu nie będziesz miał jej nigdy bieżnik powoduje że opona przy hamowaniu odprowadza śnieg i w wyniku tego szybciej dostaje się do asfaltu. Tak samo w czasie jazdy bieżnik wżyna się w śnieg powodując większe opory i lepsze prowadzenie. Zastanówcie się po co są łańcuchy i jak działają.
Między innymi dlatego ABS jest często nie chwalony ponieważ przerywa moment w którym opona dociera do szorstkiej nawierzchni i uzyskuje tarcie bo w śniegu o takim czymś nie ma co mówić śnieg Ci nie hamuje na śniegu nie uzyskasz czegokolwiek. Temat długi. I każdy kto zna zasady fizyki panujące podczas hamowania w śniegu wie o co chodzi.
Są specjalne opony do jazdy po lodzie cienkie jak cholera ale pewnie to większości nie przekona.
- - - Updated - - -
I mi się przypomniało co szybciej wyhamuje na śniegu na prostej powierzchni narty czy sanki z cienkimi płozami.
Zimowe opony nie mają zadania przebijać się przez śnieg do asfaltu, bo nigdy nie złapałyby przyczepności. One mają się czepiać śniegu. Po to są na nich zygzakowate nacięcia. Tu decyduje łączna długość tych nacięć. Która opona ma ich więcej? No chyba nie wąska. I to się tyczy i startu, i zakrętów, i hamowania.
Już mówiłem, że aquaplaning niwelowany jest przez kształt bieżnika. W identycznym modelu opon ten bieżnik, w różnych szerokościach nie jest tylko odpowiednio większy/mniejszy, ale odpowiednio zmieniony. Czas potrzebny to odprowadzenia wody/mazi jest podobny.
Inaczej bo każdy w pewnym sensie z nas ma rację ja mówię o swoich warunkach drogowych a Ty zapewne o swoich![]()
NA dowód ciekawy artykuł. http://eksploatacja-auta.wieszjak.pl...y-na-zime.html
- - - Updated - - -
I myślę że on pomoże w wyborze odpowiednieji rozwieje wątpliwości
...tak się jeszcze zastanawiam, jak np. średnica koła A jest o 2cm większa od koła B, to auto będzie wyżej stało o 2cm i przybliży się do nadkola o 2cm czy te wartości będą o połowę mniejsze?