Strona 7 z 8 PierwszyPierwszy 12345678 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 71

Temat: Szarpanie przy 2tys.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar ernest159
    Mieszka w
    Biała Podlaska
    Auto
    były 156 FL 1.9 JTD, 159 1.9 JTDm ,159 2.4 JTDm,159 2.4 210 Ti

Domyślnie

Odświeżam temat.
    Wymieniłem overboosta na nowy i szarpanie jest dalej
    Jak wcześniej jet napisane wypiełem przepływkę, zrobiłem kilkanaście km - zero szarpania, podpiełem przepływkę i szrpanie powróciło.
    Czy przepływka jest do wymiany ?

Użytkownik Maniak resoraków Avatar radzik2908
    Mieszka w
    Siemiatycze, Podlaskie
    Auto
    159

Domyślnie

Cytat Napisał ernest159 Zobacz post
    Odświeżam temat.
    Wymieniłem overboosta na nowy i szarpanie jest dalej
    Jak wcześniej jet napisane wypiełem przepływkę, zrobiłem kilkanaście km - zero szarpania, podpiełem przepływkę i szrpanie powróciło.
    Czy przepływka jest do wymiany ?
    Wygląda to na uszkodzony właśnie przepływomierz.

Mieszka w
    Biała Podlaska
    Auto

Domyślnie

Podpiełem pod kompa i przepływka ok. Ale w międzyczasie zatankowałem z innej stacji i szarpanie zmniejszyło się w znacznym stopniu. Dolałem środek do czyszczenia wtrysków i zobaczymy co będzie.

BURATINO
    Gość

Domyślnie

A ciekaw jestem czy ktos zainteresowal sie czujnikiem temperatury paliwa ???Uszkodzony,powoduje bledne odczyty i nieprawidlowy dobor mieszanki,w konsekwencji czego rowniez moze dochodzic do tego typu efektow...
    Nr.15

Mieszka w
    Biała Podlaska
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał BURATINO Zobacz post
    A ciekaw jestem czy ktos zainteresowal sie czujnikiem temperatury paliwa ???Uszkodzony,powoduje bledne odczyty i nieprawidlowy dobor mieszanki,w konsekwencji czego rowniez moze dochodzic do tego typu efektow...
    Ktoś już do tego czujnika zaglądał?

BURATINO
    Gość

Domyślnie

Ja chcialem i to nawet bardzo.Problem w tym ze przy 2.4 w tym miejscu na ktore wskazuje EPER...wcale go tam niema,a jest zaslepiony.Niech zyje wloska dokumentacja technicznaAle w ELEARnie jest i chyba nawet procedura sprawdzania tego cuda

- - - Updated - - -

Nawet makaroniarz ktory tego urzadzonka szukal razem ze mna w mojej Alfie ...zglupialSzukalismy w najnowszym EPER i tez lipa.Podejrzenie padlo na czujnik zawartosci wody w paliwie,znajdujacy sie pod filtrem.Ze wzgledu na to ze zwyklego wychodza tylko dwa kable.U mnie zas 4.Wiec byc moze jest to tam.Choc EPER na to nie wskazuje

- - - Updated - - -

Podobno niektore modele mialy go montowane w tym kolektorze ... 2

BURATINO
    Gość

Domyślnie

Ja u siebie wreszcie doszedlem do ladu.Wbrew pozorom chociaz EGR mialem wymieniany stosunkowo niedawno na nowy,ponownie do niego zagladnalem.Majac na uwadze poprzednie doswiadczenie,gdzie doslownie po przejechaniu 1500km Alfa wywalila check engine.Zatarty EGR.Teraz nawet nie pamietam jak dlugo go mialem i znow padl na pysk.Po wymianie na nowy,wszelkie dolegliwosci ustaly.Zniknelo szarpanie,dlawienie sie itp.Przy okazji wyczyscilem tez map sensor-tak dla zasady,tez byl juz troche zasyfialyCo ciekawe na starym EGR az tak duzo tego nagaru niema.Lecz pojedzilem troche z podlaczonym kompem,bledow zero ale cos mi ta praca EGR nie dawala spokoju...niby sie otwieral ,zamykal.Lecz nie tak jak trzeba.No i znow jest TiP ToPZałącznik 64245Załącznik 64246Załącznik 64247Tak wiec od dzis na pokladzie zagoscil EGR nr.4...ciekawe na jak dlugo

- - - Updated - - -

Jedno co jest pewne to to ze osprzet spod znaku Pierburg to SZMELC

- - - Updated - - -

Co rowniez mnie zastanawia to ze na foto 3 jest to widoczne pomiedzy srubami,jakgdyby nastapilo rozszczelnienie EGR,jest jakby przydymiony.W porzednim rowniez tak bylo.Jakby go rozdymalo ???

Użytkownik Alfa i Omega Avatar xdj1
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR 159 2,4jtdm, AR GT 1,9jtd

Domyślnie

Mam podobne szrpanie, a dokładnie tak towygląda:
    jadę sobie normanie przyspieszami zaczyna szarpaćm, jak dodam gazu szrpie niemiłosiernie, nastepnie redulcja bieg nizej i wszystko jest ok. Dodatkowo wyłączył mi się tempomat i nie dło się go juz włączyć. Za chwilę zaczą dopalać się dpf. Po zgaszeniusilnika i odpaleniutempomnat działa. Oco chodzi? Samo szarpanie bez innych objawów wystepuje dość często. Przepływka do około 3000 obrotów daje odczyt taki jak docelowy ale powyżej tych obrotów zatrzymuje się odczyt na około 600-700 a docelowe ma byc nawet 1200 ( bw aso mówili, że ma tak być). Egr niedawno wymieniany ale nie chodzi w całym zkresie (zamyka się do 4%, a otwiera do niecąłych 100%)
    Juz nie mam zdrowia do tego szrpania HELP.

BURATINO
    Gość

Domyślnie

Moze powroc do poczatkowPrzyjzales sie wszystkim laczeniom na dolocie-rury szczelne???Przeplywka skas odbiera bledne dane

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Bachus
    Mieszka w
    TJE
    Auto
    AR 159 1.9 16v

Domyślnie

Cześć
    Jakieś 2 tyg temu zaczęło mi się ślizgać sprzęgło( kilka razy na 5 biegu podczas około 100 km trasy). Zaraz po zauważeniu wymieniłem kompletne sprzęgło + koło dwumasowe. Pierwsze kilka dni po wymianie spokój. Dziś podczas jazdy na zimnym silniku podczas delikatnego przyspieszania słychać dziwny klekot(charczenie -nie wiem jak to można jeszcze nazwać) jakby metal uderzał o metal. Po przejechaniu około 2-3 km objaw ustaje ale za to przy przyciśnięciu ostro gazu tak przy 1.5 tyś obrotów auto bardzo wolno się zbiera a jak już osiągnie 2 tyś. to zaczyna się trząść( aż czuć wibracje) i tak do około 2.3 tysiąca obrotów. Powyżej jedzie normalnie. Wskazówka od turbo zachowuje się jak przed wystąpieniem objawów czyli normalnie ładuje. EGR mam zaślepiony całkowicie, korekty wtrysków też w normie.
    Wie ktoś może co to może być