Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Temat: Audio w sedanie 156 2000 r

Użytkownik Embrion Avatar krissojka
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.0 SELESPEED TS

Domyślnie Audio w sedanie 156 2000 r

Witam ! Jestem posiadaczem AR 156 w sedanie. Szukałem na forum i nie widziałem nic podobnego, więc pytam tutaj. Czy ktoś, kto posiada taką alfę jest w stanie mi powiedzieć, czy opłaca się montować tuby/wzmacniacze/skrzynie basowe w bagazniku i do tego jakies głośniczki, czy lepiej zainwestować w 4 dobre głośniki ? Szczerze mówiąc nie chciałbym zmniejszać przestrzeni bagażnika.. jestem trochę audiofilem, lecz na chwilę obecną bez siana ;p Maxymalnie chciałkbym zainwestować 1000 zł. Radio jest, jakiś JVC, niestety nie jest porywający. Jeżeli ktoś ma jakichś faworytów jeśli chodzi o radia, to poprosze linki odrazu Musi mieć wyjscie AUX i USB - koniecznie

I aby zaoszczedzić czasu na szukaniu - jakie są wymiary głośników w AR 156 ? Sorry, szef patrzy co chwila przez ramię i nie mam kiedy szukać w necie..

Użytkownik Pirat drogowy Avatar damian2709
    Mieszka w
    Wolbrom
    Auto
    Alfa Romeo 156 2,4 jtd Sportpack

Domyślnie

W sedanie masz glosniki o rozmiarze 16,5 cm w drzwiach i jesli masz to na tylniej pulce sa 16x9 , jak dla mnie nie oplaca sie inwestowac w jakies smieszne tuby i inne pasci wystarcza dobre glosniki podpiete pod odpowiednie radio i wzmacniacz i wszystko bedzie cacy, ja mam u siebie z przodu powerbassy w sumie to zadna wysoka polka ale graja calkiem dobrze + tweetery z tej samej firmy, nie podlaczylem jeszcze wzmacniacza ale planuje kiedys a z tylu seryjne jak mysle macaudio jak dla mnie wystarczy, sa ludzie których musi być słychać już 2 zakręty wcześniej ale ja do takich nie należę wiec dla mnie to co mam to zupełnie wystarcza jesli chcesz to kup sobie jakies dobre radio i nie za 200 zl tylko troche wiecej i wydaje mi sie ze efekt bedzie inny, z tego co slyszalem czasem tyle wystarczy zeby poprawic jakosc muzyki

Mieszka w
    Poznań
    Auto

Domyślnie

No najwazniejsze jest serce - czyli radio. na nie nie będę zalowal. Z przzodu powerbassy ? Nie wygodniej by bylo z tylu je miec ? czyli 4 glosniki w drzwiach i dwa "jajka" na polke ? styknie ?

Użytkownik Pirat drogowy Avatar damian2709
    Mieszka w
    Wolbrom
    Auto
    Alfa Romeo 156 2,4 jtd Sportpack

Domyślnie

Te dwa jajka na polce to lepiej odrazu odlaczyc bo tylk psuja jakosc dzwieku a ja dalem do przodu bo i tak musialem rozebrac przednie boczki wiec te poszly tu ale moze w przyszlosci cos wrzuce do tylu tylko teraz nie mam kasy na takie pierdoly nie bede proponowal radia ale wyjdaje mi sie ze jak kupisz jakiegos z sredniej polki to wystarczy reszte zrobi wzmacniacz kolega w fiescie ma powerbassy na przodzie i tyle + tube i slychac go juz na zakrecie, dla mnie to za duzo i wkurzajace moze byc jak za jakis czas zacznie ci wszystko latac w aucie bo to czy tamto sie obluzuje ja mam radio du dupy ale i tak nie zle gra

Użytkownik Świeżak Avatar Walsh 156
    Auto
    AR 156 2.5 V6 24v 190KM sport pack

Domyślnie

no to jak jestes audiofilem to przedewszystkim musisz skoncentrowac swoje $ na jednostce sterujacej , jak ma zdawac egzamin z dzwieku to tylko stare Alpine , zadne obecne z usb ... one nie graja tak jak te stare , te stare zagraja ładnie nawet na sianie i głosnikach z biedronki za 30 zl . Takie jest moje skromne zdanie .

Mieszka w
    Poznań
    Auto

Domyślnie

No moje audiofilstwo konczy się na sprzęcie domowym i sluchawkach, za ktore nie zaluje ani grosza ;p a co do car audio to srednio sie znam. Starze alpinki maja ladny design, znajdzie sie jakis ciekawy egzemplarz z USB ? aux ?

kumpel mi proponuje jakis odtwarzacz dalco z wysuwanym ekranem 5 cali. zmiesci sie to to? ma ktos cos takiego w swojej alfie ?
    Ostatnio edytowane przez krissojka ; 27-07-2012 o 15:28

Użytkownik Fachowiec Avatar slavol
    Mieszka w
    Chodzież
    Auto
    Ford

Domyślnie

Cytat Napisał krissojka Zobacz post
    No najwazniejsze jest serce - czyli radio. na nie nie będę zalowal.
    A ja się z tym nie zgodzę. Radio ma znaczenie dopiero na "znacznym pułapie cenowym" całej instalacji. Pewnie niewielu się ze mną zgodzi choć wiem że sporo osób wie co w trawie piszczy. Na pierwszym miejscu jeśli chodzi o jakość dźwięku stawiam przygotowanie drzwi (bardzo porządnie) potem głośniki na przód, wzmacniacz, radio i na samym końcu kable (oczywiście o odpowiednich przekrojach) Zresztą radia do około 600zł (nowe) grają prawie tak samo i mają te same końcówki mocy. Niestety wielu przeznacza gros floty na radio, tanie głośniki i na więcej nie starcza.
    Tyle z kilkunastoletniego obcowania z caraudio.
    Mustang 2012 3.7 V6 , na razie musi wystarczyć...

Mieszka w
    Poznań
    Auto

Domyślnie

hmm wygluszanie calego samochodu bede przeprowadzal zima, teraz glosniki i radio. Slavol skoro masz wieksze doswiadczenie to powiedz mi, czy lepiej bassowe glosniki umiescic na tylnej polce, czy w tylnich drzwiach ? i czy w ogole oplaca sie robic jakies glosniki w polkach ?

Użytkownik Fachowiec Avatar slavol
    Mieszka w
    Chodzież
    Auto
    Ford

Domyślnie

Całego? A po co? I dlaczego zimą? Teraz maty kładzie się idealnie. Opłacalne?.... jest chyba wszystko co się Tobie podoba. Ja bym nie założył ani w półkę ani w tylne drzwi. A tak w ogóle to zaczynasz od d... strony więc specjalnie to ja tu nic nie doradzę.
    Mustang 2012 3.7 V6 , na razie musi wystarczyć...

Użytkownik Świeżak Avatar Walsh 156
    Auto
    AR 156 2.5 V6 24v 190KM sport pack

Domyślnie

wygluszenie drzwi to bardzo dobry i niedrogi pomysl , pod warunkiem ,ze jest dobrze zrobiony bo tylko wtedy daje efekt . Nawet do 600 zl radia graja przeroznie , przynajmniej dla mnie . Alpine to jakos w dzwieku i brzmieniu , moze poza tymi nowymi za 300 - 600 zl . Ja moge polecic koledze model cda 9855r ,jezeli ma byc jakosc i brzmienie jak ma byc bajer i wysowane ekrany to moze byc i dalco jajco itd