Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy 1234
Pokaż wyniki od 31 do 39 z 39

Temat: Koszt remontu silnika 2.4 JTD 140KM

Użytkownik Alfa i Omega Avatar OnanBarbarzynca
    Mieszka w
    Würselen / Niemcy
    Auto
    Alfa Romeo 156 Sportwagon 2.4 JTD (140PS) 2001 r.

Domyślnie

Cytat Napisał Maciek-156 Zobacz post
    Zadasłeś pytanie to dostałeś odpowiedź
    Wielkie dzięki! po prostu nie byłem pewien czy to aby na pewno do mnie było kierowane. Jeszcze raz dzięki.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar rafik.
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Alfa Romeo 156SW / 166 3.0 / Lancia Dedra 1.6 16V

Domyślnie

Cytat Napisał baldysek Zobacz post
    Jak się okazało nie były to wtryski... wystarczyła wymiana świec Także temat uważam za zamknięty
    Świece w dieslu i niebieski dymek? Ja bym rozwinął ten temat jeszcze
    -------------------------
    AR 156 2.4jtd, 191/360 - jest
    Lancia Dedra 1.6 16V - jest
    AR 166 3.0 V6 - była
    AR 166 3.0 V6 Sportronic - jest

Użytkownik Fachowiec
    Auto
    916 i 955

Domyślnie

Ewentualne niedogrzewające świece powodowałyby gorsze spalanie i czarny dym. Wymiana na dobrze działające spowodowała zamaskowanie niebieskiego dymu! W wyższej temp. nawet olej silnikowy nie dymi. Problem nie został rozwiązany. Olej dalej dostaje się to cylindrów.

Użytkownik Alfista
    Mieszka w
    Gorzyczki okolice Wodzisławia Śląskiego
    Auto
    Same ALFICE

Domyślnie

Cytat Napisał rafik. Zobacz post
    Świece w dieslu i niebieski dymek? Ja bym rozwinął ten temat jeszcze
    Jest to możliwe na zimnym silniku w naszych jtd, szczególnie w ujemnej temp.

Powodem dymienia na zimnym silniku w jtd prz rozruchu może byc nie spalone paliwo. Jeżeli oleju nie ubywa to zacząłbym własnie od tego.
    Ostatnio edytowane przez majster ; 26-07-2012 o 08:06

Użytkownik Fachowiec
    Auto
    916 i 955

Domyślnie

Cytat Napisał majster Zobacz post
    Powodem dymienia na zimnym silniku w jtd prz rozruchu może byc nie spalone paliwo. Jeżeli oleju nie ubywa to zacząłbym własnie od tego.
    Udowodnij, że niecałkowicie spalane paliwo tworzy niebieski, a nie czarny dym. Przecież nie mamy mrozów.

Użytkownik Alfista
    Mieszka w
    Gorzyczki okolice Wodzisławia Śląskiego
    Auto
    Same ALFICE

Domyślnie

Cytat Napisał mac!ek Zobacz post
    Udowodnij, że niecałkowicie spalane paliwo tworzy niebieski, a nie czarny dym. Przecież nie mamy mrozów.
    Napisałem podczas rozruchu? Chyba tak. Do tego nie potrzebujesz nawet mrozów, wystarczy jak postoi pare godzin nie odpalany - silnik zimny. Kiedyś w poprzednich tematach o podobnym brzmieniu zostało to już powiedziane i nie mam zamiaru tego drugi raz przedrukowyac.
    Jedno jest pewne jedni myślą iż niebieski dymek to tylko i wyłącznie padnięta turbosprężarka, bądz już w najgorszym wypadku sam silnik pobiera znaczne ilosci oleju silnikowego, które to dają niebieski dymek - to sprawdzało sie w silnikach benzynowych, natomiast w jtd przyczyną niebieskiego dymka podczas rozruchu jest dawka wtrysku, którą silnik nie spali, a w naszych bolidach nie mamy filtra dpf.
    Próbowałeś kiedyś podpalic piecyk koze ON? Ja tak. Wiesz jaki jest efekt jak nalejesz za dużo ON? Z komina poleci niebieski dymek, nie biały, szary, czarny, zielony,itp - Porównanie może głupie, ale tak to najprosciej zobrazowac.
    Natomiast w dalszym ciągu nie wiemy czy koledze silnik kopcił mocno na niebiesko, czy tylko coś tam ledwo zauwazył? Nie wiemy czy na zimnym, czy na ciepłym? W ogóle to mało o tym przypadku wiemy. Mógł chociaż napisac pare istotnych faktów o stanie silnika. Bo ja dalej nie wiem czy dolewa oleju? Ile mu go spala?

Użytkownik Maniak resoraków
    Auto
    Alfa Romeo 156 SW 2.4 JTD 140KM 2001r

Domyślnie

no to tak, dym pojawiał się tylko przy i krótko po odpaleniu, teraz już go nie ma olej był wymieniany zaraz po kupnie autka wraz z rozrządem i jak na dzień dzisiejszy jego stan się nie zmienił... zobaczymy później;P silnik pracuje równo a autko rwie do przodu jak natchnione ;D mi wystarcza ( na dzisiaj ;P) mechanik ocenił stan silnika na dobry.
    dziękuję wszystkim, którzy zabierali głos w tej dyskusji. pozdrawiam

- - - Updated - - -

aaaaa dodam jeszcze, że w między czasie autko dwa razy zgasło tak bez niczego i potem nie szło go odpalić... ale po kilku godzinach znów bez problemu odpalało... okazało się, że przekaźnik od pompy paliwa szwankował i nie ma już z tym problemu

Użytkownik Fachowiec
    Mieszka w
    lubelszczyzna
    Auto
    155 1.8 16v T.Spark 103 kW 1996r.

Domyślnie

TDIki często dymią po odpaleniu bo im uszczelniacze zaworowe nie trzymają. Przepalą to co przez noc naleciało i później już gut. Nie ma się czym martwić. Tzn głowica do remontu ale to dopiero przy przedmuchanej uszczelce.

aaaaa dodam jeszcze, że w między czasie autko dwa razy zgasło tak bez niczego i potem nie szło go odpalić... ale po kilku godzinach znów bez problemu odpalało... okazało się, że przekaźnik od pompy paliwa szwankował i nie ma już z tym problemu
    Też to miałem w TDI Nowy przekaźnik za 50 zł (w ASO) rozwiązał sprawę.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar pawel2910
    Auto
    Były: 156 2.4 JTD 02r. AR 159 2.4 JTDM 06r. Jest: Giulietta QV 12r.

Domyślnie

Przyczyną dymienia na niebieskawo może być również zasyfiony kolektor ssący, ja tak miałem w mondeo tdci, a w jtd często do tego nie zagląda się bo jest go znacznie trudniej wykręcić.